Veurnse stadsapp wordt stopgezet en N-VA dringt aan op behoud klokkengieterij

BAAC-archeoloog Jasper Billemont bij de klokkengieterij. © MVQ
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad in Veurne wilde oppositiepartij !NSPRAAK weten hoe het nu verder moest met de gratis Veurnse stadsapp na negatief advies van de communicatieambtenaar. N-VA-gemeenteraadslid Dirk Kesteloot vroeg naar de resultaten van archeologisch onderzoek van de unieke klokkengieterij die recent werd blootgelegd onder de Sint-Niklaastoren.

Stijn Hommez, !NSPRAAK-fractieleider, zag de voorspelling die hij al eerder als voorzitter van ondernemersvereniging vzw Veurne Toe Koer werkelijkheid worden. “De vooropgestelde doelstellingen van de stadsapp zijn niet gerealiseerd. Amper 1.633 mensen hebben de app gedownload – bijna de helft daarvan gebruikt hem enkel om de afvalkalender te raadplegen. Bovendien hadden wij twijfels over dat ‘gratis’-verhaal van Mobicage/Roger That. Nu worden er allerlei redenen aangehaald om de gemeenten/steden die zijn ingestapt of die intentie hadden, te laten betalen voor het platform. Wij vinden het een verstandige beslissing van stad Veurne om ermee te stoppen, maar komt er een ander initiatief?”

Schepen Jan Verfaillie (CD&V) vond dat de 1.633 inschrijvingen wel een succes waren. “Dit is niet het einde, maar wel het begin van onze stadsapp. Wij zullen als stad een oplossing vinden om ermee verder te gaan en dat zullen we via alle stedelijke kanalen kenbaar maken.”

Klokkengieterij

N-VA-gemeenteraadslid Dirk Kesteloot verwees naar de spectaculaire ontdekking van een trap in de Sint-Niklaastoren in het kader van het Westtoer-project 2025 over de inrichting van uitkijktorens. “Tijdens de werken legden de archeologen onder de vloer van de toren een complete klokkengieterij bloot die nog in uitzonderlijk goede staat is. Zoiets moeten we toch koesteren, maar er gaan geruchten dat de mallen zullen worden gedemonteerd en in een depot worden opgeborgen. Hoe zit het nu eigenlijk met het archeologische onderzoek? Is dat al afgerond, en wat zal er uiteindelijk met de klokkengieterij gebeuren?”

Daarop antwoordde schepen Celine Mouton (Veurne Plus): “Het archeologisch onderzoek is nog niet afgerond. Er bestaan verschillende opties voor archeologische vondsten, afhankelijk van hoe uniek ze zijn. Het blijkt echter dat dit nu toch niet zo’n unieke vondst zou zijn. We zullen eerst de resultaten van het onderzoek afwachten voor we een beslissing nemen.” Daarop reageerde Dirk Kesteloot: “Ik hoop dan dat jullie toch wel de nodige inspanningen zullen doen om die mooie klokkengieterij ter plaatse te behouden!”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier