Voorstel voor livestreaming tijdens gemeenteraad Veurne

© JT
Redactie KW

!NSPRAAK vraagt de principiële beslissing tot implementatie van livestreaming op de gemeenteraadszittingen, door middel van plaatsing van camera’s, apparatuur voor klankopname en ICT aanpassingen. Stijn Hommez van !INSPRAAK lanceerde kortgeleden dit voorstel.

De gemeenteraadszittingen in Veurne zouden dan “Live” gevolgd kunnen worden op het internet door middel van livestreaming. De debatten moeten ook in uitgesteld relais bekeken kunnen worden via een link op de website van Stad Veurne. “Zo komt de politiek dichter bij onze inwoners“, zegt Stijn Hommez.

Open en transparant bestuur

Andere steden in Vlaanderen hebben dit voorstel al in de praktijk uitgewerkt en zijn hier ook tevreden over, denk maar aan Kortrijk, Koksijde, Turnhout, Mechelen, Denderleeuw, Essen of Oostende en onlangs Heuvelland. “Veurne wil op het vlak van digitale dienstverlening een voorbeeld zijn voor heel wat andere gemeenten. Laat ons dan ook niet achterblijven op het vlak van open en transparant bestuur“, voegt Stijn er nog aan toe.

De zittingen van de gemeenteraad zijn openbaar maar slechts een heel beperkt deel van de Veurnse inwoners woont de gemeenteraad bij. Dit betekent niet dat de andere inwoners geen of weinig interesse zouden hebben in de lokale besluitvorming. Het invoeren van livestreaming is een laagdrempelige manier om vanuit de woonkamer de sfeer op te snuiven van de gemeenteraad en te zien wat er zich afspeelt in de raadszaal. Ook voor geëngageerde burgers met een beperking, mensen die niet mobiel zijn of om de ene of andere reden verhinderd zijn, is dit een oplossing om hen de kans te geven de Veurnse politiek op te volgen.

Meerwaarde

“Digitale audiovisuele verslagen hebben een enorme meerwaarde. Met het beschikbaar stellen van de audio- en videoverslagen, verhogen we niet alleen de openbaarheid en transparantie van de gemeenteraadszitting. De notulen en besluiten zijn ook gemakkelijker te lezen, wat de betrokkenheid van de burger weer bevordert. Voor onze fractie is het duidelijk, we zijn voorstander van het uitzenden van de gemeenteraad. Als democraten staan wij voor openheid. Wij hebben niets te verbergen. Iedereen mag ons werk in de gemeenteraad horen en zien”, zegt Stijn.

“Men kijkt alleen naar het kostenplaatje van opname, van faciliteiten die men nodig heeft omdat te kunnen opnemen, en dat te kunnen uitzenden, maar in feite is dat in vergelijking met de efficientie en de verbetering ook de verhoging van de democratie een peulschil. Het is een stukje investeren om er veel meer uit te halen. Digitale audiovisuele verslagen hebben een enorme meerwaarde. Het opstellen van kwalitatief goede verslagen is een intensieve en tijdrovende klus. Het vervangen door een audiovisuele opname biedt daar een oplossing in. Dus vindt !INSPRAAK de investering zeker de moeite waard”, besluit Stijn. Het voorstel wordt in de eerstvolgende gemeenteraad voorgelegd en besproken.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier