Vleteren Actief daagt LVP en CD&V uit

We zien Jonas Vanderhaeghe, Marion Vermander en Luc Derdaele. (Foto MD)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vleteren krijgt er een nieuwe politieke partij bij. De 43-jarige Marion Vermander wordt de lijsttrekker van Vleteren Actief. De tweede plaats gaat naar de 28-jarige Jonas Vanderhaeghe en Luc Derdaele (62) wordt lijstduwer.

De Landelijke Volkspartij (LVP) van burgemeester Stephan Mourisse en oppositiepartij CD&V krijgen er bij de verkiezingen op 14 oktober een concurrent bij. Woensdag kondigde Vleteren Actief aan dat ze opkomt als nieuwe, onafhankelijke partij bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Vleteren.

De partij is een initiatief van Marion Vermander, die meteen ook lijsttrekker wordt van Vleteren Actief. De 43-jarige Westvleterse is getrouwd met Stijn Vandenberghe, mama van Rodney Calcoen en plusmama van Ferre Vandenberghe. Ze werkt als ‘intern key accountmanager’ bij Clarebout Potatoes en baat daarnaast hun eigen degustatiehuis Aquavino uit in Westvleteren. Daarnaast is ze actief als regiogids in de Westhoek. Een deel van haar vrije tijd spendeert ze als bestuurslid bij Femma Sjiek Westvleteren en als vrijwilliger bij Vleteren Kermis.

Geen ervaring

“Wij zijn een sterke groep van betrouwbare en bekwame kandidaten die staan voor vernieuwing vooral”, vertelt Marion. “Ervaring in de politiek heb ik niet. Ik heb wel altijd interesse gehad in politiek, maar heb er nog niet aan deelgenomen. Nu vond ik het voor mij tijd was om mijn ideeën te kunnen uitvoeren. Ik wil niet langs de zijlijn staan. Jammeren en klagen is absoluut geen oplossing, dus als je je ideeën wil doorvoeren dan kan dat alleen via een politieke partij. Vandaar dat ik op het idee gekomen ben om die op te starten. We hebben de tijd genomen om aan een team te bouwen. We zitten vol vertrouwen en optimisme, maar zijn vooral een partij vol spirit en goesting. En dat met ervaring en jeugd naast mekaar.”

Marion had politieke ambities, maar koos er bewust voor om niet aan te kloppen bij de bestaande partijen. “Wij vonden dat we nood hadden aan vernieuwing, een volledig nieuwe partij die geen politieke kleur heeft, die een open geest heeft, met jonge en frisse mensen en nieuwe ideeën. Als je wil neutraal blijven, dan is het de beste manier om een nieuwe partij op te starten.”

Volledige lijst

Naast Marion Vermander maakte Vleteren Actief nog twee andere kandidaten bekend. “Op plaats 2 staat Jonas Vanderhaeghe. Hij woont sinds kort samen met Oksana Neyrinck in Oostvleteren en werkt als projectleider bij Bouwonderneming Catteeu. In het verenigingsleven was Jonas al actief bij KLJ Proven en de jeugdraad van Poperinge”, vervolgt Marion. “We hebben ons verzekerd met de steun van mensen met levenservaring zoals onze lijstduwer Luc Derdaele (62) uit Westvleteren. Luc is de echtgenoot van Patricia Vanlerberghe en is gepensioneerd ambtenaar bij De Watergroep. Hij is een fervent fietser en dit is ook te merken aan z’n voorzitterschap bij Wielerclub Westvleteren en De Lustige Trappers Oostvleteren.”

Meer namen wil de partij voorlopig niet lossen. “We zijn ook nog volop aan het sleutelen aan de lijst. We hebben nog tijd en die zullen we nemen om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten. Maar we trekken zeker met een volledige lijst naar de kiezer.”

Ook over programma wordt pas later gecommuniceerd. “Komende weken wordt de invulling van het programma publiek gemaakt om zo vol engagement toe te leven naar 14 oktober”, vervolgt Marion. “Maar er zijn genoeg dingen die in Vleteren beter kunnen. We gaan voor een ander, goed en haalbaar beleid.”