Stefan Bonné lijsttrekker en TonyVandemaele lijstduwer bij Focus8720 in Dentergem

Lijstduwer Tony Vandemaele en lijsttrekker Stefan Bonné leggen nog de laatste hand aan de lijstvorming van Focus8720. © Foto Foto_Karen
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De gemeenteraadsverkiezingen naderen met rasse schreden en dus vallen alle politieke puzzelstukken stilaan op hun plaats. Eendracht, de lijst van burgemeester Koenraad Degroote, is af. Bij oppositiepartij Focus8720 zetten ze nog de laatste puntjes op de i. Dit keer wordt huidig gemeenteraadslid Stefan Bonné (45) lijsttrekker. Tony Vandemaele (70) duwt de lijst.

Focus8720 is een lokale onafhankelijke lijst die in 2012 voor het eerst op kwam. Ze behaalde zeven zitjes in de gemeenteraad en deed het daarmee even goed als voorganger Stap4 in 2006. Toen was het huidige raadslid Tony Vandemaele nog lijsttrekker, dit keer gaat die stek naar bio-ingenieur Stefan Bonné. “We gaan voluit voor vernieuwing en we vonden dat Stefan die wel verpersoonlijkte“, vertelt Tony. “Ik heb bewust gekozen om een stapje opzij te zetten. Ik word ook een jaartje ouder en wil deze keer mijn ervaring ten volle inzetten om de lijst te duwen.”

Dossierkennis

Stefan is tevreden met zijn plaats op de lijst en het vertrouwen dat hij krijgt. “We willen een duidelijk onderscheid maken tussen de vastgeroeste oude stijl van de huidige meerderheid en dossierkennis en feiten laten primeren op persoonlijke meningen“, vertelt hij. “We vinden dat er de voorbije jaren te weinig rekening is gehouden met wat de mensen echt bezig houdt. Ze worden steeds meer voor voldongen feiten geplaatst en discussies worden soms vlug de kiem in gesmoord zonder tot de essentie te komen of het debat aan te gaan.”

Verkeersveiligheid

Focus8720 maakt binnenkort zijn volledige lijst bekend, maar gunt ons nu al een kijkje in het partijprogramma. “Ons belangrijkste punt is verkeersveiligheid“, stipt Stefan aan. “Daar liggen vele mensen wakker van, maar bij het huidige bestuur ontbreekt de ambitie om een structurele oplossing te voorzien. Een asverschuiving hier of verkeersdrempel daar is lang niet voldoende.”

“Zo denken we er over na om trajectcontroles op sommige wegen in te voeren. Dat lijkt ons een eerlijker systeem om het verkeer te regelen. Verder willen we werk maken van efficiëntere communicatie bij bijvoorbeeld wegenwerken, maar willen we ook geregeld buurtoverleg organiseren zodat bewoners op tijd en stond hun hart kunnen luchten. Tot slot pleiten we ook voor het ecologisch maaien van bermen en grachten, wat in Dentergem vaak genegeerd wordt.”