Vrouwen troef op de SP.A-kieslijst in Kortemark

Ann Devisschere, Frank Rondelez, Christelle Velle en Cindy Jonckheere van SP.A gaan er prat op dat nu al drie dames op de lijst prijken. © Foto JDK
Redactie KW

Het is voor alle partijen de tijd van namen zoeken en vinden om op de kieslijsten te staan. Ook bij SP.A Kortemark, waar ze vast van plan zijn om op de eerste vijf plaatsen van de lijst zeker al drie vrouwen in te zetten: Ann Devisschere, Christelle Velle en Cindy Jonckheere.

“Het is nog helemaal niet zeker dat ik de SP.A-lijst zal trekken”, aldus gemeenteraadslid Tim Deweerdt. “Als je de Kortemarkse gemeenteraad bekijkt, dan valt toch op dat daar bitter weinig vrouwen te vinden zijn, welgeteld zes van de 23. Dus met het gegeven dat onze eerste drie bekendgemaakte kandidaten dames zijn, maken we een statement waarop minister Gatz zeker jaloers zal zijn.”

“Tijdens mijn studies werd ik lid van SP.A”, aldus Ann Devisschere. Ze is 38 en werkt als stafmedewerker bij het Gentse OCMW. “Voor mij was dat een evidente, ideologische keuze. Het heeft wel een tijdje geduurd voor mijn interesse voor de lokale politiek aangewakkerd werd. Maar nu ben ik er echt van overtuigd dat je in eigen gemeente heel veel mooie dingen kan realiseren en dat het lokale niveau minstens even belangrijk is als het bovenlokale. Meer dan ooit is het tijd om weer voor een warme, solidaire, sociale en groene samenleving te kiezen. Voor mij zijn verkeersveiligheid en burgerparticipatie van heel groot belang. Ook kansarmoede bestrijden is een van de hoekstenen van een warme en solidaire gemeente.”

Buurtpleintjes

Christelle Velle (51) is helemaal nieuw in de politieke wereld en wil werk maken van de zorg voor senioren en ouderen. “Heel belangrijk is het uitbouwen en ondersteunen van een netwerk van mensen die zich, al dan niet vrijwillig, voor de zorg van ouderen inzetten : hulp in huis, ontspanning, vervoer, zorg, klusjes… Het is opportuun om mensen met een mindere gezondheid of zij die leven in eenzaamheid een duwtje in de rug te geven.”

Cindy Jonckheere (42) woont al tien jaar in Kortemark en staat in het onderwijs. “Er zijn twee manieren om de wereld te veranderen: met het onderwijs en met politiek”, vindt zij. “Als ik zie hoe de maatschappij nu evolueert, dan moeten we echt aan de basis een signaal geven dat we weg moeten van polarisering en onverdraagzaamheid. In Kortemark is het aangenaam wonen, maar het kan nog beter: groener, socialer en vooral veiliger. Ik heb mijn kinderen in het verleden nooit in het centrum durven laten fietsen. Er moet ook werk gemaakt worden van een gezellige markt en buurtpleintjes met meer speeltuigen voor de kinderen. Misschien is het nodig dat er in de politiek eens wat meer met het hart gesproken wordt.”

Buurtcaravan

“Op vrijdag 30 maart vanaf 17 uur strijkt de buurtcaravan van de SP.A op de Markt neer. We nodigen iedere Kortemarkenaar uit om langs te komen en zijn gedacht te zeggen. Wat zou jij doen als jij het in je gemeente voor het zeggen had? Met al deze antwoorden willen wij van SP.A dan aan de slag gaan. We zullen die dag ook bekend maken onder welke naam we naar de verkiezingen trekken.

Hoewel er vele socialisten op de lijst zullen staan, bestaat de lijst toch niet voor de volle 100 procent uit SP.A-leden”, besluit Tim Deweerdt.

(Jeffrey Dael)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier