Voorpost en Vlaams Belang betogen in Zeebrugge tegen laks transmigrantenbeleid

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De extreem-rechtse organisatie Voorpost hield zaterdagnamiddag een betoging in Zeebrugge tegen wat ze ‘het lakse beleid ten aanzien van de transmigranten noemt’. “De politici moeten de parkings niet sluiten; ze moeten de grenzen sluiten”, was een veel gehoorde leuze.

Voorpost bracht zo’n 120 mensen op de been voor een zogenaamde ‘strijdmeeting’ waarbij vooral de aanwezigheid van transmigranten in Zeebrugge werd gehekeld. De leden en sympathisanten van Voorpost verzamelden ter hoogte van het gemeentehuis van Zeebrugge in stapten in optocht naar het pleintje ter hoogte van Café De Lichtboeie aan de Tijdokstraat. Ook een delegatie van Vlaams Belang, onder aanvoering van volksvertegenwoordiger Stefaan Sintobin, stapte mee op.

“We zijn hier om het lakse politieke beleid aan te klagen”, zei Nick Van Mieghem van Voorpost. “De politici hebben de mensen hier in Zeebrugge, die geconfronteerd worden met de kwalijke gevolgen van de aanwezigheid van illegalen, eerst maandenlang in de kou laten staan. Nu de verkiezingen dichterbij komen, strooien ze met allerlei plannen en beloftes maar dat is te laat en te weinig. De enige oplossing is dat de grenzen gesloten worden. In Oostenrijk en Hongarije kunnen ze dat wel, waarom bij ons niet?”

“We zijn het moe, grenzen toe”

De betogers schreeuwden tijdens hun optocht leuzen als ‘Wij zijn het moe, grenzen toe!’ en ‘sluit de grenzen, niet de parkings!’. Stefaan Sintobin, naast parlementslid ook lijsttrekker voor Vlaams belang bij de Brugse gemeenteraadsverkiezingen, was uitgenodigd als gastspreker. “Ik wil mijn rol als waakhond en, zo u wil, als pitbull in dit dossier blijven spelen”, liet hij verstaan.

“Ik wil de lokale economie behoeden voor verder onheil en het toeristisch imago van Zeebrugge als gezellige familiestad vrijwaren. Daarnaast wil ik ook opkomen voor de belangen en de veiligheid van het havenpersoneel en andere diensten van onze zeehaven. Ik ben het ook beu dat met de toestroom van illegalen het aantal incidenten met geweldpleging toeneemt. Het is trouwens bijzonder hypocriet dat op een maand voor de verkiezingen lokale als nationale politici plotseling het probleem in Zeebrugge en elders ontdekt hebben terwijl ze alles jaren hebben laten aanmodderen. En ik wijs ook naar lokale burgemeesters die plotseling een kans zagen op een moment van glorie en dachten nationale bekendheid te verwerven door plots en zonder na te denken over de gevolgen de parkings langs de autosnelwegen gingen sluiten. Over de nefaste effecten voor de transportsector dachten ze duidelijk niet na. Ik herhaal hier graag de boodschap: ‘sluit de grenzen, niet de parkings’. Wat we écht nodig hebben is een gesloten instelling voor illegalen in de kuststreek en het enige correcte beleid is oppakken, opsluiten en uitwijzen.”

Met uitzondering van het afgaan van een voetzoeker tijdens de speech van Sintobin verliep de meeting, die door de lokale politie op de voet werd gevolgd, zonder incidenten.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier