Tieltse politici op Facebook: Simon Bekaert is de koploper, Luc Vannieuwenhuyze de grote afwezige

© Getty Images/iStockphoto
Lieven Vancoillie

“De gemeenteraadsverkiezingen van oktober zijn de eerste Facebookverkiezingen in Vlaanderen.” Nadja Desmet van het Sociale Media Buro uit Tielt is er rotsvast van overtuigd. Wij deden een kleine analyse van het gebruik van Facebook van de voornaamste raadsleden uit de Tieltse gemeenteraad. Wat blijkt? De ene is er dagdagelijks mee bezig, de andere heeft (nog) geen profiel.

We hebben alle profielen van de 25 raadsleden bekeken. Voor het bijhouden van hun vrienden – wat vrienden op Facebook waard zijn, kan onderwerp zijn van een andere discussie – hebben we de telling eind vorige week afgerond.

Tieltse politici op Facebook: Simon Bekaert is de koploper, Luc Vannieuwenhuyze de grote afwezige

Wie er dan de meeste vrienden op Facebook heeft? Met bijna 2.000 vrienden is SP.A-lijsttrekker Simon Bekaert (1.909) de absolute koploper. Dat hij een ruime kennissenkring heeft, is niet zo verwonderlijk. De Tieltse schepen en advocaat werkte vroeger op kabinetten en is naast actief in de lokale politiek ook provincieraadslid.

Wat het aantal vrienden hebben op Facebook betreft, komt vervolgens op twee CD&V’er Klaas Carrette (1.788). Daarna volgen burgemeester Els De Rammelaere (N-VA, 1.613), schepen Veerle Vervaeke (Open VLD, 1.547), CD&V-fractieleider Vincent Byttebier (1.397) en OCMW-voorzitter Pascale Baert (Iedereen Tielt, 1.306). Ook schepen Grietje Goossens (Iedereen Tielt, 1.042) beent zo stilaan bij.

Geen profiel voor Luc Vannieuwenhuyze

Of schepen Robben Huyghelier (SP.A) erg actief is op Facebook weten we niet. We stuurden enkele weken geleden een vriendschapsverzoek, maar daar kwam tot op vandaag geen reactie op. Ook geen gehoor bij Patrick Wauters (N-VA). Bij CD&V hebben Klaas Carrette, Vincent Byttebier en ook gewezen schepen Christophe Capoen (1.230) de meeste vrienden op Facebook. Ook Hedwig Verdoodt rondt er de kaap van 1.000 vrienden.

Tieltse politici op Facebook: Simon Bekaert is de koploper, Luc Vannieuwenhuyze de grote afwezige

Maar de meest opvallende is wel CD&V-lijsttrekker Luc Vannieuwenhuyze, die zelfs niet actief is op Facebook. Ofwel onderschat hij de kracht van Facebook, ofwel heeft hij er totaal geen nood/behoefte aan. Of Luc Vannieuwenhuyze de komende weken wel een profiel aanmaakt en zich ook in de Facebookhype zal gooien, is niet bekend. Maar uiteraard is de hoeveelheid van vrienden op Facebook totaal geen referentie voor het werk dat al dan niet wordt verzet.

Burgemeester het meest actief

Simon Bekaert heeft dus het meest aantal vrienden, CD&V’er Luc Vannieuwenhuyze heeft geen profiel. Maar wie is het meest actief? Dat is ongetwijfeld burgemeester Els De Rammelaere, die elke dag verschillende bercihten dropt en ook vaak een nieuwe profielfoto doet liken.

Haar bijdragen gaan meestal over activiteiten waar ze bij is geweest, over positief Tielts nieuws dat ze leuk vindt of over Tieltenaren en/of winkels die iets bijzonders doen. Ook haar politieke boezemvriendin Veerle Vervaeke is erg actief op Facebook. Er zit bij hen duidelijk een strategie achter hun Facebook-politiek. Meer nog, ook dichte familie doet zijn best om de burgemeester op sociale media te ondersteunen.

Tieltse politici op Facebook: Simon Bekaert is de koploper, Luc Vannieuwenhuyze de grote afwezige

Beleidsinstrument

De Tieltse politici posten vooral foto’s en berichten of reageren op bijdragen van andere inwoners of collega-politici. Links en rechts wordt Facebook ook heel beperkt gebruikt als beleidsinstrument. Om eens een of ander ballonnetje te lanceren, maar dat is heel minimaal. Ook video’s worden niet echt gebruikt, tenzij dan om fotoreeksen op Facebook te plaatsen. Er is duidelijk nog werk aan de winkel. Maar het is zonneklaar dat ook onze Tieltse politici – enkele uitzonderingen niet te na gesproken – alsmaar meer Facebook ontdekken en als beleidsinstrument gebruiken. Oh ja, ik heb 1.233 vrienden, op Facebook.