Tieltse stadsbestuur wil Tiltex-site onteigenen voor uitbreiding academie

De site Tiltex, met op de achtergrond de academie. © WMe by Wouter Meeus
Jos Remaut

Het schepencollege besloot vorige week om een onteigeningsbesluit te laten opstellen voor een deel van de site Tiltex aan de Bruggestraat. Een nieuwbouw op deze site kan, gezien haar ligging vlak in de buurt, immers een oplossing bieden voor de nijpende huisvestingsproblemen van de Tieltse academie.

In de begrotingswijziging die donderdagavond op de gemeenteraad werd goedgekeurd, is voor deze onteigening alvast een princiepskrediet voorzien. Veel te weinig volgens de oppositie, maar schepen Simon Bekaert (SP.A) benadrukt dat het niet de bedoeling is van meteen tot onteigening over te gaan. “Volgens de nieuwe wetgeving terzake heeft de eigenaar, projectontwikkelaar Verstraete Constructo, nu immers nog altijd het recht om met een voorstel af te komen om daar zelf voor ons iets te realiseren. Maar uiteraard aan prijzen die ons conform lijken, want dat is nu net het probleem : de vraagprijs is momenteel veel te hoog. Komt er geen dergelijk voorstel, dan kunnen we nog altijd effectief gaan onteigenen, maar dat zal niet voor het najaar gebeuren”, aldus nog schepen Bekaert, die meent dat de ontwikkelaar wel oor zou kunnen hebben naar een PPS-project met de stad, temeer daar er nog een deel overblijft dat niet onteigend zou worden en nog gebruikt zou kunnen worden voor woningbouw.

De gebouwen van Tiltex zijn al een tijdlang afgebroken. Aanvankelijk waren er plannen om op deze ruime zone tussen de Bruggestraat en het Generaal Maczekplein 99 appartementen te gaan bouwen, maar de bouwaanvraag werd vorig jaar door de provincie geweigerd, omwille van de bouwhoogte (vier verdiepingen) en een onvoldoende aantal parkeergelegenheden.

Ook over dit onteigeningsvoorstel was er weer verdeeldheid binnen het schepencollege : SP.A en Iedereen Tielt waren voor, het kartel N-VA/Open VLD tegen. Dit lijkt stilaan zowat de nieuwe krachtverhouding te worden in het schepencollege, wat niet erg comfortabel is voor burgemeester Els De Rammelaere, die de voorbije maanden al vaker eens in het zand heeft moeten bijten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier