Tielt wil meer aandacht voor zwakke weggebruikers en kortverblijf voor ouderen, volgens CD&V

CD&V Tielt, met v.l.n.r. Vincent Byttebier, Luc Vannieuwenhuyze, Roos Tack en voorzitter Klaas Carrette. (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

De voorbije maanden hield CD&V Tielt, in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen 2018, een grote bevraging bij de inwoners. De resultaten werden bekendgemaakt.

Bijna 1.000 deelnemers uit Groot-Tielt vulden de gemeentelijke bevraging door CD&V Tielt in. “Doel was om nog beter te weten hoe we Tielt, Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle nog beter, mooier, aangenamer… kunnen maken”, stelt Luc Vannieuwenhuyze, die voor CD&V lijsttrekker wordt.

“Het contact met de burgers was heel positief en verrijkend”

“We gingen ruim een jaar geleden van start : na het centrum van Tielt te hebben doorkruist, trokken we naar de dorpskernen van de deelgemeenten.” Volgens gemeenteraadslid Hedwig Verdoodt was het contact met de burgers heel verrijkend. “We waren bij iedereen welgekomen. Men was blij om eens hun gedacht te geven of van gedachten te wisselen.”

Tielt

Opvallend in de hele enquête : de Tieltenaar wil meer aandacht voor de zwakke weggebruikers. “Men vindt dat er onvoldoende fietspaden zijn en dat de wegeninfrastructuur beter kan.” Verder vraagt de Groot-Tieltenaar algemeen meer aandacht voor een verkeersveilige inrichting van de wegen, meer voorzieningen (onder meer kortverblijf) voor ouderen én meer aandacht voor netheid van de stad.

Aarsele

Hetzelfde geluid in Aarsele, hoewel de roep om meer fietspaden daar nog luider klinkt. “Het komt in elke deelgemeente terug : de afbouw van het openbaar vervoer is een doorn in het oog”, zegt Vincent Byttebier. “De bezorgdheid over het voortbestaan van de bibliotheek komt ook aan bod.”

Schuiferskapelle

In Schuiferskapelle is men ook vaak ontevreden over de staat en het onderhoud van de voetpaden. “Ondanks voldoende straatverlichting lees je vaak kritiek op het doven van de verlichting ‘s nachts”, stelt CD&V-voorzitter Klaas Carrette.

Kanegem

Ook in Kanegem vindt men het doven van de straatverlichting maar niks. “Ook hier : een gebrek aan openbaar vervoer. Er is geen vaste lijn meer. Men kan alleen op de Belbus een beroep doen”, zegt Roos Tack. “Positief is men in Kanegem over de mooie buurt. We zijn en blijven dan ook het Bloemendorp, waar we veel inspanningen voor doen. Opmerkelijk voor Kanegem is tenslotte dat meer dan 90 procent van zij die de bevraging beantwoordden niet akkoord kon gaan met de vergoeding voor de aansluiting van de gescheiden riolering.”

De aandachtspunten worden nu verder verfijnd en zullen uiteraard in het beleidsprogramma naar oktober 2018 worden opgenomen. “We wachten echter niet tot de volgende legislatuur. Aandachtspunten die onmiddellijke reactie vragen, zullen we in de gemeenteraad voorleggen. Maar het is duidelijk dat ook in Tielt de omslag wordt gemaakt : meer aandacht voor de zwakke weggebruiker, met nadruk de fietser.” Afwachten welke daden aan de woorden worden gekoppeld. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier