Tommeleinmaskers in Ramsgate: straks ook trend in Oostende?

De 'Ramsgate Action Group' voerde een ludieke actie. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

Demonstranten met Bart Tommeleinmaskertjes? In Oostende hebben we het nog niet gezien, maar in Ramsgate wel. De ‘Ramsgate Action Group’ voerde er woensdag een ludieke actie tegen de lang aanslepende onderhandelingen over de ferrylijn naar Oostende.

De actiegroep, die ruim 1.200 volgers op Facebook heeft, noemt de onderhandelingen ‘onrealistisch’. Bij een actie woensdagmorgen droeg een aantal demonstranten een masker met het gezicht van Bart Tommelein. Ze vinden hem de most honest man, de enige die eerlijk communiceert over het dossier. Ze vinden dat de haven van Ramsgate beter kan spenderen dan aan een ferrymaatschappij ‘die geen schijn van kans maakt om een bloeiende verbinding met Oostende te ontwikkelen’.

Centen op tafel

“Ik vond het verrassend, maar ik vind het wel leuk om te horen dat ze aan de overkant van het Kanaal mijn open communicatie weten te waarderen”, lacht burgemeester Bart Tommelein. “Maar daarmee is het dossier niet opgelost. De actievoerders zijn niet tegen een ferrylijn, maar wel tegen de maatschappij Seaborne Freight. En ook wij willen garanties over de duurzaamheid van de ferrylijn.”

“Dat heb ik intussen al duidelijk gemaakt aan de Britse ambassadeur, die op ons stadhuis te gast was. Als de Britse overheid een ferrylijn wil, moet ze de zwakkere maatschappij ondersteunen of een andere oplossing vinden. Het gaat nu wel de goede richting uit, moet ik zeggen. Maar het zal duidelijk moeten zijn wie de aandelen bezit. Seaborne Freight is de initiatiefnemer, maar heeft geen centen. Of ze een nieuwe maatschappij oprichten of Seaborne ondersteunen, dat laat ik aan de Britten. Maar er moet wel geld op tafel komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier