Verkiezingsborden zijn niet weg te slaan

Verkiezingsborden, zoals hier een bord van Groen in het kader van de Vlaamse verkiezingen in 2014, zullen ook dit jaar overal te zien zijn in Waregem. © GF
Axel Vandenheede

Het zit er bovenarms op tussen CD&V en de oppositie. N-VA, SP.A, Open VLD en Groen willen af van de verkiezingsborden langs de straten, maar de meerderheid wil daar niet van weten. “In de omliggende steden en gemeenten geldt er ook geen beperking”, aldus burgemeester Kurt Vanryckeghem.

Het thema verkiezingsborden werd al tijdens de gemeenteraad van oktober vorig jaar aangesneden. Xavier Wyckhuyse (Open VLD) bond toen de kat de bel aan. “Er zijn voor de kandidaten mogelijkheden genoeg om zich kenbaar te maken bij de kiezers: van persoonlijk contact over folders en debatten tot sociale media… Waarom dan nog die overvloed aan verkiezingsborden”, stelde hij toen.

In november 2017 zaten de fractieleiders van elke partij samen om een standpunt in te nemen. “Alle oppositiepartijen gaven toen aan dat ze geen borden meer wilden zetten langs de openbare weg”, aldus nog Xavier Wyckhuyse dinsdag op de gemeenteraad. “Maar CD&V wou de kwestie eerst onderzoeken. Intussen zijn we maart en al die tijd is het olympisch stil gebleven…”

“Kunnen we tot een akkoord komen? Niet alleen qua borden, maar ook qua timing van de campagnes en wat wel en niet kan? Anders zal iedere partij vrij zijn om zelf te beslissen wat ze doet.”

Overal toegelaten

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) stelde dat er sowieso openbare borden in Waregem zullen zijn waarop elke partij affiches zal kunnen aanplakken. “Ik stel wel voor dat we daarmee wachten tot na Waregem Koerse, dat op 28 augustus plaatsvindt.”

“Wat betreft verkiezingsborden: ik heb mijn licht eens opgestoken in de regio. Harelbeke, Kortrijk, Zwevegem, Deerlijk, Wielsbeke… In al die gemeenten zal er geen beperking zijn.” Het Waregemse stadsbestuur is met andere woorden niet geneigd om een akkoord af te sluiten over de beperking van borden.

Gemiste kans

Bij de oppositiepartijen valt dat niet in goede aarde. Mario Verhellen (SP.A): “Ik snap niet waarom CD&V niet mee wil gaan in ons voorstel. Iedereen in Waregem kent de gezichten van hun kopstukken toch al? En toch zeker dat van de burgemeester? Dit is een gemiste kans. Zelf zal ik niet met mijn gezicht op verkiezingsaffiches van SP.A prijken. Mezelf één keer per dag zien ‘s morgens in de spiegel is meer dan genoeg.”

Ook Groen spreekt van een gemiste kans. “Maar zelfs al was er een akkoord bereikt, dan nog was er geen 100 procent zekerheid”, stelt Inge Vandevelde. “Zelfs al zou je zo’n verbod breed communiceren, iedereen is vrij om te doen en te laten op zijn eigen terrein. Wie een verkiezingsbord wil plaatsen, kan je niet tegenhouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier