Thuistaal in de klas: Hilde Crevits blijft er achter staan, maar heeft ook kritiek

29/11/17 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:42

Dat bleek woensdag bij een actualiteitsdebat in het Vlaams parlement. Klaslokalen aanduiden in 27 talen kan niet en leerlingen per taalgroep samenzetten bij groepswerken is ook niet aan de orde, zei ze.

Thuistaal in de klas: Hilde Crevits blijft er achter staan, maar heeft ook kritiek

© BELGA

N-VA en Vlaams Belang zijn als enige partijen heftig tegen het plan gekant en maken daarmee de leerkrachten belachelijk, vindt onder meer Open VLD.

Het gemeenschapsonderwijs (GO!) schrijft in een visienota dat directeurs positief moeten omspringen met de moedertaal, of die nu Spaans, Pools of Arabisch is. Want verbieden werkt contraproductief, is het idee.

"Als ik de nota in zijn totaliteit bekijk, denk ik dat het Gemeenschapsonderwijs een zeer goede poging doet om van meertaligheid geen stigma te maken, maar net een positief element om het Nederlands machtig te worden", zei Hilde Crevits (CD&V) woensdag in het parlement. "Als iemand hier zou denken dat we het belang van het Nederlands zouden relativeren, wil ik die geruststellen. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Maar alle inspanningen in het verleden ten spijt is het ons nog niet gelukt om alle leerlingen Nederlands te laten spreken op school."

Toch heeft Crevits ook kritiek op de nota. "Als het de bedoeling is om de naam van een lokaal in 27 talen aan te kondigen ben ik het daar niet mee eens. We hebben een taalwetgeving in het onderwijs." Het tweede voorbeeld waarmee ze een probleem heeft is dat van de groepswerken. "Ik heb er geen enkel probleem mee als kinderen elkaar helpen en dat zo het enthousiasme over het Nederlands verbetert. Maar om nu te zeggen: we gaan bij een groepswerk iedereen samenzetten per thuistaal? Dat zou een omgekeerd effect kunnen hebben."

N-VA bleef de leidraad van het Gemeenschapsonderwijs woensdag vurig aanvallen en vreest dat elke school op deze manier een 'faciliteitenschool' wordt.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!