Verdwijnt medische eenheid van Defensie uit Lombardsijde?

Redactie KW

Groen is ongerust over het mogelijke verdwijnen van de medische eenheid 1EMI uit het Kamp van Lombardsijde vanaf midden 2017.

“De commandant van de Medische Component stelt aan de chef Defensie voor om de medische eenheid 1EMI te sluiten en het personeel te laten muteren vanaf midden 2017. Dat blijkt uit een interne nota van 28 oktober 2010 waar Groen de hand op kon leggen”, vertelt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. “De eenheid 1EMI bestaat uit ongeveer 230 personeelsleden, verspreid in het Kamp van Lombardsijde (180) in Nieuwpoort, Zeebrugge (40), Koksijde en Poelkapelle.”

“Dit voorstel veroorzaakt onrust bij de militairen en hun families. Militairen zijn ook maar mensen en zijn het moe. Terecht. Het zou de zoveelste herstructurering zijn waarbij West-Vlaanderen in de klappen deelt. Ook de manier waarop getuigt van weinig respect voor de militairen”, zegt Wouter De Vriendt. “Na sluiting is de dichtst bijzijnde medische eenheid deze in Peutie, op 130 km afstand. Laten we ook niet vergeten dat de 1EMI ondersteuning levert aan de Search and Rescue in Koksijde en de marinebasis in Zeebrugge.”

“Correct informeren”

“West-Vlaanderen heeft een enorme troef en dat is de marine. We zouden kunnen vertrekken vanuit de mariene component langs de kust en in de provincie om van daaruit een sterke aanwezigheid van Defensie op te bouwen. De realiteit is jammer genoeg anders: onze provincie wordt binnen de regering en binnen Defensie veel te weinig verdedigd. Nochtans is verankering en een billijke spreiding van Defensie over heel België nodig. Hoe kunnen we anders een aantrekkelijke werkgever zijn voor jongeren en nieuwe mensen?”

Wouter De Vriendt wil Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zo snel mogelijk interpelleren. “We zullen ons verzetten tegen de sluiting en vragen met aandrang om de militairen correct te informeren en niet langer in het ongewisse te laten over wat dreigt te gebeuren”, aldus de Oostendse volksvertegenwoordiger.

“Gesprekken bezig”

Ook bij de vakbonden heerst ongerustheid. “We weten dat Defensie bezig is met een studie of alle eenheden kunnen blijven bestaan als het personeel wordt afgebouwd”, vertelt ACV-vakbondssecretaris Walter Van Den Broeck. “West-Vlaanderen heeft niet zoveel eenheden. Elke provincie zou toch nog wat mogelijkheden moeten hebben om mensen niet te ver van hun deur een job te bieden. Mogelijk kaderen deze plannen in de volledige transformatie van Defensie. We weten niet of het zo prangend is dat ze al eerder zullen worden doorgevoerd.”

Op het kabinet van minister Vandeput is te horen dat er voorlopig niet gecommuniceerd is. “De gesprekken met de politieke partners over de reorganisatie van Defensie zijn bezig”, zegt woordvoerster Laurence Mortier. “Zolang er geen goedkeuring is, kunnen we ook niets meedelen.” Mocht 1EMI uit Lombardsijde vertrekken, komt het kamp nog niet leeg te staan. Onder meer het onderdeel luchtdoelartillerie van het bataljon artillerie is er nog gehuisvest.

(HH – Foto EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier