Vleteren en Lo-Reninge in de ban van ‘geronselde’ stembrieven

Benaja. Foto RVL
Redactie KW

In Vleteren en Lo-Reninge is er heel wat commotie ontstaan rond het vermeend ‘ronselen’ of ‘aftroggelen’ van oproepingsbrieven voor volgende zondag. Senioren zouden het bezoek krijgen van kandidaten van Vleteren Actief en Dynamisch om hun stembrief op te halen en een volmacht te regelen.

De verkiezingskoorts begint overal te stijgen, maar in Vleteren en Lo-Reninge is het hoogtepunt al bereikt. Kandidaten zouden stembrieven en volmachten ronselen bij bejaarden. Burgemeester Stephan Mourisse van de Landelijke Volkspartij (LVP) in Vleteren luidt de alarmbel. “Ik heb een dametje ontmoet dat twee weken geleden een volmacht wilde gegeven aan haar vertrouwenspersoon. Toen die persoon in het weekend haar stembrief wilde ophalen, was die plots verdwenen. Iemand die op de lijst staat van Vleteren Actief had de brief meegenomen. Alleen die tussenpersoon zou de volmacht kunnen regelen… Puur misbruik van vertrouwen, puur bedrog.”

Klacht indienen

Het is echter geen nieuw fenomeen in Vleteren, aldus de burgemeester, want zes jaar geleden diende hij klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur voor het aftroggelen van stembrieven. “In 2012 heb ik moeten vaststellen dat sommige mensen van CD&V volmachten compleet misbruikt hebben. Ze maakten gebruik van de zwakheid van sommigen mensen, vooral de ouderen en mensen die niet mobiel zijn. ‘Pas op als u niet gaat stemmen, maar wij gaan alles regelen voor u’, zo moesten heel wat senioren horen. Stembrieven werden ontnomen in het rusthuis, de serviceflats van het OCMW en zelfs thuis bij de mensen. Zeg maar gestolen, en bijgevolg kon niemand van de naaste familie in naam van grootmoeder of grootvader nog gaan stemmen in naam van betrokkene. En de stembrief of volmacht terug vragen, het had geen zin, alles was definitief in de sacoche.”

Vleteren en Lo-Reninge in de ban van 'geronselde' stembrieven

“Ik diende daarop een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Niet voor die stem meer of minder – dat ze er geluk mee hebben. Maar als je moet vaststellen dat compleet misbruik gemaakt wordt van de goedheid, zeg maar zwakheid van een bepaalde leeftijdscategorie, dan moet je als burgemeester ingrijpen. Aan de klacht werd geen gehoor gegeven, die mensen hebben wellicht andere dingen te doen. Ik was er wel van overtuigd dat die stemmenpikkers hun lesje geleerd hadden. Maar wat zie ik zes jaar later? Net dezelfde praktijken. En dan nog door dezelfde mensen. Maar nu wel onder een andere naam. Maar even actief in Vleteren. Moet ik nu als burgemeester weer klacht indienen? Ik denk het niet, die mensen van het ABB zullen weer geen tijd hebben.”

“Niets van aan”

Bij Vleteren Actief ontkennen ze resoluut de aanteigingen van de burgemeester. Lijstduwer Luc Derdaele: “Ik weet echt van niets. Dinsdagavond hebben wij nog vergaderd, en dergelijke zaken zijn zeker niet ter sprake gekomen. Wij hebben er niets mee te maken, en ik vind dat wij er dan eigenlijk ook niet moeten op reageren. Ik weet wel 200 procent zeker dat niemand van ons hier iets mee te maken heeft. Dat er zes jaar geleden al eens een klacht was, daar weet ik ook niets van, want toen stond ik nog niet op een lijst.”

Ook in woonzorgcentrum Benaja spreken ze Stephan Mourisse tegen. “De burgemeester viseert niet alleen onze private voorziening, maar ook de serviceflats van het OCMW”, vertelt directeur Marinus Jacob. “En die boodschap heeft zij zelfs nog verspreid via Facebook. Ik vind dat heel jammer, want daar is helemaal niets van aan. Wij werken altijd samen met de familie van onze bewoners, en bemoeien ons helemaal niet met de verkiezingen. Zes jaar geleden kregen we ook al beschuldigingen. Als er politieke partijen om deze redenen binnenkomen, wil ik dat ze zich bij mij aanmelden, en niet stiekem in het weekend komen. Onze bewoners vragen zich af wat die mensen hier komen doen. Wij zorgen er steeds voor dat alles correct geregeld wordt met de familie of de bewindvoerders. Ik begrijp niet dat papieren in verkeerde handen terecht komen. Wij bemoeien ons bewust niet met politiek.”

“Ik zou willen vragen dat hoogstaande personen zoals de burgemeester, zelf naar ons toekomen wanneer er iets is, in plaats van alles zonder ons medeweten via het roddelagentschap Facebook te ventileren en ons te beschuldigen. Dat hij mij eens persoonlijk aanspreekt. Ik vind het erg dat zulke dingen gebeuren.”

Donderdagavond roept Inspraak in Lo-Reninge de gemeenteraad bijeen “om paal en perk te stellen aan het bedrieglijk en onrechtmatig ronselen van volmachten.”

Lijsttrekker Frank De Poortere: “We hebben een getuigenis gekregen van een hulpbehoevende en beginnend dementerende vrouw die een verkiezingsbezoek kreeg van een kandidaat van Dynamisch. Diezelfde dag bleek de oproepingsbrief van de vrouw verdwenen nadat de kandidaat haar zou hebben wijsgemaakt dat de dame niet met de stemming moest inzitten. Dat was simpel opgelost als de vrouw haar handtekening zou zetten onder de volmacht die hij bij zich had… Een naast familielid van de vrouw haastte zich om de volmacht en de oproepingsbrief terug te halen, maar kreeg als antwoord ‘getekend is getekend’. Daarom roepen we de gemeenteraad bijeen met als agendapunt het goedkeuren van een motie om onmiddellijk paal en perk te stellen aan het bedrieglijk en onrechtmatig ronselen van volmachten en om volmachten en kiesbrieven die op dergelijke wijzen reeds werden bekomen, terug te geven.”

Burgemeester en Dynamisch-lijsttrekker Lode Morlion ontkent de beschuldigingen. “De inhoud van het verhaal is volledig fictief en vals. Wij zijn ervan overtuigd dat de volmachten die vandaag afgeleverd zijn op een rechtmatige wijze zijn bekomen. Wie het tegendeel beweert, bezondigt zich aan laster en eerroof. En dat is strafbaar.” Omdat minstens een derde van de raadsleden de vraag voor een bijzondere gemeenteraad goedkeurde, komt de raad bijeen. Dat gebeurde donderdagavond, na het ter perse gaan van deze krant.

(AHP/MVO/JL)