Waarom op een lijst gaan staan? “Een kans om veel bij te leren en mensen te leren kennen”

GF
Redactie KW

Waarom beslist iemand om zich verkiesbaar te stellen? Die vraag stelden we aan drie personen die op 14 oktober voor het eerst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wat blijkt? het woord ‘engagement’ is voor elk van hen heel belangrijk.

Anjo Wychuyse – 18 jaar, Aalbeke: “Direct overtuigd van project”

Anjo Wychuyse (18) maakt deel uit van Team Burgemeester dat in Kortrijk naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. “Ik heb de indruk dat veel van mijn vrienden niet helemaal weten wat politiek is“, vertelt ze. “Maar het is natuurlijk de bedoeling dat de jeugd ook vertegenwoordigers in de lokale politiek heeft. Ik wil als 18-jarige mijn steentje bijdragen. Ik zie dit ook als een kans om veel bij te leren en mensen te leren kennen. Ikzelf zal me zo ook kunnen ontplooien.”

Het was Wouter Allijns, fractieleider van Open VLD, die Anjo aansprak. “Ik pas soms op zijn dochters en hij maakte me warm om eens te gaan luisteren naar een exposé van Vincent Van Quickenborne. De burgemeester stelde zijn project voor en ik was eigenlijk meteen overtuigd”, besluit Anjo.

Marius Santy – 21 jaar, Wevelgem: “Familie schrok niet van keuze”

Groen Wevelgem zet voor de gemeenteraadsverkiezingen in op de jeugd. Marius Santy (21) is een van hen. “De partij is naar mij toegestapt”, vertelt Marius. “Echt getwijfeld heb ik niet: ik had er al over nagedacht wat ik zou doen mocht ik de kans krijgen om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Al zou ik nooit zelf het initiatief nemen om naar een partij toe te stappen.”

“Groen is voor mij een evidente keuze, want ik heb een groene opvoeding gekregen. Mijn familie en mijn vrienden schrokken dus niet toen ik hen vertelde dat ik voor Groen koos. Ik wil de Wevelgemse jongeren betrekken bij het groene gebeuren. In onze gemeente zijn er ook mogelijkheden daarvoor: een peiling wijst uit dat één op drie jongeren voor Groen zou stemmen. Ik wil daar mijn steentje toe bijdragen.”

Ruben Soens – 36 jaar, Lauwe: “Zes jaar geleden boot afgehouden”

Ruben Soens (36) zal in Menen op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan. “Ik stel me voor het eerst verkiesbaar”, vertelt de Lauwenaar. “In 2012 kreeg ik al de vraag van het afdelingsbestuur, maar toen heb ik de boot afgehouden: ik was toen volwassenenbegeleider bij de Chirojongens in Lauwe en de combinatie met lokale politiek zag ik niet zitten. Ik heb toen wel gezegd dat CD&V me binnen zes jaar gerust opnieuw mocht vragen. (lachje) Iets wat ook gebeurde.”

“Politiek interesseert me al lang, op zowel lokaal, Vlaams als federaal niveau. Ik begin dan ook met volle goesting aan deze nieuwe uitdaging in mijn leven. Ik wil daarbij mijn ervaring als volwassenenbegeleider, maar ook als gewezen voorzitter van de jeugdraad gebruiken”, besluit Ruben.

image1

Ruben Soens