VIDEO Zo’n 7.000 mensen betogen in Kortrijk voor waardig pensioen

© (Foto JVGK)
Redactie KW

ACV, ABVV en ACLVB betogen vandaag in Brussel op vijf plaatsen in Vlaanderen. Voor West-Vlaanderen werd Kortrijk gekozen omdat de visie van Vincent Van Quickenborne in het Vlaams Parlement lijnrecht tegenover die van de betogers staat. De betogers trokken van de pensioendienst in de Keer der Vlamingenstraat naar de Grote Markt.

“Met de maatregelen rond het einde van de loopbaan die de huidige regering al nam en met de voorstellen die nu circuleren, dreigen we langer te moeten werken, dreigen onze loopbanen zwaarder te worden en dreigt wie vroeger ‘uitvalt’ tegen een ernstige daling van het pensioenbedrag aan te kijken”, klinkt het bij de actievoerders.

“Dit zijn heel eenzijdige maatregelen”, zegt Wim David, voorzitter ACV West-Vlaanderen, “de regering besliste bijvoorbeeld deze zomer om de zogenaamde landingsbanen (met uitkering) vanaf 55 jaar onmogelijk te maken. Vanaf 2019 zou de minimumleeftijd 60 jaar worden. Momenteel worden onze diensten overspoeld door vragen van mensen die nu nog voor het jaareinde in zo’n systeem willen stappen, omdat ze hun job op de huidige manier niet vol zien te houden tot de pensioenleeftijd. We zien ook een ernstige stijging van het aantal oudere langdurig zieken. Dit zijn geen profiteurs, maar hoofdzakelijk mensen die het tempo niet meer aankunnen, geen uitweg hebben via SWT of landingsbaan en dan moeten doorwerken tot ze er fysiek of mentaal helemaal ziek van worden.”

“Nochtans kan het anders”, zegt Geert De Rous van ACLVB. “Goede pensioenen zijn een politieke keuze. Deze regering heeft met de taxshift en verlaging van de vennootschapsbelasting een cheque van enkele miljarden euro aan de bedrijven en de grote vermogens gegeven. Met als argument dat dit zou resulteren in meer tewerkstelling, hogere lonen, enz. Tegenover die miljarden staat slechts een beperkte jobaangroei, werknemers hebben koopkracht ingeleverd en de grote aandeelhouders, de grote vermogens dus, strijken nog meer winst op. Een politieke keuze, maar volgens ons vakbonden een fundamenteel onrechtvaardige keuze, die bovendien een miljardenput achterlaat.”

https://www.youtube.com/watch?v=ckKKhI_0uh4

(PVH/MVM – Foto/Video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier