Vlaams Belang wil referendum over moskee in Kortrijk

De moskee wil naar de voormalige site van Bio-Planet in de Brugsesteenweg verhuizen. © foto a-LOO
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) riep maandagavond tijdens de gemeenteraad in Kortrijk op om een volksraadpleging te houden over de nieuwe moskee in Kortrijk. Die zou moeten komen op de site in de Brugsesteenweg waar tot vorig jaar winkelketen Bio Planet zit.

“Er zijn al heel wat mensen uit Kortrijk en ruime omgeving die onze petitie tegen de moskee hebben getekend. De moskee heeft nog altijd geen erkenning gekregen en mag er in onze ogen dus niet komen. Zo was het ook overeen gekomen in de gemeenteraad. De stad zou voor de moskee ook een parking aanleggen, het is over die parking dat we de bevolking willen raadplegen”, stelde Wouter Vermeersch. Hij benadrukte dat een referendum niet uit de lucht gegrepen is. In Duitsland werd het systeem volgens hem al succesvol toegepast.

“Het zal u misschien verbazen maar ik vind uw tussenkomst interessant”, reageerde burgemeester Vincent Van Quickenborne. “De vraag die u wil voorleggen is of we een buurtparking moeten aanleggen. U legt dus niet voor of de moskee daar mag komen. U beseft dus dat je daar geen referendum kan over organiseren. En dat kan ook niet want het gaat over twee private huizen. De verwijzing naar Duitsland gaat niet op want daar ging het over stadsgronden, hier is dat niet het geval.”

“Ik weet al lang dat het Vlaams Belang iets heeft tegen de godsdienstvrijheid“, ging de burgemeester verder. “Wij gaan zorgen voor een verkeersstudie en bekijken of die parking daar kan komen. Maar een referendum daarover organiseren is dus absurd.”

Het voorstel van Vermeersch werd dan ook afgewezen. Enkel Vlaams Belang stemde voor. De fractieleider benadrukte wel nog dat ze de vergunning voor de moskee zullen aanvechten.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier