Stadssecretaris Mesen krijgt ‘maar’ 5 procent opslag

We zien links burgemeester Sandy Evrard en rechts stadssecretaris Patrick Florissoone. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Mesense stadssecretaris Patrick Florissoone wordt algemeen directeur van het kleinste stadje van België door de integratie van stadsdiensten en OCMW.

Belangrijkste punt op de agenda van Mesen op dinsdag 20 maart was de vastlegging van de aanstellingsprocedure voor een algemeen directeur, die de huidige functies van stadssecretaris en OCMW-secretaris omvat. Voor de behandeling van het agendapunt moest de huidige stadssecretaris Patrick Florissoone de gemeenteraad verlaten, aangezien hij persoonlijk betrokken is.

“In Mesen worden de functies van stadssecretaris en OCMW-secretaris sinds maart 1987 uitgeoefend door dezelfde persoon”, legde burgemeester Sandy Evrard (MLM) uit.

Gevolgen voor stadsfinanciën

“Patrick is sinds 1987 vastbenoemd als stadssecretaris, maar is ook al 31 jaar ‘waarnemend’ OCMW-secretaris. We hebben twee mogelijkheden om de algemeen directeur aan te stellen. Ofwel roept de gemeenteraad de huidige secretaris op om zich binnen de dertig dagen kandidaat te stellen voor het ambt van algemeen directeur, waarna deze persoon van rechtswege is aangesteld. Ofwel kan de gemeenteraad opteren om de functie van algemeen directeur open te stellen voor andere kandidaten en een examen uitschrijven. In dat geval kan de in dienst zijnde secretaris die geen algemeen directeur wordt, aangesteld worden als adjunct-algemeendirecteur, ofwel moet hem een passende functie op niveau A worden aangeboden. In dat geval behoudt de in dienst zijnde secretaris minstens zijn huidige wedde. Het is evident dat de eerste mogelijkheid voorziet in continuïteit, terwijl de tweede mogelijkheid financieel zwaar zou wegen op de stadsfinanciën.”

Salarisschaal wettelijk bepaald

De gemeenteraad moest ook de salarisschaal van de algemeen directeur vaststellen. “De salarisschaal van de algemeen directeur is wettelijk bepaald en gelijk aan de salarisschaal van de stadssecretaris, verhoogd met 30 procent”, gaf de burgemeester mee. “Maar we hebben geluk. Aangezien de stadssecretaris al OCMW-secretaris was, werd zijn salarisschaal al verhoogd met 25 procent, waardoor hij nu ‘slechts’ 5 procent opslag zou krijgen als hij algemeen directeur wordt. Dat is toch beter dan 30 procent meer.”

Toen hij weer de raadzaal binnenkwam, verklaarde Patrick Florissoone dat hij zich zal kandidaat stellen voor de functie van algemeen directeur. “Dan mogen we over dertig dagen een traktaat verwachtten”, grapte burgemeester Sandy Evrard, waarna hij de secretaris feliciteerde met zijn nieuwe functie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier