#Team 8980 lanceert 7 strategische doelstellingen voor gezond financieel beleid

We bemerken vlnr de schepenen Joachim Jonckheere, Koen Meersseman, Ingrid Vandepitte, burgemeester Dirk Sioen en schepen Sabine Vanderhaeghen. © ZB
Redactie KW

Op 14 oktober 2018 behaalde #Team8980 in Zonnebeke (lijst van onafhankelijken, CD&V en Open VLD) 14 van de 23 zetels in de gemeenteraad. Het bestuursakkoord, dat de basis is van de beleidsnota en ook het meerjarenplan, bevat 7 strategische doelstellingen verdeeld over 89 punten.

“We willen echter alles zien tegen een financiële achtergrond, want op de eerste plaats willen we dat de gemeente financieel gezond blijft”, stelde burgemeester Dirk Sioen. “De komende maanden zullen we hard werken om het meerjarenplan ook financieel vorm te geven.” Het bestuur wil op de eerste plaats inzetten op een betere mobiliteit. “Dit is in het belang van iedere inwoner, wat ook bleek uit de bevolkingsenquête”, aldus schepen Koen Meersseman. “Verkeersremmende maatregelen in de dorpskernen zijn noodzakelijk. We zoeken ook de mogelijkheid om het parkeren en stationeren van zwaar verkeer buiten de dorpskernen te houden. We willen in overleg met de vrachtwagenbestuurders de haalbaarheid van een bewaakte parking onderzoeken. De geleidelijke invoer van de LED-verlichting en ook voet- en fietspaden zijn belangrijk. Zo wordt het fietspad in de Langemarkstraat in samenwerking met het bestuur van Langemark-Poelkapelle aangepakt”.

Tweede doel is het sociaal beleid. Het bestuur mikt op een beleid voor iedereen die het nodig heeft. Investeren in de toekomst van de jeugd is ook een belangrijk item. Hier blijft de oude gemeenteschool van Beselare, de verblijfplaats van de plaatselijke Chiro een hekel punt. “Het wordt renoveren of een nieuwbouw”, aldus schepen Koen Meersseman. “We willen echter de juiste keuze maken. De zaak wordt nu onderzocht en in september willen we uitsluitsel van dit eerste hangijzer. Ook KLJ Beseveld krijgt een extra lokaal en de jeugdhuiswerking zal nauw gesteund worden. Verder zullen de lokalen van de scholen beter benut worden door ter beschikking te stellen voor verengingen. De lokale ondernemers vormen ook en strategisch punt. Het ruimtelijk structuurplan moet herbekeken worden. Verder moeten we niet veel meer hopen op nieuwe gronden. We doen alles wat we kunnen om de overheid te overtuigen grond voor ondernemers ter beschikking te stellen bij op- en afritten van de autosnelweg, maar de kans is klein. Nu zegt men dat een ambachtelijke zone moet aansluiten op een woonkern, daarom zal het project Albertstraat zeker gerealiseerd worden. Optimalisatie van IT en Wifi in elk OC is een ander item, met onder ander camerabeleid en nieuwe website.”

Wat milieu betreft wil men de gemeente milieuvriendelijker maken. “Het zijn geen luxeprojecten maar echt haalbaar”, aldus burgemeester Sioen. “Zandvoorde krijgt in het centrum een vleugje groen en ook de markt van Geluveld maken we groener en veiliger.” Meer vuilnisbakken moet de gemeente netter houden en voor het kasteeldomein komt er een paribeheersplan en ook een hondenloopweide. Het aanbod vrije tijd moet uit een waaier aan activiteiten bestaan. Zo plant men voor de verengingen een evenementenkoffer, werken aan de sporthal, de eventuele aanleg van een mountainbike/off -road piste, nog meer speelmogelijkheden met natuurlijke creaties voor kinderen in het kasteeldomein en de realisatie van een parking voor kampeerauto’s.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier