Vrouwen domineren het schepencollege in Ruiselede

De nieuwe gemeenteraad met vooraan v.l.n.r. Marc De Muynck, Ilse Volcke, algemeen directeur Florian Van de Sompel, Greet De Roo, Linda Wyckstandt en Frans Debouck. In het midden v.l.n.r. Lieve Van Erum, William Coppens, Chris Dewinter, Tom De Paepe, Chris Hullebusch, Gilles Verstraete, Mattias Van de Steene en Frederik Crul. Achteraan v.l.n.r. Filip Verstuyft, Sara Dinneweth, Marnix Van Daele en Hannes Gyselbrecht. © WV
Redactie KW

De installatievergadering nam in Ruiselede minder dan een uurtje in beslag. Het leeuwendeel daarvan was de ietwat monotone show, de passage van alle verkozenen voor de traditionele eed met opgestoken hand en brede smile richting fotografen.

Alle verkozenen werden een vol uur voor de eigenlijke zitting opgeroepen voor deelname aan een professionele fotoshoot. En dat verliep in een gemoedelijke sfeer, terwijl het publiek van fans en familieleden zich een zitje bemachtigde in de anders zo desolate ruimte van de raadzaal. Het was er drukkend warm voor de installatievergadering. Emotie en nervositeit waren niet ver weg, bij kandidaten en publiek.

De raad

Deze bestuursperiode biedt een ander ruimtelijk zicht in de raadzaal: 9-8 nu tegenover 10-6-1 in de afgelopen legislatuur. Het nieuwe schepencollege van RKD-signatuur is bekend. Alle macht aan de dames, want drie vrouwen lieten qua stemmenwerving het peloton ruim achter zich: Greet De Roo, Linda Wyckstandt en Ilse Volcke. Zij worden geflankeerd door twee rijpere heren: Frans Debouck en Marc De Muynck. Burgemeester Greet De Roo wordt ook gemeenteraadsvoorzitter. De oppositie bestaat enkel uit Respect, aangezien Durven geen zetel binnen haalde.

Margareta (Greet) De Roo haar naam werd nu meermaals zo aangehoord leidde de zitting. Zij kreeg op 6 december gunstig advies en legde dan de eed af bij de gouverneur voor een volgende termijn als burgemeester. Niemand deed afstand van mandaat: twee groepen, twee fracties, geen coalities. RKD met negen zetels en Respect met acht. De stoeltjes waren al netjes geplaatst, de acht op een rij tegenover de negen, met cadeautje met de naam erop voor alle gezworenen. Een lang defilé volgde dan: bij elke eedaflegging een kort en krachtig applaus en twee flitsende camera’s. De uitgelezen kans voor Jan Modaal om de verkozenen des volks te leren kennen, nu ook visueel in hun al dan niet nieuwe ‘tweede job’. Dat leek best leuk, afgaand op de enthousiaste blikken en gestes tijdens de korte receptie als afsluiter van dit zesjaarlijkse gebeuren.

Hannes Gyselbrecht, tot eind 2018 nog RKD-schepen, wordt voortaan de fractieleider van Respect

Greet De Roo is voorzitter van de gemeenteraad. William Coppens werd verkozen als vast lid van de politieraad. Na de 16 raadsleden kwamen drie onder hen nog eens dezelfde eed zweren, nu als schepen: Marc De Muynck, Ilse Volcke en Frans Debouck. Schepen Linda Wyckstandt legde daarna ook nog de eed af als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Dames zijn in de minderheid in de raad

Niemand deed afstand van mandaat. Er zijn wel twee complete nieuwkomers in de raad van 17 leden: Sara Dinneweth en Chris Hullebusch, beiden van Respect. Alle anderen waren al politiek actief. Bij RKD is de gemiddelde leeftijd 55 jaar, bij Respect is dat 43 jaar. Mattias Van de Steene (37) en Frans Debouck (70) zijn de jongste en oudste bij RKD. Bij Respect zijn dat Sara Dinneweth (25) en Lieve Van Erum (57). Bij RKD zijn er drie dames (inclusief de koppositie) tegenover zes heren. Bij Respect zijn er twee dames en zes heren. We zijn dus nog ver verwijderd van het droomscenario: fifty-fifty.

De electorale campagne van de drie partijen in aanloop naar de cruciale datum van 14 oktober kondigde zich aan als uiterst spannend en verrassend. De namen van enkele stemmenkanonnen op de lijsten deden een bikkelharde nek-aan-nekrace vermoeden, wat ook bewaarheid werd. Een prominente progressie voor Respect en stemmenverlies voor RKD, dat nog op de valreep de strijd won met 9-8. Nu kan bij elke raadszitting een afwezige dus een nefaste impact hebben op de bestuurbaarheid.

Ook de nieuwe rangorde werd meegedeeld, eerder een formaliteit, op basis van stemmenaantal en dienstjaren. Marnix Van Daele deelde meteen mee dat Hannes Gyselbrecht, tot eind 2018 nog RKD-schepen, de fractieleider wordt van Respect.

Zittingen op dinsdag?

Het is niet officieel bevestigd, maar wellicht toch realiteit: de gemeenteraadszittingen zouden voortaan plaatsvinden op dinsdag omdat er dan wél een café open is in het centrum. Ruiselede-traditie impliceert: een uurtje of minder vergaderen en dan ruim het dubbele van dat tijdsbestek spenderen aan napraten in de kroeg bij pot en pint. Dat zal in de nieuwe legislatuur niet wijken.

Het nieuwe Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Zittend v.l.n.r.: Julie De Coster, algemeen directeur Florian Van de Sompel, Linda Wyckstandt en Michèle Faict. Staand v.l.n.r.: Ernest Opsomer, Luc Huys, Christel L'Hoost en Katrien Coene.
Het nieuwe Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Zittend v.l.n.r.: Julie De Coster, algemeen directeur Florian Van de Sompel, Linda Wyckstandt en Michèle Faict. Staand v.l.n.r.: Ernest Opsomer, Luc Huys, Christel L’Hoost en Katrien Coene.© WV

Na de installatie van de gemeenteraad volgde de aanstelling van de leden van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, het vroegere OCMW. Voor RKD zijn dat Julie De Coster, Linda Wyckstandt, Michèle Faict en Ernest Opsomer. Voor Respect zijn dat de ervaren rotten Luc Huys, Katrien Coene en nieuwkomer Christel L’Hoost. Linda Wyckstandt, eerder al OCMW-voorzitter, is vanaf 1 januari schepen en voorzitter van het BCSD.

(Roland Van de Steene)