Uitgeweken Zonnebekenaar Christophe Calis trekt Europese lijst van Volt

foto EG
Redactie KW

Christophe Calis trekt op 26 mei de lijst van de pan-Europese partij Volt. De uitgeweken Zonnebekenaar wil een andere manier van politiek voeren en mikt op een zetel in het Europees Parlement.

Christophe (47) groeide op in Zonnebeke en studeerde moraalwetenschappen aan de UGent. Intussen woont hij in Watermaal-Bosvoorde met zijn vriendin en twee zoontjes van negen en vier.

Na bijna tien jaar les te hebben gegeven in ethiek en cultuurwetenschappen werkt Christophe acht jaar als onderwijsadviseur voor de Vlaamse overheid. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met muziek en politiek.

Ik kon niet langer meer toekijken vanop de zijlijn naar de politieke toestand“, vertelt hij. Christophe wordt lijsttrekker van de partij Volt voor het Europees Parlement.

Waarom besliste u om de stap te zetten naar de politiek?

Christophe Calis:”Een kantelpunt was kinderen krijgen. Hoe zal Europa er over 25 of 50 jaar uitzien? Zullen onze kinderen dezelfde vrijheid kennen zoals mijn generatie die heeft gekend? Zullen ze degelijk onderwijs krijgen en gaan ze toegang hebben tot gezondheidszorg? De generatie van onze ouders heeft enorm veel opgebouwd na WO II en ik heb het geluk gehad om daarvan te kunnen genieten. Maar dat is allemaal niet verworven tot in de eeuwigheid. We zien duidelijk dat er een aanval is ingezet op wat we hebben opgebouwd. Als ik bijvoorbeeld zie met welke schaarse middelen justitie en onderwijs moeten werken. Dat vind ik echt wraakroepend.”

Wat verontrust u nog meer?

De toenemende polarisering en discriminatie. Ik ben er extra gevoelig voor, want mijn vriendin is geboren in West-Afrika, onze kinderen hebben dus een mooie bruine kleur. Als ik dan zie hoe sommige politici spreken en twitteren over minderheden, dat vind ik zo laf! Politici zouden het moeten opnemen voor menselijke waardigheid, maar ze doen vaak het omgekeerde, puur uit machtswellust. Toen ik bijvoorbeeld hoorde op de radio hoe Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, in 2016 opriep om geen voedsel uit te delen aan vluchtelingen, kroop ik van plaatsvervangende schaamte het liefst onder de grond.”

Waarom kiest u voor Volt?

“Het is een partij die in elk EU-land actief is. Dan heb je een naam nodig die werkt in alle talen van Europa. In elke taal weten mensen dat Volt staat voor energie, voor spanning. En dat is wat we doen. We brengen een nieuwe energie naar de politiek. Europa zal worden wat Europeanen er zelf van maken. Daarom vind ik het fantastisch dat er nu een nieuwe generatie opstaat die weer wat burgerlijk ongehoorzaam durft te zijn.”

Kunnen we Volt vergelijken met een andere partij?

We zijn een volledig nieuwe manier aan het uitvinden om aan politiek te doen. De digitale middelen laten het momenteel toe om over alle landsgrenzen heen aan oplossingen te werken, niet vanuit voorgekauwde recepten, maar op basis van waarden, wetenschappelijke inzichten en goede argumenten. Zo schreven we met mensen vanuit alle lidstaten een programma voor het Europees Parlement in het belang van alle Europeanen. We vervallen ook niet in het links-rechtsspel. Wij verbinden in plaats van verdelen, door in de eerste plaats te luisteren naar elkaar.”

In elke taal weten mensen dat Volt staat voor energie, voor spanning

Wat is de rode draad in het programma?

Meer slagkracht en vooruitgang voor Europa, zonder dat er iemand achterblijft. Onze vijf uitdagingen zijn: slimme staat, economische heropleving, sociale rechtvaardigheid, globaal evenwicht en empoweren van burgers.”

Wat zijn de ambities op 26 mei?

“Momenteel nemen we al zeker deel aan de Europese verkiezingen in zes landen: België, Bulgarije, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zweden. Daarmee schrijven we al politieke geschiedenis. Door het uitstellen van de Brexit is ons team in het Verenigd Koninkrijk, Volt UK, zich volop aan het voorbereiden om ook daar deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Onze ambities is om in het totaal 25 zetels te behalen. Vanaf 25 zetels kun je in het Europees Parlement een eigen groep vormen. Dat zou de eerste keer zijn dat er een groep bestaat uit één partij. Zo kunnen we geen foute vrienden maken, zoals het voorval bij de EVP met Fidesz, de partij van Orban.”

(AP1)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier