Vincent Van Quickenborne, maar met wie?

© BELGAIMAGE
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Toen Vincent Van Quickenborne zes jaar geleden burgemeester werd, kreeg hij al snel de bijnaam ‘burgemeester asap’: ‘as soon as possible, zo snel mogelijk’. Alles moest snel en efficiënt verlopen. Medewerkers moesten constant met nieuwe ideeën aandraven en nog sneller uitvoeren. Als een echte marketeer zette hij zijn stad op een podium.

De veranderingen die hij realiseerde, zijn zichtbaar voor iedereen. Veel van de fundamenten voor die metamorfose werden gedurende de zes jaar ervoor al gelegd, toen Open VLD en CD&V nog samen bestuurden. De burgemeester slaagde erin om iedereen weer goesting te doen krijgen in de stad. Vriend en vijand is er dan ook van overtuigd dat Vincent Van Quickenborne het grote stemmenkanon zal worden zondag.

Philippe De Coene (SP.A) is zijn grootste uitdager. Hij leverde goed werk als OCMW-voorzitter, maar SP.A kreeg kritiek omdat de communicatie, vaak van externe partners, rond de vele werven niet altijd vlot verliep. Het OCMW gaat nu op in het stadsbestuur. Als Philippe De Coene even sterk wil wegen op het bestuur dan moet hij wel burgemeester worden. Zal hij zich na de stembusslag een even loyale partner tonen zoals hij was tijdens de bestuursperiode?

“Zoals bij elke verkiezing zijn er geruchten over voorakkoorden, maar het blijft de kiezer die beslist”

De andere grote uitdager is N-VA’er Axel Ronse. Die partij toonde zich de zwakste schakel in de coalitie. Schepen Cathérine Waelkens wilde het budget niet goedkeuren en scheurde zich samen met enkele N-VA- bestuursleden van de partij af. De vraag is hoeveel stemmen die ‘oude garde’ met zich mee kan nemen naar Kortrijk Vooruit of terugkeert naar Vlaams Belang.

Na een oppositiekuur lijkt CD&V 4.0 wel de beste partner om te onderhandelen. Jean de Bethune legt de focus op opnieuw mee besturen. Hij aast bovenal op een voortzetting van zijn mandaat bij de provincie. Lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker toonde in de laatste rechte lijn wel wat ambitie, maar ze mist de sterallures van haar opponenten.

Wiskundig gezien zullen heel wat mogelijkheden zijn om een coalitie te vormen. Zoals bij elke verkiezing zijn er weer geruchten over voorakkoorden. Toch blijft het afwachten hoe de kiezer de troefkaarten verdeelt. Dan kan het onderhandelen beginnen en zullen we weten of ‘burgemeester asap’ zich van zijn meest efficiënte kant laat zien.