Vlaams Belang Brugge roept Pol Van Den Driessche op om cordon sanitaire te doorbreken

© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse afdeling van Vlaams Belang stelde zondagvoormiddag de volledige lijst voor waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. Opmerkelijk was de oproep van lijsttrekker Stefaan Sintobin naar Pol Van Den Driessche van N-VA om het cordon sanitaire te doorbreken.

Vlaams Belang slaagde er in een volledige lijst – met 47 mensen dus – samen te stellen om naar de gunst van de Brugse kiezer te dingen op zondag 14 oktober. Voorzitster An Braem, die zelf de tweede plaats op de lijst inneemt gaf enkele kenmerken van de lijst mee. “Er staan maar liefst 29 nieuwe kandidaten op de lijst. En met zowel arbeiders, bedienen, zelfstandigen, invaliden, gepensioneerden en zelfs studenten vormt onze lijst een perfecte doorsnede van de bevolking“, wist de voorzitster. “Bovendien zijn de kandidaten goed verspreid over het Brugse grondgebied. Vier kandidaten wonen in Zeebrugge. Met onder meer onze lijsttrekker Stefaan Sintobin als Vlaams parlementslid, ik zelf als gewezen gemeenteraadslid, Yves Buysse als gemeenteraadslid en gewezen senator, Arnold Bruynooghe als gemeenteraadslid, Ignace Lowie als gewezen federaal parlementslid en Agnes Bruyninckx als gewezen Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid beschikken we bovendien over kandidaten met een ruime politieke ervaring.”

Lijsttrekker Stefaan Sintobin toonde zich tevreden met wat hij een sterke lijst vol met enthousiaste kandidaten noemde. “Ik wil niet langer het verwijt krijgen dat wij maar wat staan te roepen aan de zijlijn. Neen, ik ben bereid verantwoordelijkheid te nemen en wil mee deze stad besturen. Ik doe dan ook een bijzondere oproep, in het bijzonder naar Pol Van Den Driessche van N-VA: Stop met dat cordon sanitaire en laat ons samenwerken. Dat is trouwens ook wat heel veel militanten en kaders bij N-VA heel graag zouden zien gebeuren.”

Veiligheid, identiteit en mobiliteit

Vlaams Belang stelde onder meer te willen inzetten op veiligheid en identiteit en wil erop toezien in de instroom van vreemdelingen in Brugge tot een minimum te beperken. De uitrol van een lokaal vreemdelingenbeleid zou dit moeten mogelijk maken. “We pleiten ook voor een efficiënte mobiliteit en openbaar vervoer. Het is nefast voor de mobiliteit in Brugge dat burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) een vete blijft uitvechten met De Lijn. De Bruggeling is daar de dupe van. Als verkiezingsstunt laat de burgemeester dan shuttlebusjes rond rijden waar geen mens op zit. Die zijn zogezegd gratis, maar de Bruggeling betaalt ervoor via de stadsbelastingen daar waar er ook moet betaald worden voor De Lijn. De Bruggeling betaalt zodoende twee keer voor openbaar vervoer. Alle betrokken actoren moeten samen komen een een constructieve dialoog aangaan want een modern, efficiënt openbaar vervoer is een absolute must“, stelde Sintobin.

Vlaams Belang Brugge pleitte verder ook nog voor een gesloten centrum voor illegalen om deze te kunnen oppakken, opsluiten en uitwijzen. “We willen ook de invoering van een bindend referendum over grootschalige projecten in de stad want het democratisch deficit in Brugge is de jongste jaren echt gegroeid. De bevolking, waaronder ook veel mensen uit het verenigingsleven, zijn bijzonder misnoegd over het gebrek aan inspraak en de vaak neerbuigende, arrogante wijze waarop ze door burgemeester Landuyt begejend worden.” De oude leuze ‘eigen volk eerst’ getrouw, pleitte Sintobin ervoor om bij bij het toekennen van sociale huisvesting absolute voorrang te geven aan eigen mensen.

Overzicht van de lijst:

1. Stefaan Sintobin 2. An Braem, 3. Yves Buysse 4. Arnold Bruynooghe 5. Sandra De Schuyter 6. Ignace Lowie 7. Jan Demeyere 8. Ingeborg Van Acker 9. Sylvie Scherrens 10. Randal Neirynck 11. Rita Vermote 12. Rein Vandenberghe 13. Johan Tavernier 14. Marinka Decant15. Miguel Traens 16. Sandy Welsh 17. Jonathan Hayaert 18. Tamara Clauwert 19. Jelle De Soete 20. Glenn Vantorre 21. Raphaël Dagrain 22. Natasja Devos 23. Marine De Neve 24. Ann Brysse-Boderé 25. Bart Van de Bourry 26. Ronald Maertens 27. Freddy Snauwaert 28. Johanna Yorck 29. Daisy Parmentier 30. Wim Vanoutryve 31. Saskia Janssens 32. Fleur Welsh 33. Chris Jacobs 34. Rita Delvigne 35. Vincent Denisse 36. Nathalie Gardin 37. Caroline De Vooght 38. Jean-Pierre Dezitter 39. Jacqueline Van Troeye 40. Frans Sneppe 41. Colinda Haeyaert 42. Carla Pijcke 43. Claudia Mackiewicz 44. Guillaume Verbeke 45. Pierre Yserbyt 46. Luc Vanhaverbeke 47. Agnes Bruyninckx

(PDV)