Team Burgemeester duidt professor aan als onafhankelijk expert, Wouter Allijns leidt fractie

Wouter Allijns is de nieuwe fractieleider van Team Burgemeester. © KDS
Redactie KW

Team Burgemeester van Vincent Van Quickenborne mag in de Kortrijkse gemeenteraad 15 raadsleden afvaardigen. Zes onder hen zijn nieuw. Ervaren Bellegemnaar Wouter Allijns leidt de fractie. Opvallend: in het bijzonder comité voor de sociale dienst schuift Team Burgemeester met Bram Verschuere als enige partij een onafhankelijk, niet-partijgebonden expert naar voren.

Morgen, donderdag 3 januari wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen werden dus 15 kandidaten van Team Burgemeester verkozen. De nieuwe fractie van Team Burgemeester bestaat uit 9 ervaren mensen: Vincent Van Quickenborne, Wout Maddens, Arne Vandendriessche, Koen Byttebier, Stephanie Demeyer, Tiene Castelein, Moniek Gheysens, Wouter Allijns en Mohamed Ahouna. Daarna vertegenwoordiger ook zes nieuwkomers de Kortrijkzanen: Ruth Vandenberghe, Veronique Decaluwé, Nicolas Beugnies, Niels Lybeer, Lien Claassen en Helga Kints.

Team Burgemeester heeft unaniem beslist Wouter Allijns aan te duiden tot fractievoorzitter. Wouter woont in Bellegem, was de voorbije 6 jaar gemeenteraadslid en fractieleider en is vooral fiere vader van twee dochters: Flore-Féline (9) en Laurien-Alixe (7). Hij kijkt ernaar uit om zich opnieuw zes jaar in te zetten voor stad en deelgemeenten.

Bijzonder comité

Vanaf 2019 worden stad en OCMW geïntegreerd tot één organisatie. Een aparte OCMW-raad houdt daardoor op te bestaan en de sociale dossiers worden toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad. Voor de behandeling van de individuele dossiers over maatschappelijke dienstverlening en maatschappelijke integratie wordt een bijzonder comité voor de sociale dienst opgericht dat wekelijks zal samenkomen. Dit comité zal ook advies kunnen geven over sociaal beleid van de stad.

Bram Verschuere.
Bram Verschuere.© foto a-EDB

Voor Team Burgemeester zullen drie Kortrijkzanen in het bijzonder comité zetelen: gemeenteraadsleden Lien Claassen en Helga Kints en onafhankelijk expert professor Bram Verschuere. Die laatste is doctor in de Sociale Wetenschappen. Hij woont in Marke en is professor aan de Universiteit Gent waar hij onder andere welzijnsbeleid doceert in de opleiding Bestuurskunde en Publiek Management. Hij is auteur van het boek ‘Welzijn in Vlaanderen, Beleid, bestuurlijke organisatie, en uitdagingen (2016)’.

Team Burgemeester is zo de enige fractie die gebruik maakt van de mogelijkheid om een onafhankelijke en niet-partijgebonden expert toe te voegen aan het bijzonder comité. “Professor Bram Verschuere is iemand die dagdagelijks onderzoek voert naar hoe het Vlaams welzijnsbeleid eruit zou moeten zien”, verklaart burgemeester Vincent Van Quickenborne de keuze. “Ik ben tevreden dat een onafhankelijke deskundige zoals hij actief zal meewerken aan het sociaal beleid van onze stad. We willen van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen maken op alle domeinen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier