Tielt 2013/2018: zes jaar vol ruzie en miserie

We herkennen onderaan v.l.n.r. Guido Mehuys, Margot Baekelandt, Birger De Coninck, Simon Bekaert, burgemeester Els De Rammelaere, Veerle Vervaeke, Bart Biebuyck en stadssecretaris Dirk Verbeke. Op de middelste rij staan v.l.n.r. John Van Hollebeke, Jolien Dewitte, Mia Callewaert, Pascale Baert, Robben Huyghelier, Patrick Wauters, Christine Dehaemers en Vincent Byttebier. Bovenaan zien we v.l.n.r. Luc Vannieuwenhuyze, Jan Mortier, Sandra Declerck, Joris Uyttenhove, Roza Dedeurwaerder, Roos Tack, Hedwig Verdoodt, Klaas Carrette, Joris Vande Vyvere en Christophe Capoen. © Foto a-RN
Redactie KW

Hoe klein het verloop tijdens de voorbije bestuursperiode was, des te vaker lagen raadsleden met elkaar overhoop. In eerste instantie stonden CD&V en de coalitie tussen N-VA/Open VLD en SP.A/Groen lijnrecht tegenover elkaar, maar de laatste maanden is het ook binnen het schepencollege allesbehalve peis en vree.

Tielt 2013/2018: zes jaar vol ruzie en miserie

De gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zorgden voor een politieke aardverschuiving in Tielt. De kartels N-VA/Open VLD en SP.A/Groen bundelden de krachten en kaapten met dertien zitjes zo de meerderheid weg voor de neus van CD&V, dat met twaalf gemeenteraadsleden nog altijd de grootste partij bleef. Exit Luc Vannieuwenhuyze als burgemeester en met Els De Rammelaere werd voor het eerst een vrouw de eerste burger van de stad.

Vondst van asbest

De nieuwe meerderheid slaagde er in om de stadsschuld te halveren, maar moest daarvoor wel enkele belastingen verhogen. De renovatie van het cultuurcentrum Gildhof sleept – met dank aan de vondst van asbest – nog altijd aan en de ambitieuze plannen voor de collegesite bewezen dat het ook binnen het schepencollege verre van botert. N-VA/Open VLD en SP.A/Groen vielen elkaar de voorbije maanden zelfs openlijk aan, zodat een verlengd huwelijk er niet meteen zit aan te komen.

Iedereen Tielt

In 2014 kreeg de krappe meerderheid een eerste klap te verwerken, toen SP.A-schepen Birger De Coninck ontslag nam omdat CD&V hem beschuldigde van rijden onder invloed en partnergeweld. Guido Mehuys nam toen zijn plaats in.

Tielt 2013/2018: zes jaar vol ruzie en miserie

Bart Biebuyck (N-VA/Open VLD) ruilde zijn schepenambt in mei 2016 dan weer in voor een topjob bij een Europese instelling die waterstoftechnologie wil promoten, maar werkte in de luwte mee aan de nieuwe politieke beweging Iedereen Tielt. Daar prijkt hij nu op de tweede plaats. Daar maken ook huidig OCMW-voorzitter Pascale Baert en schepen Grietje Goossens – die Bart Biebuyck opvolgde als schepen – ondertussen deel van uit. Het nieuws legde in september 2016 een stevige bom onder de Tieltse politiek en bevorderde de cohesie binnen het schepencollege niet echt.

“Ik wil weer gemeenteraadslid worden. Een schepenambt is niet aan de orde” – Bart Biebuyck, Iedereen Tielt

“Ik ben inderdaad omwille van professionele redenen vertrokken”, benadrukt Bart Biebuyck. “Ik wilde aanvankelijk nog als gemeenteraadslid zetelen, maar om Grietje Goossens de kans te geven om me als schepen op te volgen, moest ik helemaal ontslag nemen. Het politieke vuur is echter altijd blijven branden en gedurende mijn jaren als schepen besefte ik steeds meer datlokale politiek niet noodzakelijk een nationale ideologie of strekking moet volgen. Het moet gaan over wat er bij de mensen leeft en belangrijk is voor hen. Veel Tieltenaren delen die mening. Daarom heb ik mee mijn schouders gezet onder onze onafhankelijke partij Iedereen Tielt. De huisbezoeken die we nu afleggen, sterken ons in die overtuiging. We voelen nu al dat onze plannen gesmaakt worden. De ideeën die we voor onze stad in petto hebben, slaan aan. We trekken met veel optimisme naar de stembus.”

Mee besturen

Met Iedereen Tielt wil Bart Biebuyck de stad mee besturen. “Dat is onze duidelijke ambitie”, zegt hij. “Ikzelf wil weer gemeenteraadslid worden. Een schepenambt stel ik niet meteen als doel voorop, want de combinatie met mijn job zou moeilijk worden.”

(Philippe Verhaest)