Live Vanaf 18.30 uur van op de gemeenteraad in Brugge: Hilde zegt het met frietjes...

19/12/17 om 15:57 - Bijgewerkt om 19:43

Vanavond vindt de laatste gemeenteraadszitting van het jaar plaats in het stadhuis van Brugge. De openbare agenda telt 23 dossiers. Schepen voor Sociale Zaken Dirk De fauw (CD&V) vraagt namens de Noord-Zuiddienst om een motie in te dienen inzake het nucleair wapenbeleid van de federale regering. Schepen Hilde Decleer (CD&V) deelt standplaatsen voor friet- en gebakkramen op de Markt uit en stelt een nieuw reglement voor taxi's met zero emissie voor. Traditioneel worden geen interpellaties ingediend, om de vredige kerstsfeer niet te verstoren. Maar Jong VLD wil toch betogen voor het stadhuis en pleit voor een burgerbudget. Of waagt een van de 47 raadsleden het toch aan om kritische vragen te stellen voor het traditioneel diner?

Vanaf 18.30 uur van op de gemeenteraad in Brugge: Hilde zegt het met frietjes...

© Benny Proot

 • Stefan Vankerkhoven

  Motie tegen kernwapens

  De Stad Ieper roept alle Belgische burgemeesters die lid zijn voor Mayors for Peace op om een motie te bezorgen aan de regering, waarin de federale overheid wordt opgeroepen om een verbod op kernwapens te realiseren. De Brugse gemeenteraad onderschrijft die motie, ook al vindt Patrik Daels (N-VA) dat onze veiligheid niet in het gedrang mag komen. "Dit moet binnen de NAVO besproken worden."

  Zo eindigt de gemeenteraad. Amen ! Of santé want er wordt straks door alle raadsleden getoost op 2018.

 • Stefan Vankerkhoven

  Sportveld voor roeiclub

  Sportschepen Dolores David (SP.a) lanceert een charme offesneif voor de Brugse roeiers ; de Brugse Trimm en Roeiclub krijgt een polyvalent sportveld.

 • Stefan Vankerkhoven

  Honger of dorst ?

  Het gaat razendsnel : blijkbaar krijgen de raadsleden honger. Of dorst ? Het protest ebt weg naargelang de gemeenteraad vordert. Of verstoort nog iemand de kerststemming ?

 • Stefan Vankerkhoven

  Tegenkanting tegen skatespot

  Schepen Philip Pierins (SP.A) wil het speelplein in de Babbaertstraat herinrichten. Volgens Charlotte Storme (Groen) is er tegenkanting tegen een skatespot.

 • Stefan Vankerkhoven

  Slecht karakter

  Soms zijn gemeenteraadsleden echt openhartig. Marleen Ryelandt (Groen) zei publiek in de gotische zaal van het stadhuis : "Ik geef toe dat ik een slecht karakter heb."

 • Stefan Vankerkhoven

  Taxi's met zero emissie

  We kunnen verder zwemmen met mevrowu Decleer, zei André Van Nieuwkerke, gelegenheidsvoorzitter in afwezigheid van een zieke Annick Lambrecht. Het duurde immers een half uur eer de overdracht van het Guilini bad goedgekeurd werd, na protest van de oppositie.

  Hilde Decleer (CD&V) stelde een nieuw taxireglement voor, met maatregelen voor zero emissie taxi's.

  Voors Marleen Ryelandt (Groen) gaat het reglement niet ver genoeg : "Er is een meer doortastend beleid nodig. Tegen 2019 zouden de helft van de taxi's zero emissie moeten zijn. Er zullen meer inspannigen moeten geleverd worden. Hoe zit het de luchtkwaliteit in Brugge ?

 • Stefan Vankerkhoven

  Boudewijn repliceert

  Schepen Boudewijn Laloo (CD&V) verdedigde met vuur de overdracht van het zwembad Jan Guilini aan TMVW. "We zijn al jaren bezig met dit dossier. We geven aan de zwembaden 550.000 à 650.000 euro jaarlijks voor het tekort van Interbad. en 540.000 euro voor Guilini. Dat is meer dan wij bijdragen voor het Concertgebouw!

  "De openingsuren en prijzen blijven dezelfde , want de stad blijft hiervoor verantwoordelijk."

  "Het personeel is ingelicht !"

  "Het is de schuld van Sammy Roelant dat het nieuws eerst in de pers verscheen !" :-)

  Het is een definitieve, principiële beslissing van de Stad, dat mag je niet meer doen in een verkiezingsjaar !"

 • Stefan Vankerkhoven

  Gezelle als protest

  Activiste Tine Devroye las aan het stadhuis een natuurgedicht van Guido Gezelle voor om te protesteren tegen de aanleg van een randparking op beschermd grasland aan de Katelijnepoort.

  Gezelle voorgedragen aan stadhuis als protest tegen parking

  Gezelle voorgedragen aan stadhuis als protest tegen parking © SVK

 • Stefan Vankerkhoven

  Actie tegen wapentransporten

  Drie vredesactivisten vroegen de gemeenteraad dat er geen wapentransporten meer via de haven van Zeebrugge georganiseerd worden.

  Protest aan het stadhuis

  Protest aan het stadhuis © SVK

 • Stefan Vankerkhoven

  duurdere prijzen om te zwemmen ?

  Charlotte Storme (Groen) vreest dat de overname door TMVW zal doorgerekend worden aan de gebruikers van het zwembad.

 • Stefan Vankerkhoven

  Te snelle beslissing

  Sandrine Decrom (Open VLD) uitte dezelfde bezorgdheid voor het Guilini bad : "Waarom plots die beslissing zo snel ? Waarom kan de Stad dit zwembad niet zelf exploiteren ? Het is beschermd erfgoed. Een stukje Brugse geschiedenis verdwijnt.

 • Stefan Vankerkhoven

  Sentimenteel pleidooi voor Guilini bad

  Eric Lagrou (N-VA) is bezorgd om de toekomst van het Guilinibad. De stad wil de exploitatie overdragen aan TMVW. "Het personeel is ongerust, omdat het alles eerst moest lezen in de kranten."

  Ook Interbad zou overgedragen worden aan TMVW. "Maar het personeel is niet gerustgesteld", luid het.

  En hebben renovatiewerken aan Guilini op kosten van de stad nog zin ? Het dossier maakt mij sentimenteel : Jan Guilini is de trots van onze stad, waar vele jonge Bruggelingen hebben leren zwemmen. Het is het laatste zwembad zonder luidruchtige, commerciële attrracties, waar je nog een baantje kunt zwemmen."

  Wat zal de impact zijn op de toegangsprijzen ? Er komen daar 40 scholen en vele verenigingen....

 • Stefan Vankerkhoven

  Erfgoeddepot aangekocht met steun van de provincie

  Schepen Boudewijn Laloo (CD&V) vroeg de goedkeuring van de aankoop van een loods in de Kleine Pathoekeweg, de voormalige kaarsenfabriek. Daar zal een erfgoeddepot ingericht worden. De provincie betoelaagt met 2 miljoen euro.

 • Stefan Vankerkhoven

  Drie acties voor het stadhuis

  Bij de start van de gemeenteraad stonden drie actiegroepen voor het stadhuis. Jong VLD wikl dat de kloof met de burger verkleind wordt : een eerste stap zou de organisatie van Budget Games kunnen zijn, zodat de burgers mee kunnen beslissen over een deel van het satdsbudget.

  Dierenactiviste Tine Devoye protesteerde voor de derde keer tegen de inname van open ruimte voor een parking aan de Katelijnepoort. Die zou op beschermd grasland komen. Als teken van protest las ze een natuurgedicht van Guido Gezelle voor.

  Drie vredesactivisten pleitten voor een motie die munitietransporten via onze haven verbieden.

  Jong VLD vraagt meer burgerparticipatie.

  Jong VLD vraagt meer burgerparticipatie. © SVK

 • Stefan Vankerkhoven

  Europees Europees

  Europees Europees. Club voetbalt niet meer Europees maar de Stad stapt in een Europees project. Smart Cities Innovation Framework. Brugge wordt een intelligente stad en gaat zelfs een partnerschap met Mechelen aan !

 • Stefan Vankerkhoven

  Hilde lust vanavond geen frietjes

  Het agendapunt over de standplaatsen voor frietjes en gebak is van de agenda gehaald. Schepen Hilde Decleer en de 47 raadsleden blijven op hun honger zitten.

 • Stefan Vankerkhoven

  In een notendop

  Gemeenteraad Brugge

  Gemeenteraad Brugge © KW

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!