Trekt Open VLD Lichtervelde straks zonder sterkhouders naar de kiezer?

Voorzitter Modest Derho (links) en ondervoorzitter Ole Tavernier (rechts), die momenteel allebei in de Lichterveldse gemeenteraad zetelen, lijken in oktober niet meer op de lijst van Open VLD te staan. © Foto's Kurt
Redactie KW

Gemeenteraadsleden Ole Tavernier en Modest Derho ontbreken in oktober hoogstwaarschijnlijk op de Lichterveldse lijst van Open VLD. Meer nog: ondervoorzitter Tavernier neemt een pauze bij de partij én denkt na over een volledig nieuw project. Hij wil graag één grote, onafhankelijke partij om CD&V straks het vuur aan de schenen te leggen.

Gemeenteraadslid Ole Tavernier maakte dinsdag aan onze krant bekend dat hij een pauze inlast bij Open VLD Lichtervelde, waar hij momenteel ondervoorzitter is. Volgens voorzitter Modest Derho, die samen met Tavernier Open VLD vertegenwoordigt in de gemeenteraad, heeft Ole het te druk en moet hij keuzes maken, daardoor zou hij “waarschijnlijk niet” op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen komen.

Bestuurslid Noël Vlaeminck ontkende aanvankelijk zelfs dat er sprake was van een pauze, maar daarna klonk het al snel: “Ole neemt enkel een kleine rustpauze, omdat hij niet lastig gevallen wil worden met vragen over de lijstvorming. We zullen ten gepaste tijde meedelen wie er op onze lijst komt en wie niet.” Collega-bestuurslid Wim Cobbe vertelde dan weer dat hij al van de pauze gehoord had en bevestigde meteen ook dat Modest Derho (83) niet op de lijst zal staan.

Slecht nieuws

Slecht nieuws dus voor Open VLD, dat zo kort voor de verkiezingen zijn twee sterkhouders dreigt te verliezen. Maar een politicus, ondervoorzitter van een partij dan nog, die net voor de verkiezingen aankondigt een pauze in te lassen, zit daar niet iets anders achter? We contacteerden Ole en die kwam met een verrassend verhaal op de proppen. “Iedereen is momenteel bezig met de voorbereiding van de verkiezingen en de samenstelling van de lijsten. Ik ben ondertussen al 25 jaar politiek actief en ben al twee legislaturen actief geweest in de gemeenteraad, maar ik ben in de politiek gegaan omdat ik wil gaan voor bestuur, niet om telkens in de oppositie te zitten”, klinkt het bij Ole. “Of je nu één zetel binnenhaalt of tien, je blijft oppositie en de absolute meerderheid neemt altijd de beslissingen. Daarom heb ik een suggestie gedaan bij andere politieke fracties om iets helemaal nieuws te proberen, onder een andere naam, met het beste van iedereen. Mijn visie, en voor een stuk ook die van Open VLD, is dat we maar één ding kunnen doen om uit die oppositierol te geraken: een onafhankelijke partij oprichten met alle capabele mensen die we kunnen vinden, uit verschillende partijen. Ik wil hierbij graag ook een oproep doen aan de kritische Lichterveldenaren die willen meedoen aan bestuur: contacteer ons.”

“Oppositiepartijen hebben bij de lijstvorming een goeie helft capabele mensen, maar ook veel lijstvulling”, gaat Ole verder. “De kiezer stelt zich daar vragen bij, en terecht. Als we met één sterke lijst naar buiten kunnen komen, dan kunnen we de Lichterveldenaar de keuze geven om voor A of B te gaan. CD&V haalde bij de vorige verkiezingen 48,5 procent van de stemmen, inclusief alle blanco en ongeldige stemmen. Als je met een sterke lijst naar buiten kan komen, met een ander verhaal, dan bestaat er kans op een kanteling en Lichtervelde heeft daar nood aan.” Ondanks de grote ambities is het nog niet zeker dat het nieuwe project ook effectief dit jaar gelanceerd wordt. “De goesting is er! Als we genoeg kandidaten vinden, gaan we ervoor. Lukt het niet voor deze verkiezingen, dan misschien voor de volgende.”

(JVD)