Live Vanaf 18.30 uur vanop de gemeenteraad in Brugge: wordt prijs van frietjes hét gespreksthema?

30/01/18 om 17:09 - Bijgewerkt om 21:37

Vanavond vanaf 18.30 vindt in de gotsiche zaal van het Brugse stadhuis de maandelijke gemeenteraad plaats. De openbare agenda bevat twintig punten. Zo zal schepen Hilde Decleer het nieuwe reglement op de ambulante handel toelichten. U verneemt er alles over de standgelden voor de frietkroten en ijsjeskramen. Wist u dat de eigenaars van de twee frietkoten op de Brutgse markt elk 125.000 euro standrecht per jaar moeten betalen?

Vanaf 18.30 uur vanop de gemeenteraad in Brugge: wordt prijs van frietjes hét gespreksthema?

© TVH

 • Stefan Vankerkhoven

  Einde

  De gemeenteraad eindigt met de interpellatie van Sammy Roelant.

 • Stefan Vankerkhoven

  Nood aan extra buurtwerkers

  Brugge telt volgens Sammy Roelant (Onafhankelijke) drie buurtwerkers : voor Sint-Jozef, Sint-Pieters en Zeebrugge. "Ze moeten hun goede werk kunnen blijven doen. De atlas van de kansarmoede beschrijft acht Brugse wijken. Die nieuwe armoedige wijken hebben ook nood aan een extra ruggesteun. Daarom vraag ik twee extra buurtwerkers : een voor de binnestad en een voor Malehoek/Veemarkt."

  Schepen Dolores David (SP.a) wijst ook op problmen in de Langestraat en wil met alle actoren, ook vrijwilligers en diverse organisaties, samenwerken : "Ik zal onderzoeken of er nood is aan meer buurtwerkers."

 • Stefan Vankerkhoven

  Campagne voor orgaantransplantatie

  Jasper Pillen (OPen VLD) stelt voor dat ook Brugge campagne voert rond orgaantransplantatie, zoals Kortrijk doet.

  "Als er geen wilsbeschikking is, worden de nabestaanden in een moment van rouw lastig gevallen met die vraag die per overleden tot acht levens kan redden."

  André Van Nieuwkerke (SP.a) onderschrijft die vraag : "Een positieve wilsverklarign is zeer belangrijk, de naasten moeten dit vooraf bespreken. Men mag niet wachten tot er een crisismoment is. Er bestaan nog vooroordelen, sommigen denken ten onrechte dat oudere mensen geen organen of weesfsel meer kunnen doneren."

  Schepen Martine Matthys (CD&V) heeft goed nieuws : "Komend najaar start de campgne. Vorig jaar waren er 259 aangiftes. Het is belangrijk dat je je registreert bij de dienst bevolking voor orgaantransplantatie, want anders kunnen nabestaanden zich hiertegen verzetten. Je kunt zelfs een verklaring online aangeven.

 • Stefan Vankerkhoven

  Vertrouwen in de minister

  Geert Van Tieghem (N-VA) heeft alle vertrouwen in de beslissing van zijn partijgenoot minister Ben Weyts in de loop van februari binnen de schoot van de Vlaamse regering : "Hij heeft oog voor de leefbaarheid van onze haven én van de lokale bewoners."

 • Stefan Vankerkhoven

  Hoevel centen heeft Ben Weyts voor nieuwe zeesluis ?

  Jean-Marie De PLancke (Open VLD) is blij dat de stad kiest voor het insteekdok : "Laat osn hopen dat de minister dezelfde visie heeft. Het alternatief, op de plek van de oude visartsluis, hypothekeert de plannen voor een revitalisering van die wijk. Men plant daar vlakbij appartementen, die ozuden dan opnieuw moeten verdwijnen voor een nieuwe sluis !"

  "Wie voor Vandamme oost kiest, zoals Groen heeft het slecht voor met de havengemeenschap en met de bewoners van Zeebrugge die in de haven werken."

  Marleen Ryelandt (Groen) repliceert : "De optie verbindingsdok heeft veel minpunten. 52 woningen moeten onteigend worden en er is een grote iname van bedrijfsoppervlakte bij oa Wallenikus, zelfs Fluxus moet deels verplaatst worden. Het is ook de duurste oplossing : hoeveel centen heeft de minister veil voor een nieuwe zeesluis ?"

 • Stefan Vankerkhoven

  dodelijk voor Zeebrugge

  Burgemeester Renaat Landuyt (SP.a) wil de procedure respecteren : "Het decreet schrijft voor dat de bevolking inspraak krijgt en meer te zeggen heeft dan de gemeenteraad. Nu wil een partij haar standpunt opdringen...."

  "Er is in juni al een extra berek geweest over Zeebrugge. Daar hebben wij als stadsbestuur gezegd dat wij voor de locatie 'insteekdok' zijn. Zo blijft Zeebrugge leefbaar en kunnen de vier wijken van Zeebrugge beter samenhoren."

  "Vandamme oost raakt aan de levensader van de haven en de leefgemeenschap : want dan breng je het belangrikste bedrijkf C.Ro in gevaar. Dat is dodelijk voor Zeebrugge, zijn haven en zijn inwoners die er werken. Ik betreur dan ook dat Groen die optie verkiest die nefast is voor de Zeebruggenaren."

 • Stefan Vankerkhoven

  Nieuwe zeesluis bepaalt toekomst Zeebrugge

  Marleen Ryelandt (Groen) vraagt aandacht voor de nieuwe zeesluis : "De toekomst van Zeebrugge wordt hierdoor bepaald voor 100 jaar. Ook de leefbaarheid van het dorp staat op het spel. Volgende maand beslist de minister.

  "Welke locatie is nu de goede keuze ? Er ziin zes alternatieven, er mag niet alleen met de kostprijs van de sluis rekening gehouden worden. De burgemeester zegt zelf dat er zo weinig mogelijk onteigeningen mogen zijn. Er is nood aan een extra vergadering over Zeebrugge, een inhoudelijk debat. Wat is de keuze van de gemeenteraad ? Heeft het college zelf al een standpunt ingenomen ?"

  "Voor mijn partij gaat ded keuze naar Vandamma Oost : dit geeft het minst aantal onteigeningen en de meest technsiche garanties inzake nautische toegankelijkheid."

 • Stefan Vankerkhoven

  Brugge wil lid worden van de statiegeld alliantie

  Sammy Roelant (Onafhankelijke) laakt dat we 250 miljoen ton plastiek aanmaken : "Dat komt terug in de voedselketen terecht. Er is nood aan statiegeld voor plastiek flessen. Waarom de visserij niet inzetten om plastiek uit zee op te vissen ? Rotterdam heeft een robot ontworpen die plastiek in het havengebied op eigen kracht opruimt. Dat zou ook in de haven van Zeebrugge moeten kunnen. Er zijn al plastiekloze schepen in de wereld."

  Volgens schepen Philip Pierins (SP.a) ligt ded verantwoordedlijkheid bij de burger zelf : "Iedereen zou minder of geen plastiek moeten gebruiken. Wij vechten tegen het zwerfvuil en hebben hiervoor een uitstekende stadsdienst die 650.000 keer de 50.000 vuilnisbakken ledigt."

  "Statiegeld zou veel kunnen oplossen, wij zijn bereid om lid te worden van de statiegeld alliantie, zo kunnen we de hogere overheid onder druk zetten. want die beslist uiteindelijk. Ik zal mijn collega's in het stadsbestuur vragen om aan te sluiten bij die alliantie.

 • Stefan Vankerkhoven

  pleidooi voor herbruikbare luiers

  Charlotte Storme (Groen) wil dat Brugge beter inzet op minder plastiekafval in de Stad : "Het is de taak van een lokaal bestuur om de bewoners te sensibiliseren. Waarom geen herbruikbare tas voor de markt laten maken samen met de lererlignen van de Academie ? Of herbruikbare luiers promoten ? Brugge moet lid worden van de statiegeld alliantie , zoals onder meer Zedelgem!"

 • Stefan Vankerkhoven

  Wat persoonlijke duiding.....

  "Ik ben niet naar de inspraakvergadering geweest, maar ik hoor dat...." Zo begint oppositieraadslid Charlotte Storme haar pleidooi.

  Even later zegt ze over de oesterparking : "Ik ken het nieuw contract met Vlaanderen niet, maar..."

  Een kleine persoonlijke tip van de redactie, Charlotte : maak eerst je huiswerk en interpelleer dan met kennis van zaken. Of laat iemand aan het woord die wel op de inspraakvergadering was of het contract wel bestudeerd heeft !

 • Stefan Vankerkhoven

  Buurtbewoners zijn pro

  Burgemeester Renaat Landuyt leest het verslag van de inspraakvergadering over de Katelijneparkign na : "Ik heb enkel gevraagd aan de gemeenteraadsleden om hun visie niet op die plek te verwoorden, zodat de buurtbewoners konden hun mening verkondigen. De mensen die er principieel tegen de parking zijn, wonen niet in het gebied. Dat is hun recht maar ze komen naar die vergadering met een bepaalde politieke visie. Men moet luisteren naar de gewone mensen : wie in de Baron Ruzettelaan woont, is al meer pro dan de andere. Iedereen zal nu een mooie wandeling over het water kunnen maken, om naar de binnenstad te gaan."

 • Stefan Vankerkhoven

  De mond gesnoerd

  Als er sprake is van inspraak, waarom is er dan zoveel protest tegen een nieuwe randparking aan de Katelijnepoort. Dat zegt Martine Bruggeman (N-VA).

  Volgens Charlotte Storme (Groen) werden de buurtbewoners op de inspraakvergadering de modn gesnoerd.

 • Stefan Vankerkhoven

  Voorbeeld van inspraak

  Volgens burgemeester Renaat Landuyt (SP.a) is er voldoende inspraak geweest bij de opmaak van de plannen voor de nieuwe randparking : "Er is rekening gehouden met de opmerkingen van de buurt. Inspraak is niet gelijk aan de dictatuur van je eigen gedacht, wel nadenken hoe je technscih tot de beste oplossing komt in een dossier. Deze parking wordt niet door de strot van de buurt geramd. Die hoek aan de Katelijnepoort is nu verwaarloosd, bij de opmaak van de bouwvergunning komt er nog een openbaar onderzoek."

 • Stefan Vankerkhoven

  Klimaatneutrale stad ?

  Charlotte Storme (Groen) noemt de geplande parking ter hoogte van de Katelijnebrug een stap verder weg van een klimaatneutrale, groene en fiestvriendelijke stad. Zij neemt het op voor de protesterende bewoners.

  'Auto's dienen geparkeerd te worden ter hoogte van de Steenbrugge Brug, want de Baron Ruzettelaan is een fiestknooppunt. De stad wil nu een parking voor 450 wagens voorzien aan de Katelijnebrug. Een foute keuze die lijnrecht in gaat tegen het beleidsplan! Eens te meer wordt Koning Auto op zijn wenken bediend !"

 • Stefan Vankerkhoven

  Ga buiten verder discussiëren

  Ga buiten verder discussiëren, zegt Annick Lambrecht, voorzitter van de gemeenteraad. Het niveau van de raad is aan het dalen ! zegt ze. De discussie tussen An Soete en Hilde Decleer escaleert, wanneer het oppositieraadslid de schepen ervan beschuldigt de Brugse handelaars als dommeriken te aanzien, omdat zij het moeilijk hebben.

  Met haar onliner slaagt Annick energiek de gemoederen te bedaren. Toch voor eventjes.

 • Stefan Vankerkhoven

  Geen abnormale leegstand

  Er is volgens schepen Hilde Decleer (CD&V) in Brugge geen abnormale leegstand. De laatste cijfers wijzen op 3,6 procent voor de binnenstad, volgens deskundigen mag het zelfs 8% zijn zonder dat de economische gezondheid van de tad in het gedrfang komt. "Enkel in de Geldmutnstraat is er een opvallende, negatieve tendens. Overigens nemen wij al maatregelen : pop-up formukles voor starters, The Box waar jonge ondernemers hun concept kunnen uitproberen."

  "Brugge heeft overigens in 2017 119.000 euro aan premies uitbetaald voor de herinrichting van leegstaande handelspanden. De dienst mobiliteit maakt een plan op met parkeerplaatsen voor kortparkeren in de poortstraten."

 • Stefan Vankerkhoven

  Niet aan doemdenken doen

  Pascal Ennaert (SP.a) countert An Soete : "Blijkbaar hebben de winkels van de opbloeiende Ezelstraat geen last van al de mankementen die het oppositieraadslid opsomt. De reden ? Het zijn frisse winkels die met succes duurzame producten aanbieden. We mogen dus niet aan doemdenken doen. De Ezelstraat bewijst dat het anders kan."

 • Stefan Vankerkhoven

  steeds meer leegstand in Brugge

  Ann Soete (Onafhankelijke) shopte met de kerstdagen in Brugge en bespeurde tot haar verbazing dat de leegstand in Brugge vermeerderd is : "Er staan veel winkelpanden leeg, er is een verschraling van het aanbod. In de Geldmuntstrat staan er acht winkels leeg, in het Zilverpand vier, in de Steenstraat vier.

  "In De Smedenstraat nog één beenhouwer die weg gaat ! Die evolutie baart mij grote zorgen. Veel winkeliers geven er de brui aan wegens de aanhoudende werken, de slechte communicatie en de slechte coördinatie van die werken."

  "Ook rond het nieuwe parkeerplan was er geen goede communicatie. Een derde reden is de verhuis van de stadsdienst naar het huis van de Bruggeling. Ook daardoor verminderde de omzet van de handelaars : er gaan minder Bruggelingen shoppen in combinatie met een bezoek aan een stadsdienst."

  "We moeten nadenken over het uitbreiden van de winkelstraten in Brugge : zijstraten waar de handelspanden minder duur zijn en jonge creatievelingen iets kunnen opstarten."

  "De toestand is schrijnend. Blijkbaar zou Delvaux verdwijnen van de Markt in Brugge."

 • Stefan Vankerkhoven

  Russische duikboot in Zeebrugge

  Jean-Marie De Plancke (OPen VLD) hekelt de slechte toestand van de unieke Russische duikboot in Zeebrugge, die publiek toegankelijk is : "In feite kan dit de start zijn van een maritiem museum in Zeebrugge. Kan Toerisme Brugge met andere instanties wat extra impulsen geven ?

  Volgens Franky Demon is er een vraag gekomen om de duikboot te verplaatsen naar een andere locatie, vlakbij de cruiseterminal, in Zeebrugge : "Er waren teveel negatieve adviezen omdat dit andere toekomstplannen voor Zeebrugge hypothekeert. Kom eens Zeebrugge binnen met een cruise en je eerste aanblik is een 90 meter lange Russische duikboot ! Je zou voor minder verschieten !"

  Burgemeester Renaat Landuyt (SP.a) las een brief van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) voor : "De kust promoten met een verroeste duikboot die uit elkaar valt, is de kust oneer aandoen. Vlaanderen én Brugge willen die wijk renoveren !"

 • Stefan Vankerkhoven

  Private tuin wordt gesaneerd

  Sandrine de Crom (Open VLD) treedt haar collega raadslid Hugo De Bondt (N-VA) bij : "Er is dringend actie vereist omwilel van die cyanide vervuiling."

  Volgens schepen Philip Pierins (SP.a) zal de private tuin gesaneerd worden door OVAM :"Alle kosten komen naar ons, hoewel het onze schuld niet is. Wat al 80 jaar in de grond zit, levert geen gevaar op. Er is een saneringsbestek in opmaak. De openbare aanbesteding voor de vereiste riolerings- en wegenwerken in de Karel de Floustraat is eveneens klaar. In andere tuinen moet niks worden afgegraven. In februari is er overleg voorzien, de uitvoering gebeurt deze zomer."

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!