Twintig nieuwkomers op lijst van CD&V in Izegem

Vooraan zien we lijsttrekker Ann Van Essche. Op de eerste rij Dries Dehaudt, Herman Samoy, Ann Denys, Annelies Vandenbroucke, Simon Van Walleghem en Johny Waelkens. Op de tweede rij: Jan Hoet, Gerda Mylle, Isabelle Busschaert, Eveline Christiaens, Giovanni Seynhaeve, Lieselotte Lapere, Filip Lapere, Yvette Vermaut, Martha Rojas, Dirk Ostyn, Christèle Vandenbroucke, Dimitri Verschoore, Vera Lecluyse en Elien D'Artois. Op de derde rij: Kenn Vandenberghe, Patrick Lefevre, Thomas Termote, Emma Claeys, Hakeem Adesanya, Maria Romel, Bram Decru en Jan Claeys. (Foto CD&V)
Redactie KW

CD&V heeft zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen klaar. De partij gaat voor diversiteit in alle betekenissen van het woord. Lijsttrekker is gemeenteraadslid Ann Van Essche, lijstduwer oud-burgemeester Gerda Mylle.

Het overlijden van gemeenteraadslid Peter Defreyne in oktober vorig jaar schudde de kaarten bij CD&V danig door elkaar. “Hij was onze gedoodverfde lijsttrekker en zou een fantastische kandidaat-burgemeester geweest zijn”, vertelt CD&V-voorzitter Jos Van De Walle. “Zijn wegvallen was dan ook een zware aderlating, maar hij is nog steeds de geestelijke vader van onze afdeling. Bij elke beslissing die we maken zitten we met Peter in het achterhoofd. Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van onze lijsttrekker Ann Van Essche die de uitdaging aangaat om als kopvrouw met ons naar de verkiezingen te trekken.”

Zij ziet de stembusslag alvast helemaal zitten. We willen goed scoren door uit te pakken met een mooie ploeg gedreven mensen”, vertelt ze. “Ieder van hen zit verweven in het sociale leven, het verenigingsleven of de jeugdbeweging… Op de lijst vinden we trouwens ook heel wat nieuwe mensen. Ik ben uiteraard blij om mij te kunnen omringen met een toffe, enthousiaste, dynamische groep van jongeren en even enthousiaste ervaren ouderen. Met deze 29 gezichten geven we elke Izegemnaar de kans om zich in onze stad thuis te voelen. We gaan voluit voor diversiteit.”

De lijst bestaat uit:

1) Lijstrekker Ann Van Essche (54): moeder van Ruben en Seppe Verbeke en partner van Jef Maeseele. Beroepshalve is ze regiomanager van Markant, voor de regio Ieper Roeselare. Al meer dan 25 jaar zet ze zich in voor Markant Kachtem en voor de Sint-Vincentiusschool in Kachtem waarvan ze voorzitter is van het Schoolbestuur. Ann Van Essche: “Al 12 jaar ben ik politiek actief voor CD&V Izegem, als gemeenteraadslid en als OCMW-raadslid. Vanop de zijlijn toekijken is niets voor mij. Mee organiseren, mee ons programma realiseren, dat is onze doelstelling. De pijlers van ons partijprogramma zijn bekend: werk en economie, mobiliteit- vooral met de fiets, solidariteit/zorg, kortom een warme stad die klaar is voor de toekomst.”

2. Dries Dehaudt (29) woont samen met zijn partner Ilse Vandenbroucke in de Nederweg en werkt als coördinator van de vzw Moeders voor Vrede in Ieper. Hij was jarenlang leider bij Chiro SintJan in Kachtem. Daar doet hij momenteel nog dienst als kampleider. Daarnaast was hij betrokken bij de Jeugdraad, Kachtem Feest en op vandaag in De Bende van de Rostn. Dries Dehaudt: “Na jaren dienst in de jeugdraad is een politiek engagement een logische volgende stap. In tijden van polarisatie wil ik samen met CD&V de weg van het midden bewandelen. En dat in samenspraak met alle burgers van onze Pekkerstad. Iets in je eigen stad in beweging zetten… Veel mooier kan een engagement niet worden.”

3. Eveline Christiaens (38) woont samen met haar man Ivan Windels en kinderen Lowie en Warre in de Tinnenpotstraat. Eveline werkt bij Deloitte en houdt van lezen, op reis gaan en een terrasje doen. Ze is OCMW-raadslid, zetelt in de ouderraad van de Sint-Rafaëlsschool. Daarnaast is Eveline lid van het bestuur van Unizo en van Beweging.net. Eveline Christiaens: “Samen met CD&V wil ik streven naar een bruisend Izegem waar iedereen zich thuis voelt. Specifiek wil ik meer aandacht vragen voor veiligheid en het werk van de talloze Izegemse vrijwilligers. Daarnaast wil ik ook streven naar een zorgzame stad voor jong en oud.”

4. Simon Van Walleghem (30) woont in de Slagmeersenstraat en werkt als leerkracht in een gesloten instelling en als zelfstandig lichttechnicus. Als verenigingsdier was hij jarenlang leider bij de Izegemse KSA. Daar doet hij momenteel nog dienst als kok op kamp. Daarnaast is hij spelend lid bij LEO XIII en voorzitter van de werkgroep rond het Izegemse stadszomerfestival Isotopia. Simon Van Walleghem: “Cultuur, jeugd, groen en feestelijkheden zijn mijn politieke interesses. Voor die domeinen wil ik me in het bijzonder inzetten. Met de steun van de Izegemnaar, specialisten, vrijwilligers…wil ik Izegem verder uitbouwen tot een stad waar het goed is om te wonen.”

5. Isabelle Busschaert (42) woont samen met haar man Rik Termote en hun 3 zonen Maarten, Thomas en Staf in de Aimé Behaeghestraat. Zij werkt als huishoudhulp. In het verenigingsleven is ze actief lid van het parochiaal team. Daar is ze medeverantwoordelijke voor de misdienaars en Eerste Communiewerking in Kachtem. Daarnaast is ze lid van de Gezinsbond Kachtem, Markant en KVLV. Isabelle Busschaert is al meer dan 20 jaar lid van CD&V Izegem. Sinds een jaar werd ze Gemeenteraadslid als opvolger van wijlen Peter Defreyne die veel meer dan een politieke vriend was. Landbouw en stedelijk groen draagt ze hoog in het vaandel.

6. Emma Claeys (23) woont samen Nigel Casier in de Sint-Amandsstraat en werkt sinds kort als medewerker bij Agentschap Claeys. Zij is afgestudeerd als Master Sociaal Werk en zag in de verzekeringen een nieuwe uitdaging. Emma is lid van Volkskunstgroep Die Boose en werkt mee aan het Wereldfestival in Izegem. Ook paardrijden is één van haar bezigheden. Emma Claeys: “Ik ben de dochter van Joris Claeys en dat zorgt ervoor dat ik al van kleins af aan verbonden ben met CD&V. Ik heb er dan ook niet lang over getwijfeld als men mij vroeg om kandidaat te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met het team dat wij nu hebben, hoop ik dan ook op een goed resultaat in oktober. Daar draag ik graag mijn steentje toe bij!”

7. Dimitri Verschoore (36) woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in de Kortrijksestraat. Hij is aan de slag als ploegleider mobiliteit van de stad Kortrijk. Hij is spelend lid bij LEOXIII en is brandweerman in de zone Midwest. Vanuit zijn job heeft Dimitri veel aandacht voor mobiliteit. Die expertise wil hij ook in Izegem inzetten. “We moeten de verkeersproblematiek onder handen nemen met daarbij speciale aandacht voor duurzame infrastructuur en verkeersveilige schoolomgevingen.” 8.

8. Lieselotte Lapere (21) woont in de Heilig Hartstraat. Ze is student geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Ze ging op Erasmus in Wenen en houdt van reizen.

9. Annelies Vandebroucke (31) woont in de Emelgemsestraat en werkt als verpleegkundige in het AZ Groeninge. ‘s Avonds gaat ze op pad als upperlady bij Upper at Home. Annelies Vandenbroucke: “Ik wens vooral de groep 30- en 40- jarigen te vertegenwoordigen. Deze groep moet de start van een gezin combineren met een startende carrière. Ze hebben vaak kleine kinderen en moeten steeds op zoek gaan naar opvang. De categorie maakt een groot deel van de actieve bevolking uit. En net daardoor zijn zij het die gesteund en aangemoedigd moeten worden.”

10. Bram Decru (22) is één van de jongste kandidaten. Samen met zijn tweelingzus Lore en ouders Philip Decru en Hilde Vandenberghe woont hij in de Mentenhoekstraat. Hij is master student geneeskunde aan de KU Leuven. Hij was enkele jaren leider in de jeugdbeweging KSA. Velen onder jullie zullen hem echter kennen als “da manneke” van in de Drie Gezellen. Bram Decru. “Ik neem niet vaak een blad voor de mond. Dit houdt me echter niet tegen om met anderen in gesprek te gaan en ook van hun mening bij te leren. Aarzel zeker niet om me aan te spreken. Een stad in transitie, waarbij we vandaag anticiperen op de uitdagingen van morgen moet kunnen, ook in Izegem, want onze toekomst stopt niet in 2030.”

11. Jan Claeys (20) woont in de Manegemstraat. Hij is student Orthopedagogie aan Vives Kortijk. In zijn vrije tijd is Jan leider bij de Izegemse KSA. Hij is groepsleiders van de Kabouters, de jongste tak binnen de jeugdbeweging. In zijn overige vrije tijd vind je Jan terug in de Isogym of drinkt hij graag een pint met zijn vrienden en collega’s van de jeugdbeweging. Als zoon van voormalig schepen Joris Claeys, kent hij het klappen van de politieke zweep maar al te goed.

12. Thomas Termote (19) woont samen met zijn ouders en twee broers in de Aimé Behaeghestraat. Thomas volgde hotelschool aan de hotelschool Ter Groene Poorte waar hij zich later ook specialiseerde in de butler- en eventsector. Thomas steekt graag een handje toe bij evenementen van Kachtemse verenigingen en tekent hij present bij de jaarlijkse bloemenverkoop van ‘kom op tegen kanker’. Thomas Termote: “Wanneer ik de kans kreeg om samen met mijn moeder (Isabelle Busschaert) de weg vooruit te mogen bewandelen heb ik geen moment getwijfeld. Als jongste kandidaat op de lijst wil ik graag mijn steentje bijdragen. Als frequent treingebruiker ben ik grote voorstander voor een uitnodigende en veilige stationsbuurt. Hiervoor wil ik dan ook graag mijn stem laten horen.”

13. Elien D’Artois (34) woont samen met haar echtgenoot, Jurgen Vandenbossche en zijn kinderen Arno en Anouk in de Boomforeeststraat. Na jaren grootkeukenkok in de Sint Jozefskliniek is ze momenteel Collect & Go verantwoordelijke bij Colruyt. Elien verwent graag familie en vrienden met haar culinaire kunsten. Ze is ook een echte dierenvriend. Ze adopteerde enkele poezen uit het asiel en de kippen in de tuin zorgen niet alleen voor kakelverse eieren, maar ook vooral voor sfeer. Elien D’Artois: “Ik wil graag de mensen met het beleid in contact brengen. Als jongste dochter van gewezen burgemeester Gerda Mylle is de politiek me niet vreemd. Door mijn engagement op de lijst wil ik bruggen bouwen tussen mensen.”

14. Kenny Vandenberghe (31) woont in de Mandelmeersenstraat. Kenny is zelfstandig ondernemer en heeft een garage specifiek voor Citroën Oldtimers. Kenny is het schoolvoorbeeld van iemand die van zijn hobby zijn beroep kon maken. Kenny Vandenberghe: “Als jonge ondernemer wil ik me inzetten voor de Izegemse CD&V-lijst. Graag werk ik mee aan de versterking van jong ondernemerschap in Izegem. Daarnaast wil ik ook focussen op mobiliteit in en rond de stad en op betaalbaar wonen voor singles en jonge gezinnen.” Woensdag 12 juli 2018 | Persbericht | CD&V Izegem | Meer informatie? www.izegem2018.be 6

15. Hakeem Adesanya (39) woont samen met zijn vrouw Bieke Vens en drie kinderen in de Nieuwstraat. In zijn geboorteland Nigeria was Hakeem aan de slag als advocaat. Hij volgde de liefde naar België en ging hier aan de slag als magazijnverantwoordelijke. In zijn vrije tijd kan je hem plezieren met een partijtje voetbal. Zowel op als naast het veld.

16. Martha Rojas (51) woont samen met haar man en drie kinderen in de Neerhofstraat in Izegem. Martha is afkomstig uit Colombia, is dierenarts, houdt van zwemmen, wandelen, koken en cultuur. Mede dankzij haar afkomst is ze een pleitbezorgster van diversiteit. Ook in de praktijk. Ze is betrokken bij Kortrijk aan Culturen en Brugge Color Cultur. Martha Rojas: “Ik hou enorm veel van mensen en vind dat iedereen een stem verdient. Net om die reden wil ik me in Izegemse politiek engageren, want niets is belangrijker dan luisteren naar al je inwoners. Bovendien heeft iedereen altijd het beste voor met zijn of haar stad. Op een constructieve manier communiceren, daar sta ik voor.”

17. Vera Lecluyse (59) jaar woont samen met haar man Roland Vandenberghe en zoon Kenny in de Mandelmeersenstraat. Daar is ze ook aan de slag als zelfstandig boekhoudster. Vera houdt van kunst, vooral van schilderen. Als vrijwilliger bij het CAW heeft ze altijd een warm hart en een luisterend oor gehad voor de noden van haar medemensen. Vera Lecluyse: “Toen Ann Van Essche me vroeg om de lijst te steunen, heb ik niet lang getwijfeld. Samen met de partij hoop ik dat we na de verkiezingen kunnen streven naar een ‘sociaal en leefbaar Izegem.”

18. Giovanni Seynhaeve (42) is gehuwd met Elke Olivier. Samen wonen ze met kinderen Lennaert, Ellenoor en Korneel in de Kortrijksestraat. Giovanni is arbeider bij Floor & Furniture in Ingelmunster. Je kan hem kennen van het Lego-schaalmodel van Eperon d’ Or of de Noenkels op Youtube. Giovanni was 11 jaar leider bij KAJ en is medeorganisator van de grote muziekquiz in de Leest. Giovanni Seynhaeve: “Het is makkelijk om langs de kant te staan schreeuwen. Vanuit het buikgevoel en de Cardijnreflex ‘Zien, Oordelen en Handelen’ wil ik met een openminded parcours mee het verschil maken voor onze stad. Het wordt tijd dat beweging maken, onbaatzuchtig engagement en middelen voor minderheden weer positief nieuws worden.”

19. Filip Lapere (46) is gehuwd met Karolien Vandendriessche en vader van Lieselotte en Johanna. Samen met zijn gezin woont hij in de Heilig Hartstraat. Filip werkt als CAD-CAM programmeur bij de firma Boucherie en is vrijwilliger in cultuurhuis De leest, lid van de denktank film en medewerker van het stadsfestival Isotopia. Hij is ook lid van de noord-zuid raad en cultuurraad. Verder is Filip actief in het nieuwe verbroederingscomité en in Beweging.Net. Filip Lapere: “Verdere ondersteuning van de verenigingen en het culturele leven in Izegem is voor mij belangrijk. Ook de erkenning van de diverse adviesorganen is cruciaal. Een gedragen beslissing is een goede beslissing.”

20. Maria Rommel (54) woont samen met haar man Stefaan Busschaert in de Gentseheerweg waar ze een tuinaanlegbedrijf uitbaten. Maria is een buitenmens en dat trekt ze ook door in haar vrijetijdsbesteding. Fietsen is één van de hobby’s waar ze graag tijd voor vrij maakt. Wanneer ze er samen met haar man op uittrekt, zoekt ze ook dan de natuur op. Maria Rommel: “Al meer dan dertig jaar draag ik CD&V Izegem een warm hart toe. Toen Joris Claeys en Ann Van Essche me vroegen om de lijst te steunen, heb ik dus niet lang getwijfeld. Samen met de partij hoop ik dat we na de verkiezingen kunnen streven naar een groener en ook leefbaardere Pekkerstad.”

21. Jan Hoet (56) woont op het Herman Roelstraeteplein. Beroepsmatig is hij actief als verpleger in het AZ Delta in Roeselare. Zijn vrije tijd vult Jan met volksdans bij Die Boose en als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Verder trekt Jan graag de wereld in, vaak brengt hij daarbij een bezoek aan gasten die hij ontvangt naar aanleiding van het Wereldfestival. Jan Hoet: “Ik ben een socio-cultureel ingesteld persoon. Jammer dat dit niet zo vaak meer voorkomt in Izegem. Veel werd kapotgemaakt, kijk maar naar het verdwenen Herfstmuziekfestival. Daarom wil ik mij blijven inzetten om Izegem op de kaart te kunnen zetten. Zeker op socio-cultureel vlak mag Izegem nog hoger mikken. Gelukkig is er nog het Wereldfesitval.”

22. Christèle Vandenbroucke (63) woont samen met haar man Yves Vierstraete in de Roeselaarsestraat te Izegem. Zij is de mama van Olivier en Vincent en de oma van de tweeling Fleur en Wout en van Mauro en Mats. Als gepensioneerde is ze samen met haar man lid van verscheidene verenigingen zoals KWB, vtbKultuur, OKRA en Verbroederingscomité Izegem. Haar hobby’s zijn fietsen en reizen. Christèle staat voor de tweede maal op een verkiezingslijst (ook in 2006 stond ze op de lijst van CD&V). Ook nu doet ze dit in plaats

23. Patrick Lefevre (64) woont samen met zijn vrouw Linda in de Mentenhoekstraat. Hij is gepensioneerd en trekt er graag op uit voor een stevige wandeltocht. Als voormalig hoofd van de technische dienst van Izegem kent hij de Pekkerstad als geen ander

24. Herman Samoy (64) woont samen met zijn vrouw Claire Verbeest in de Heyestraat in Izegem. Ze hebben twee kinderen en drie kleinkinderen. Op vandaag is Herman gepensioneerd. Toch zullen veel mensen hem kennen als de voormalige huisbewaarder van het Izegemse stadhuis. Naast fietsen en wandelen houdt Herman ook van klussen. Als vrijwilliger bij Natuur en Bos helpt hij een handje met het onderhoud van het Merelbos in Emelgem. Herman Samoy: “CD&V staat achter de mensen. Door de maatschappijvisie van de partij voel ik me er ook echt thuis. Samen met CD&V wil ik streven naar een nette, groene en verkeersarme binnenstad waar ontmoeting centraal staat.”

25. Johny Waelkens (67) woont in de Rozemondlaan in Izegem. Hij is vader van Tom en Wim. Als gepensioneerde trekt Johny voluit de kaart van het verenigingsleven. Zo is hij bestuurslid van onder andere KWB, Passar en VTB Kultuur en lid van Okra en IVAC. In zijn vrije tijd doet Johny graag aan dansen, fietsen, mountainbiken, kaarten en zoektochten. Johny Waelkens: “Voor mij is dit niet de eerste keer dat ik in de Izegemse politiek participeer. Ooit stond ik op de lijst van POM, Politiek op Mensenmaat. Ik heb steeds over alles een mening en breng nog regelmatig een bezoek aan de gemeenteraad. De keuze voor CD&V voelt goed aan. Hopelijk zetten we een goed resultaat neer.”

26. Dirk Ostyn (69) woont in de Kardinaal Cardijnlaan. Hij is gepensioneerd en weduwnaar. Als actieve senior steekt Dirk graag reizen in elkaar en trekt hij er zelf ook graag op uit. Daarnaast is hij voorzitter van een kaartersclub en maakt hij dienst uit bij vijf verschillende kaartersclubs. Dirk is ook een fervent quizzer en deinst er niet voor terug om er zelf één in elkaar te steken. Dirk Ostyn: “Omdat ik graag fiets, staan mobiliteit, netheid en veiligheid hoog in mijn prioriteitenlijstje. Daarnaast vind ik de zorg voor gepensioneerden en senioren ook erg belangrijk.”

27. Yvette Vermaut (72) woont in de Lendeleedsestraat. Ze is weduwe en gepensioneerd. Naast lezen is toneel één van haar passies. Ze regisseert stukken bij Pat Paniek, een sociaal-artistiek project. In haar overige vrije tijd is Yvette als 17 jaar huiswerkbegeleider in Basisschool Sint-Tillo-Sint-Jozef. Yvette Vermaut: “Ik heb een hart voor Izegem want ik ben er geboren en getogen. Cultuur is een grote passie voor mij. Daarom zet ik mij dan ook al jarenlang voor talrijke culturele organisaties en culturele activiteiten in en rondom Izegem. Werken met mensen voor mensen. Die slogan moet ook voor Izegem kunnen.”

28. Ann Denys (59) woont in de Roeselaarsestraat. Ze is gepensioneerd en was voorheen aan de slag als verpleegster in de Izegemse SintJozefskliniek. Op vandaag zetelt ze in de OCMW-raad. Ann is een bezige bij. Ze is lid van de adviesraad van Artiz, zetelt in de beheerraad van de Huisvestingsdienst en is voorzitter van Samana Izegem. Daarnaast is ze ook betrokken bij LEO XIII en is ze deel van het parochiaal team Sint-Tillo. Ze is bestuurslid van Beweging.net en voorzitter van Fundamenten en Stromingen. Wanneer er nog tijd overschiet houdt ze van knutselen en kaligrafie.

29. Gerda Mylle (64) is gepokt en gemazeld in de politiek. Ze maakte 18 jaar deel uit van het Izegems schepencollege, waarvan 6 jaar als burgemeester. Ze was ook provincieraadslid en volksvertegenwoordiger in het federaal parlement. Okido, De Leest en Eperon d’Or zijn haar verwezenlijkingen in het politieke landschap. Beroepshalve stond ze vele jaren in het onderwijs en zag ze generaties jongeren openbloeien. Gerda is gehuwd, heeft drie volwassen kinderen en 8 kleinkinderen. Als voorzitter van Beweging.Net Midden en Zuid West Vlaanderen blijft ze actief in het debat en trekt ze resoluut de kaart van mensen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Met veel overtuiging duwt ze de sterke en diverse Izegemse CD&V-lijst. (vadu)