Tielt heeft bestuursakkoord klaar: leefbaarheid, mobiliteit en Collegesite centraal

We herkennen v.l.n.r. Filip De Bruyne, An Vanden Bussche, Klaas Carrette, Christophe Capoen, Claude Taelman en Bart Biebuyck. © WME
Philippe Verhaest

Het nieuwe stadsbestuur heeft de krijtlijnen voor de komende zes jaar uitgezet. Er wordt stevig ingezet op fietsveiligheid, maar ook enkele muurvaste dossiers moeten ontwricht worden. Zo wil Tielt onder andere de Deinsesteenweg aanpakken en de zuidwestelijke tangent in een stroomversnelling brengen. En het verhaal op de Collegesite moet eindelijk in beweging gezet worden.

De nieuwe ploeg, bestaande uit CD&V, Iedereen Tielt en Groen (die laatste heeft evenwel geen schepen, red.) blaakt van ambitie. “Samenwerken, respect en hoffelijkheid zijn ons leidmotief”, benadrukt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V). “In een moderne stad zijn communicatie en inspraak van de inwoners belangrijk. Daar zullen we dan ook fors op inzetten.”

De komende zes jaar moet Tielt een metamorfose ondergaan, als we de beleidsnota mogen geloven. “Zwaar en doorgaand verkeer moet uit het centrum worden geweerd”, klinkt het. “We willen het overleg met Pittem en Meulebeke en met het Agentschap Wegen en Verkeer opnieuw opstarten om de zuidwestelijke tangent aan te leggen, het laatste stukje Ring rond Tielt. De dossiers rond de Deinsesteenweg en de Neringenstraat in Kanegem willen we ook deblokkeren en er moet een betere doorstroming op de Noorderring komen. Daarom dienen we een subsidiedossier in om een fiets- en voetgangersbrug of -tunnel te bouwen. Ook de verkeerslichtenregeling moet dynamischer.”

Nieuwe brandweerkazerne

“Daarnaast willen we ook een actief fietsbeleid voeren en ijveren we voor een sterke stimulering van het fietsverkeer en bescherming van de zwakke weggebruikers. Fietsen naar school, het werk of de winkel kan alleen maar aangemoedigd worden met veilige routes én een goeie luchtkwaliteit.”

Het stadsbestuur wil ook werk maken van een nieuwe brandweerkazerne en zegt ook expliciet die te zullen realiseren. “Er komen ook nieuwe duurzame sociale woningen in de woonuitbreidingsgebieden tussen de Wingensesteenweg en de Schuiferskapelsesteenweg en tussen de Baudeloostraat en Pastorijstraat in Aarsele. Die zullen klimaatneutraal zijn.”

Deze bestuursperiode komt er een nieuwe brandweerkazerne.
Deze bestuursperiode komt er een nieuwe brandweerkazerne.© Streetview

Er wordt op vlak van ouderenbeleid een nieuw dagverzorgingscentrum voorzien en er komt een mobiel dienstencentrum dat ook naar de deelgemeenten zal trekken. “In die deelgemeenten wordt ook een bewonersplatform opgericht, zoals dat al in Schuiferskapelle het geval is”, valt te horen.

De jeugdverenigingen kunnen ook op extra steun rekenen. “In Kanegem voorzien we nieuwe jeugdlokalen en het KSA-lokaal in Schuiferskapelle krijgt een opknapbeurt. De financiële (en logistieke) steun wordt ook opgevoerd. Iets wat sinds 1993 niet meer is gebeurd.”

“Op Industrie Noord moet het mogelijk zijn om windmolens te bouwen én daar zal de Tieltenaar kunnen in investeren”

Ook in Tielt wordt het klimaat niet vergeten. “We willen op de uitbreidingszone van Industrie Noord de mogelijkheid scheppen om windmolens te bouwen. Via een coöperatieve vennootschap zal iedereen daarin kunnen investeren. In overleg met de WVI willen we die plannen al binnen de eerste helft van deze bestuursperiode concreet maken.”

Tielt heeft bestuursakkoord klaar: leefbaarheid, mobiliteit en Collegesite centraal

Ook de beleving in Tielt kan en moet beter, vindt de bestuursploeg. “We herbekijken het huidige winkelgebied en zorgen voor een samenhangend geheel met de Collegesite. De Markt, Bruggestraat en de driehoek Kortrijkstraat-Ieperstraat-Collegesite moet winkelen in onze stad aantrekkelijker maken. In die optiek willen we ook Shop&Go-parkeerplaatsen introduceren. We willen ook een stadsapp ontwikkelen om wandelingen, fietstochten en evenementen in Tielt te promoten.”

“De Collegesite behandelen we niet als een apart item, want zo goed als alle domeinen hebben met dit dossier te maken”

Opvallend: het woord ‘Collegesite’ is slechts een vijftal keer terug te vinden in het bestuursakkoord, hoewel het project allesbepalend is voor de toekomst van Tielt. “We kunnen de Collegesite niet als een apart item behandelen”, benadrukt bevoegde schepen Vincent Byttebier (CD&V). “Zo goed als alle domeinen hebben met dit dossier te maken. We voorzien een ondergrondse parking op de site, willen er ruimte bieden voor wonen en winkelen en er komt ook meer groen, zodat het stadspark zal vergroten.”

“We willen dan ook zo spoedig mogelijk met de voorkeursbieder aan tafel zitten om over eventuele wijzigingen in de bestaande plannen te praten. Onze intentie blijft overeind: onder ons beleid moet de Collegesite serieuze stappen zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier