Vrouwen hebben het voor het zeggen bij CD&V Brugge

Georgina Denolf, Febe Baekelandt, Brigitte Balfoort en Sylvie Micholt. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Terwijl het nationaal partijbestuur weinig vrouwen op topfuncties aanstelt, geeft CD&V Brugge een vrouwvriendelijker signaal. Vier dames nemen sleutelfuncties op en beloven te wegen op het christendemocratisch beleid in Brugge. Met advocate Sylvie Micholt krijgt CD&V zelfs een Bewust Alleenstaande Moeder (BAM) als lokaal voorzitter.

Sylvie Micholt (41) is de nieuwe voorzitter van CD&V Brugge, Febe Baekelandt (19) wordt lokaal jongerenvoorzitter, Georgina Denolf (74) leidt de seniorenclub en Brigitte Balfoort (57) staat sinds kort aan het roer van Vrouw & Maatschappij/CD&V Politica.

“Het is een trendbreuk”, zegt advocate Sylvie Micholt, een Bewust Alleenstaande Moeder (BAM). Het verheugt haar dat de CD&V-leden haar met 88 procent van de stemmen verkozen hebben. “Ik heb zes weken campagne gevoerd en met veel partijleden gepraat. Vergeet niet dat er onder de 17 christendemocratische gemeenteraadsleden amper vijf dames zitten. Er was geen tegenkandidaat en ik ben met handgeklap verkozen.”

Geen BOM, wel BAM

“Is dat evident anno 2019? Ja en nee. Het is evenzeer significant dat CD&V Brugge zich schaart achter een BAM. Ik ben geen BOM, een bewust ongehuwde moeder. Een BAM is iets anders: ik heb bewust twee kinderen van onbekende vaders. Dat een partij als CD&V dat aanvaardt, bewijst haar openheid, humaan en christelijk karakter. Ik voel mij goed bij die partij, want anders zou ik na de verkiezingen afgedropen zijn.”

De kersverse CD&V-voorzitter heeft inmiddels al een eerste slag thuisgehaald. Mr. Sylvie Micholt heeft burgemeester Dirk De fauw kunnen overhalen om de vrijwilligers, die in Zeebrugge transmigranten humanitaire hulp bieden, niet langer te criminaliseren maar te ondersteunen. Maar zij wil meer dan dat, ze hoopt samen met die drie anders CD&V-sters te kunnen wegen op het beleid: “We zullen samen onze vrouwelijke stem laten horen in. De mannen kunnen ons niet meer opzij zetten. We moeten onze plaats opeisen.”

“De politiek is een wespennest, maar ik wou niet langer aan de kant blijven staan. We betalen allemaal veel belastingen, het zijn de politici die beslissen wat ze met al dat geld doen. Je kunt hele dagen aan de rand blijven zagen, ofwel in het politiek bad springen. Ik wil ook aan andere vrouwen aantonen dat het doenbaar en interessant is, zo staan er over zes jaar nog meer vrouwen op de kieslijsten. Maar het voorzitterschap blijft vrijwilligerswerk.”

Studentenstad

Dezelfde boodschap horen we van voormalig journaliste en etiquette coach Brigitte Balfoort: “Het is onze verdomde plicht om behalve ons werk wat breder te kijken en na te gaan wat in de eigen wijk moet gebeuren. Er zijn nog zoveel uitdagingen. En mannen, wees gerust: in al onze vergaderingen tot nu toe is er nog geen enkele keer gepraat over kinderen of huishouden!”

Voor Georgina Denolf zijn er geen vrouwen- of mannenthema’s: “De armoede en de eenzaamheid stijgen in Brugge. Dat moeten we bestrijden! Een op vier Bruggeling is een senior, daar wordt te weinig rekening mee gehouden.”

En wat zijn de prioriteiten van Febe Baekelandt, studente bestuurskunde en publiek management aan de UGent? Febe: “Brugge moet een echte studentenstad worden en de jongeren hier houden. Dat kan alleen maar met betaalbare huurprijzen, meer uitgaansplekken en goedkopere eethuizen. Wie in Gent of Leuven op restaurant gaat, moet minder diep in de geldbeugel tasten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier