Stevie verruilt Australië voor de Roeselaarse politiek

Stevie Rinnaert krijgt ook in Roeselare een mooie plaats op de lijst. (Foto SB) © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Stevie Rinnaert is een van de opvallendste nieuwe gezichten bij de verkiezingen in oktober. De 30-jarige Roeselaarse staat op de vijfde plaats voor de provincie. Na haar studies verkaste ze naar Australië waar ze werkte én haar man leerde kennen. Ondertussen woont ze opnieuw in het vertrouwde Roeselare. “Ik merk dat er nog werk aan de winkel is”, stelt ze.

In de aanloop naar de gemeenteraad- en provincieraadverkiezingen maken we telkens kennis met enkele nieuwe gezichten. Een van hen is Stevie Rinnaert (30). Bij de provincieraadverkiezingen staat ze op een mooie vijfde plaats voor N-VA, als vertegenwoordiger voor Roeselare. Stevie is getrouwd met de Australiër Damien Scarlett, met Julia hebben ze een dochtertje. “Zij is vernoemd naar de eerste vrouwelijke minister van Australië Julia Gillard”, vertelt ze enthousiast. “Ik heb drie jaar in Australië gewerkt, het gevolg van een stage op de Belgische ambassade na mijn studies politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Het leven was er erg fijn. Het eten was lekker, het weer goed en ik genoot van de prachtige natuur. Ik speelde er ook AFL, dat is een variant op rugby.”

William en Kate

“Ik heb er verschillende jobs uitgevoerd. Van babysitten tot werken in het federaal parlement, ik hielp er mee met het organiseren van grote evenementen, onder meer een staatsbanket voor de Chinese president, William en Kate van Engeland… Het laatste halfjaar dat ik er woonde, heb ik gewerkt op de ambassade van Kosovo. Er was een nieuwe ambassade en ik was er de rechterhand van de ambassadeur. Zijn Engels was niet zo goed, dus regelde ik de contracten van de huur, boekhouding, het zoeken van een residentie, contacten met buitenlandse zaken… Als Vlaming heb je het voordeel dat je talen kent en zij kennen meestal enkel Engels.”

“In 2014 zijn mijn man Damien, die ik in Australië heb leren kennen, en ik van Canberra terug naar Vlaanderen verhuisd, naar Berchem. Julia is daar ook geboren. Toch wou ik terug naar de roots, naar Roeselare. We zochten een huis, maar kochten bouwgrond in een van de gezelligste buurten van Roeselare, naast de Scouts. In 2014 ben ik beginnen werken voor de N-VA in het Vlaams Parlement. In mijn functie als fractiemedewerker/adviseur Werk en Sociale Economie ondersteun ik de commissieleden in hun parlementair mandaat. Als fractiemedewerker stel ik parlementaire vragen en persberichten op, daarnaast ontwikkel ik mee de Vlaamse visie inzake arbeidsmarktbeleid en sociale economie voor de partij. Het is een boeiende en afwisselende job die het dagelijks pendelen naar Brussel minder zwaar maakt.”

Recreatiepark

“Damien werkt ook in Brussel, voor Artsen Zonder Grenzen. Hij volgt daar alles op van eHealth. Af en toe moet hij ook op missie zoals naar Soedan, grens Turkije Syrië en andere plaatsen waar de organisatie actief is. Hij volgt ook Nederlandse les en speelt volleybal in Kachtem”, klinkt het bij Stevie. “Politiek heeft me altijd al geïnteresseerd. Tijdens mijn studententijd was ik erg actief in de studentenkring. Toen we in Roeselare arriveerden, merkte ik dat er nog werk aan de winkel is. Ik doe dan ook aan politiek omdat ik in Roeselare en in onze prachtige provincie dingen wil veranderen. Een perfect voorbeeld is mijn rol als trekker van het actiecomité van de Vijverhoek, daarbij willen we verhinderen dat er een appartementencomplex komt. In Roeselare is er ook het prachtig provinciaal domein het Sterrebos, het is een groene parel in een overwegend grijs Roeselare. Het Sterrebos is populair bij jong en oud. Ik heb ook een ultieme droom en dat is een eigen recreatiepark voor Roeselare, zoals bijvoorbeeld Puyenbroeck, beheerd door de stad. Een plek waar de kinderen kunnen spelen, ontdekken en genieten van groen, want dat is echt schaars in Roeselare.”

Naast haar vijfde plaats voor de provincie, zal ze ook op de lijst in Roeselare staan. “Ik ben tevreden met de vijfde plaats. Ik ben een nieuwkomer in de actieve politiek, maar heb bijna vier jaar ervaring achter de schermen. Ik doe graag aan politiek, ik organiseer en hou van menselijk contact. Onderhandelen en in debat gaan, daar haal ik echt plezier uit.”

(TD)