Twee bekende West-Vlamingen worden schepen

Nico Blontrock mocht zondagavond feesten. In januari wordt de populaire Radio 2-stem schepen in Brugge. (Foto Facebook)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Ook dit jaar waagden weer een handvol bekende West-Vlamingen hun kans in de politiek. Twee van hen konden een schepenzetel in de wacht slepen.

Stéphane Buyens (ACTIE) wordt in januari schepen van Lokale Economie, Middenstand en Horeca in De Panne. De chefkok van Hostellerie Le Fox kreeg zondag 660 voorkeurstemmen en raakte daarmee rechtstreeks verkozen. “Totaal onverwacht”, reageert hij. “Als nieuwkomer stap ik in de top tien van het meest aantal voorkeurstemmen. Dat had ik helemaal niet zien aankomen. Met de nieuwe coalitie (Het Plan-B, ACTIE en N-VA, red.) hebben we intussen een fantastische puzzel gelegd, zodat iedereen op de juiste plaats zit. Mijn ambitie als schepen is om De Panne zijn grandeur van weleer terug te geven. Dat de inwoners weer trots kunnen zijn op hun gemeente en tweedeverblijvers er zich weer goed voelen. Details worden later besproken, maar De Panne moet eleganter en netter. Schrik voor de combinatie met mijn job als chefkok heb ik niet. Maandagavond, dinsdag en woensdag heb ik vrij. Daar maar ik me geen zorgen over.”

Journalistiek einde

Ook gewezen Radio 2-presentator Nico Blontrock (CD&V) scoorde zeer goed en wordt na Nieuwjaar schepen in Brugge. Hij haalde 3.565 stemmen binnen, het vijfde hoogste aantal in de provinciehoofdstad. “Welke bevoegdheden ik zal krijgen, is nog onbekend”, vertelt hij. “Eerst moeten alle coalitiepartners – CD&V, SP.A en Open VLD – hun kandidaat-schepenen bekend maken. En daarna worden de bevoegdheden in onderling overleg verdeeld. Iedereen weet wel dat cultuur me na aan het hart ligt. Allicht zal er pas volgende week nieuws zijn. Het schepenambt betekent uiteraard het einde van mijn journalistieke carrière.”

Ook zijn Bruge partijgenote Brigitte Balfoort raakte rechtstreeks verkozen. De gewezen Royalty-presentatrice haalde 1.099 stemmen binnen voor de lijst van de toekomstige burgemeester Dirk De fauw. Die andere ex-journalist, Reddy De Mey, raakte verkozen voor Vlaams Belang in Oostende. Hij kreeg 439 stemmen achter zijn naam.

Gewezen VOKA-topman Jo Libeer (CD&V Wevelgem) overtuigde 751 kiezers en haalde de 16de van de 17 CD&V-zetels binnen in Wevelgem. Ex-wereldkampioene kickboxen Sara Dinneweth (Respect Ruiselede) kreeg 468 voorkeurstemmen en zetels straks in de Ruiseleedse gemeenteraad. Ook atlete Veerle Dejaeghere (SAMENPLUS Ardooie) kan opnieuw zetelen in haar gemeente. Zij kreeg 413 stemmen.

Geen zetel voor Leekens

Bekendheid is geen zekerheid om verkozen te geraken. Minder goed verging het voetbaltrainer Georges Leekens (CD&V Oostkamp). Hij kreeg 501 rode bolletjes achter zijn naam, maar dat was onvoldoende voor een zitje in de gemeenteraad. Ook cardioloog Pedro Brugada (Open VLD Oostende) raakte niet verkozen. Hij bleef steken op 550 voorkeurstemmen.

Blind Getrouwd-kandidaat Aljosja Van der Straeten (SP.A Brugge) kreeg 710 voorkeurstemmen, onvoldoende voor een zitje in de gemeenteraad. Zijn Brugse partijgenoot en catcher Bernard Vandamme (SP.A Brugge) kreeg 639 stemmen, ook niet genoeg.

The Voice-deelnemer Robin Desmet (N-VA Izegem) bleef steken op 418 stemmen, het minste aantal van haar lijst en dus ook niet voldoende voor een zitje. Mister Gay Belgium Jaimie Deblieck (Groen Roeselare) kreeg 291 voorkeurstemmen, ook niet genoeg. Tattoo-artieste Cindy Frey (Team Burgemeester Kortrijk) raakt ondanks 1.343 rode bolletjes niet in de Kortrijkse raad.

Studio 100-acteur Jeremy Vandoorne (Open VLD Menen) kreeg 368 stemmen. Ook dat bleek te weinig. Net zoals de 53 stemmen voor actrice Ingrid De Vos (DURVEN Ruiselede) of de 41 stemmen voor haar 96-jarige vader Jan De Vos. De Groen-kandidaat met het syndroom van Down, Tane Depuydt, kreeg 460 stemmen. Niet genoeg voor een zitje in de Brugse gemeenteraad.

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier