Trees De Smet neemt na 18 jaar afscheid: “Mijn hart en ziel lagen altijd bij het OCMW”

Trees De Smet aan het Sociaal Huis, dat in 2012 onder haar voorzitterschap helemaal gerenoveerd werd. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op maandag 31 december neemt Trees De Smet na 18 jaar afscheid van de lokale politiek in Dentergem. Eerst zetelde ze in de OCMW-raad, later was ze bijna tien jaar OCMW-voorzitter. Samen met haar blikken we terug op een mooie politieke carrière.

“Er nu mee stoppen is een bewuste keuze”, vertelt Trees. “Ik kon doorgaan tot mijn pensioen, maar vond het nu al tijd om alles rustig af te bouwen. Ik werd recent grootmoeder van mijn eerste kleindochter en neem na het overlijden van mijn vader ook de zorg van mijn moeder op mij. Er kwam heel veel bij dit politieke luik kijken en hoewel ik het altijd graag gedaan heb, voel ik dat het goed is om wat gas terug te nemen. De samensmelting van het OCMW en de gemeente vanaf 1 januari 2019 heeft daarin ook een rol gespeeld. Soms is het goed dat er een frisse wind waait en een nieuw gezicht met verse ideeën komt.”

Haar collega-schepen Bart De Keukeleire wordt vanaf 1 januari de nieuwe voorzitter van wat voortaan het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst heet.

Eigen inbreng

Trees werd begin jaren 2000 gevraagd om Eendracht te vervoegen. Als maatschappelijk werkster had ze meteen veel voeling met de werking van het OCMW en dus was een zitje in die raad een evidentie. “In 2006 kreeg ik zelfs de kans om in de gemeenteraad te zetelen, maar ik heb toen bewust opnieuw voor de OCMW-raad gekozen. Mijn hart en ziel lagen daar. In 2009 volgde ik dan voormalig OCMW-voorzitter Noël Persijn op. Vanuit mijn werk had ik al een breed referentiekader en in de OCMW-raad viel het op dat ik telkens wel een zekere inbreng in de gesprekken had.”

De vijf IBO-projecten reken ik tot mijn grootste realisaties

Haar eerste speech herinnert Trees zich nog levendig. “Het was de opening van het initiatief buitenschoolse opvang (IBO) in twee containers bij de sporthal van Markegem”, zegt ze. “De opstart en opvolging van die IBO’s lag me heel na aan het hart. Het is belangrijk dat je kan gaan werken wetende dat je kind ergens anders veilig opgevangen wordt. De vijf IBO-projecten reken ik dan ook tot mijn grootste realisaties binnen de gemeente. Ik ben vooral blij dat we het CM-gebouw konden kopen en op die manier voor een uitbreiding van de kinderopvang in Dentergem konden zorgen. Daar was dringend nood aan. In Wakken zal het IBO overigens geherhuisvest worden in een pand vlakbij de school, maar de verdere opvolging zal voor mijn collega Bart De Keukeleire zijn.”

In 2017 mocht Trees De Smet aankondigen dat de buitenschoolse kinderopvang naar een grotere locatie kon verhuizen: de gemeente kocht toen het CM-gebouw aan.
In 2017 mocht Trees De Smet aankondigen dat de buitenschoolse kinderopvang naar een grotere locatie kon verhuizen: de gemeente kocht toen het CM-gebouw aan.© vadu

“Nachten dat ik niet kon slapen”

Wie aan het OCMW denkt, weet dat er ook menselijk leed om de hoek komt loeren. Ook Trees heeft schrijnende situaties gezien. “Er zijn nachten geweest dat ik door sommige situaties niet kon slapen”, geeft ze toe. “Denk maar aan uithuiszettingen. Ik ben zelf een moeder en dan wil je enkel maar het beste voor die mensen. Ik heb wel geleerd om meer op het ritme van de mensen mee te gaan. Als OCMW hadden we soms te veel de neiging om oplossingsgericht te denken, terwijl je mensen de tijd moet geven om aan sommige situaties te wennen. Ik koester vooral warme herinneringen aan een meisje dat door omstandigheden niet meer thuis kon wonen en dan hebben we haar studies mee ondersteund. Ze is intussen afgestudeerd. Het doet enorm veel deugd te weten dat we met dergelijke dingen het verschil kunnen maken. Ook iemand helpen omscholen en dan succesvol op de arbeidsmarkt lanceren, is fijn. Daartegenover staat dat sommigen je vertrouwen en het systeem misbruiken, maar dat is gelukkig slechts een minderheid.”

Sociale woningen

Of er ook zaken zijn die haar verrast hebben, wilden we weten? “Ik had het vooraf niet verwacht, maar we hebben veel tijd en aandacht aan het luik ‘wonen’ besteed”, klinkt het. “We hebben ons patrimonium flink opgewaardeerd. Denk maar aan de sociale woningen aan het Nellekenshof of op de vroegere site van de rijkswacht. Dat lijkt misschien niet prioritair, maar veel mensen kikkeren op van een huis met degelijk sanitair en verwarming. Daar moet zeker aandacht naar blijven gaan. Ik was overigens al drie jaar OCMW-voorzitter toen we het Sociaal Huis in Wakken helemaal gerenoveerd hebben. We kregen er plots de pastorie bij. Daardoor waren er geen wachtrijen meer in de gang, konden mensen discreter langs een nieuwe ingang via de Kasteeldreef binnenkomen en kwam er een lift en een publiek toilet bij. Allemaal kleine dingen die de dienstverlening veel gestroomlijnder maakten.”

Goede raad

Trees heeft tot slot nog wat goede raad voor haar opvolger klaar. “Ik kon altijd rekenen op een trouw team van medewerkers. Bij moeilijke dossiers was hun raad van onschatbare waarde. Daarom maakte ik er altijd een erezaak van om – naast mijn twee dagen op mijn ander werk – hier zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Dat kan soms het verschil maken en het komt je dossierkennis alleen maar ten goede”, besluit ze.

Bio

Trees De Smet (58) woont met haar man Yves Myny aan de Mandelvijver in Wakken. Ze is de moeder van Renaat (gehuwd met Leila) en grootmoeder van Elena, die op 2 november geboren is. Ze werkt al 38 jaar als maatschappelijk werkster bij de vzw Familiehulp in Roeselare. Ze deed dat tijdens haar OCMW-voorzitterschap nog twee dagen per week, maar gaat nu nog tot haar pensioen een 4/5de job opnemen.

Trees houdt van koken en wil straks weer kooklessen volgen. Ze fietst ook graag en wil vanaf 1 januari één keer per week met de fiets naar haar werk in Roeselare rijden. Tot slot hoopt ze straks tijd te hebben om te gaan moestuinieren en bakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier