“Van onze stad een warme plaats maken”

Staand v.l.n.r.: Marie-Hélène Mabesoone, Ignace Lootvoet, Lyn Cailliau, Jan Deheegher, Isabelle Hennebel, Anne Vandeputte-Vermeersch, Frank De Poortere en Geert Beeckaert. Zittend v.l.n.r.: schepen Lieve Castryck, algemeen directeur Dirk Ackerman, burgemeester Lode Morlion, gemeenteraadsvoorzitter Monique Bertier en schepenen Johan Matthys en Wout Cornette. (Foto KVCL)
Redactie KW

Alle leden van de nieuwe beleidsploeg legden de eed af tijdens de installatievergadering. Burgemeester Lode Morlion deed dit al eerder in de ambtswoning van gouverneur Carl Decaluwé. Zowel bij Dynamisch als bij Inspraak waren er opvallend veel nieuwe gezichten die hun eerste stappen in de politiek zetten en duidelijk lieten merken dat ze er veel zin in hebben.

Burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) staat in voor het Algemeen Beleid, Intergemeentelijke Samenwerking, Burgerzaken, Personeel, Veiligheid (politie en brandweer), Ruimtelijke Ordening, Kerkfabrieken, Woonbeleid en Begraafplaatsen. Hij vertegenwoordigt Lo-Reninge in het politiecollege van politiezone Spoorkin, in de Algemene vergadering Westhoekoverleg (burgemeesters-overleg) en in de Algemene Bekkenvergadering voor het IJzerbekken. Johan Matthys (Dynamisch) legde de eed af als eerste schepen en is bevoegd voor Openbare Werken, Milieu, Landbouw, Sport, Patrimonium, Beheer van grachten en Europese Zaken. Hij zetelt ook in de raad van bestuur van de Intercommunale voor Vuilverwijdering en Verwerking voor de sector Veurne en Ommeland (IVVO), in de algemene vergadering Gaselwest en is Dijkgraaf en bestuurslid van Polder Noordwatering.

Dierenwelzijn

Tweede schepen en ancien Wout Cornette (Dynamisch) krijgt de bevoegdheden Jeugd, Toerisme, Lokale Economie, Cultuur, Veiligheid en Verkeer, Onderwijs en als nieuwe bevoegdheid Dierenwelzijn. Hij vertegenwoordigt Lo-Reninge in een aantal algemene vergaderingen waaronder RESOC Westhoek (Sociaal-economisch Overlegcomité), WVI (West-Vlaamse Intercommunale), ERSV (Erkend Regionaal Samenwerkingsverband) West-Vlaanderen en PWA (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap). Nieuwkomer Lieve Castryck (Dynamisch) legde de eed af als derde schepen en wordt aangesteld als voorzitter van het Bijzonder Comité en neemt Welzijn (gezondheidspreventie, sociale zaken, senioren en gehandicaptenbeleid), Financiën, Informatie/Communicatie en Inspraak, Feestelijkheden en Ontwikkelingssamenwerking voor haar rekening.

We hebben een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer van Lo-Reninge

Gemeenteraadslid Frank De Poortere legde de eed af voor zijn partij Inspraak. Dat deden ook oude Inspraak-getrouwen Anne Vandeputte en Geert Beeckaert. Voor Inspraak legden twee nieuwe gezichten de eed af als gemeenteraadslid: Ignace Lootvoet en Lyn Cailliau. Voor Dynamisch zetelen voortaan de nieuwkomers Jan Deheegher, Isabelle Hennebelle en Marie-Hélène Mabesoone in de gemeenteraad. Monique Bertier (Dynamisch) wordt voorzitter van de gemeenteraad.

We hebben een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer van Lo-Reninge“, besluit burgemeester Lode Morlion. “Dit zullen we met beide handen vastpakken en er met volle energie tegenaan gaan om van onze stad een warme plaats te maken waar iedereen zich thuis voelt.”

(MVO)

De raad

De gemeenteraad is samengesteld uit dertien leden, met burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) die het nieuwe team zal leiden. Voor Dynamisch zetelen verder ook nog de schepenen Johan Matthys, Wout Cornette en Lieve Castryck en de raadsleden Monique Bertier, Jan Deheegher, Isabelle Hennebel en Marie-Hélène Mabesoone. Oppositiepartij Inspraak moet het doen met vijf zitjes in de gemeenteraad, één zetel minder dan de voorbije zes jaar. Voor Inspraak zetelen Frank De Poortere, Anne Vandeputte, Geert Beeckaert, Ignace Lootvoet en Lyn Cailliau.

Alle verkozenen nemen hun mandaat op

Geen enkele verkozene koos ervoor om niet te zetelen. Schepen Lieve Castryck (Dynamisch) wordt ook voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. (BCSD). Voor dit comité werden vier kandidaten voorgedragen door Dynamisch: Frederik Devloo, Annelies Naert, Emmy Geldof en Sofie Deberdt. Inspraak droeg Pieter Paul Voet en Sabine Latruwe voor. Jan Deheegher (Dynamisch) en Ignace Lootvoet (Inspraak) zullen de stad in de politieraad vertegenwoordigen. Lode Morlion behaalde 997 voorkeurstemmen, goed voor 42 procent van de uitgebrachte stemmen. Het verschil met de tweede bedroeg meer dan 300 stemmen. Op de tweede plaats volgde Johan Matthys (Dynamisch) met 695 stemmen. Nieuwkomer Lieve Castryck (Dynamisch) deed het uitstekend met 631 voorkeurstemmen, daarna volgde Frank De Poortere (Inspraak) met 614 stemmen en Wout Cornette (Dynamisch) kreeg 608 stemmen. De 20-jarige studente Lyn Cailliau (Inspraak) vertegenwoordigt de jonge generatie en scoorde prima met 504 stemmen. Monique Bertier (Dynamisch) neemt de plaats in van Nadine D’Halluin als voorzitter van de gemeenteraad.

“Trots op mijn gekregen mandaat”

Jan Deheegher met echtgenote Goedroen Cailliau. (foto MVO)
Jan Deheegher met echtgenote Goedroen Cailliau. (foto MVO)

Goedroen Cailliau is de trouwste supporter van haar echtgenoot Jan Deheegher (Dynamisch). “Zij heeft de verkiezingen van nabij gevolgd en mij enorm gesteund”, zegt Jan. “Voor mij als fractieleider waren de zomermaanden best wel zenuwslopend. Samen met de burgemeester verkiezingen organiseren is zeer intens. Mijn campagneslogan ‘Mijn inzet voor u, met heel veel gedrevenheid’ geldt op vandaag nog steeds. Ik doe graag aan politiek, het boeit me en ik wil me blijven inzetten. Ik heb mijn doelstelling van begin 2018 bereikt: deelnemen aan de verkiezingen en verkozen worden in de gemeenteraad. Ik ben nu trots dat ik een mandaat van de kiezers van Lo-Reninge heb gekregen en dat ik met veel inzet en vertrouwen zal vervullen.”