Stadsvernieuwingsprojecten voor betaalbaar wonen

Martine Vandenbussche, Stefaan De Clerck, Hannelore Vanhoenacker en Benjamin Vandorpe van CD&V 4.0 bij de oude brandweerkazerne en met op de achtergrond de rijkswachtkazerne, waarvan ze verwachten dat deze nog volledig leeg zal komen te staan. © EDB
Redactie KW

CD&V 4.0 wil leegstaande panden aanpakken om er betaalbare woongelegenheden in onder te brengen. “Gewone tweeverdieners hebben niet de middelen om de nieuwe, dure appartement te kopen.”

“Er staan te veel panden leeg in de stad”, stelt CD&V 4.0-lijstduwer Stefaan De Clerck. “Er is niet veel vrije ruimte om te bouwen, en gewone tweeverdienersgezinnen hebben niet de middelen om dure appartementen aan te kopen.

Panden zoals de oude brandweerkazerne en het rijkswachtgebouw, de omgeving van het Oud Gemeentehuis in Bissegem, de beluiken in de stad, de omgeving van de site Demeester in Heule, de omgeving van Walle, de Nieuw- en de Tuinstraat en de kop van Prado kunnen door de lokale overheid aangepakt worden om er betaalbare woongelegenheden in onder te brengen. Dat maakt meer woongelegenheid in de stad.

Woonformules

Vorige stadsvernieuwingsprojecten zoals Buda, Overleie, K en de Zwevegemsestraat pakten wij al met succes aan. Er bestaan nu ook al veel woonformules zoals het herbestemmen van oude panden, cohousing, huurkopen en nog andere die het financieel interessant maken om een woongelegenheid aan te kopen. De stad moet die formules stimuleren. Ook moet de aankoopdrempel verlaagd worden door het beter bekend maken en het uitbouwen van verschillende systemen. Het SOK (StadsOntwikkeling Kortrijk) kan ook zelf actief panden opkomen en sites herbestemmen.

(MVM)