Live Stadsbestuur maakt komaf met de krotwoningen in de wijken van Kortrijk

11/05/15 om 15:31 - Bijgewerkt om 22:31

Herbeleef hier de gemeenteraad van Kortrijk van maandagavond in Rollegem.

 • Lieven Mathys

  Einde.

  Voorzitter Piet Lombaerts sluit de gemeenteraad af.

 • Lieven Mathys

  Nog een rondje mondelinge vragen...

  1. Carol Leleu: Tribune sportplein Marke ligt er verloederd bij.

  Schepen An Vandersteene: Eenvoudige ingreep is niet mogelijk. We bekijken om tribune helemaal af te breken.

  2. Francis Rodenbach: Student Welcome Concert vindt plaats op een zaterdag. Zal er op deze absurde beslissing nog teruggekomen worden?

  Schepen An Vandersteene: Niet ideale avond voor studenten maar in het kader van de Grote Verleieding is dit eenmalig zo beslist. Vanaf volgend jaar weer 1 oktober in kader van start academiejaar.

  3. Christine Depuydt: Broelkaai 4, Casino en Erfgoedhuis: Worden deze gebouwen nog gebruikt?

  Schepen Koen Byttebier: concreet een antwoord geven, is niet mogelijk. In bepaalde dossiers vragen mensen discretie.

  4. Filiep Santy omtrent de enquête van De Lijn. Het raadslid kon de antwoorden van zijn voorgangster bekijken, tot haar mailadres toe. Inhoudelijk vond de CD&V'er de enquête ook geen hoogvlieger. Geen onderscheid tussen bussen in Kortrijk en de deelgemeenten.

  Schepen Axel Weydts: al 100 mensen hebben de enquête ingevuld. Aan de respons en de antwoorden te zien, is de enquête zeker zinvol.

 • Lieven Mathys

  Buggy's of wiegjes?

 • Lieven Mathys

  Buggy voor fietsers vergezeld van een kind

  Interpellatie van raadslid Catherine Matthieu (Groen): mogelijkheid om een buggy te lenen voor fietsers vergezeld van een kind. Carol Leleu (CD&V) steunt de vraag van collega Matthieu. Het idee: wie zijn/haar fiets parkeert, krijgt buggy om met kind door de stad te trekken (cfr ondergrondse fietsparking van winkelcentrum K).

  Schepen Axel Weydts: Geen succes omdat de fietsparking zelf geen succes is. Met fiets in lift stappen, is niet zo sterk idee. Bezoekers gebruiken deze mogelijkheid niet. Waar het materiaal van het project is, is niet gekend. Ondertussen gesprekken met een aanbieder (buggybooker). In Oostende loopt dergelijk project maar ook daar geen succes. In Leuven is het project gematigd positief onthaald (90 ontleningen per maand).

  Er komt een proefproject: in Sinksenweekend zal de fietsstalling in de Paterstraat zullen een vijftal buggy's aangeboden worden.

 • Lieven Mathys

  Steun voor moskee uit onverwachte hoek?

 • Lieven Mathys

  Drugbeleid met een geurtje?

 • Lieven Mathys

  Schepen Waelkens: "Dit is onze verantwoordelijkheid niet"

  Schepen Catherine Waelkens: "De problematiek van de moslims is niet onze verantwoordelijkheid. Dat is de bevoegdheid van de provincie. Maar we schuiven het probleem niet aan de kant. We zijn ermee bezig. Er zijn een vijftal bijeenkomsten geweest. Ze moeten eerst erkend worden als moslimgemeenschap en we begeleiden hen hierin."

 • Lieven Mathys

  "Moslims hebben recht om te bidden in de stad"

  Interpellatie van raadslid Matti Vandemaele omtrent plaatsgebrek in moskee in Kortrijk. "Moslims hebben recht op een plek om te bidden in het centrum en niet zomaar op een industrieterrein of zo. Ik hoor dat moslims naar Noord-Frankrijk trekken om te bidden. Welke stappen zal de stad hier zetten?"

 • Lieven Mathys

  Fuifactie 'Draag zorg voor elkaar'

  Schepen Herrewyn: "Er komen twee acties omtrent jongeren en fuiven.

  1/ Fuifactie 'Draag zorg voor elkaar' waarbij jongeren onderling een oogje in het zeil houden

  2/ Monitor alcohol. In welke mate krijgen minderjarigen alcohol geserveerd op fuiven, bars, feesten,... Stad kan het fenomeen zo in kaart brengen en tot actie overgaan indien nodig.

 • Lieven Mathys

  De duisternis valt...

 • Lieven Mathys

  Nieuwe controle in Tranzit: geen verdovende middelen

  Schepen Rudolf Scherpereel (N-VA): "Bij afwezigheid van de burgemeester zijn er nogal wat vragen geweest voor de burgemeester. Best deze vragen richten aan de politieraad."

  Schepen Bert Herrewyn (sp.a): "Het stilleggen kwam er na uitzonderlijke vaststellingen. Tegen de geruchten in is het niet zo dat Tranzit een zaal is waar er veel drugs aanwezig is. Afgelopen weekend bijvoorbeeld was er ook een controle (met drughond) in Tranzit maar niemand had verdovende middelen op zak. "

  "Daarnaast voert de stad een doorgedreven drugbeleid zowel sensisbilisering op school, als het risicogedrag verminderen via ouders en opvoeders. Tegen eind dit jaar komt er een drugnota."

 • Lieven Mathys

  Vragen rond politie-actie in Tranzit

  Volgende punt op de agenda: Interpellatie van raadslid Pieter Soens (CD&V) rond het handhavingsbeleid op fuiven op vlak van drugs naar aanleiding van het stilleggen van de fuif op Tranzit op 25 april jl. "Op welke manier zal het stadsbestuur dergelijke feiten vermijden? Zal er controle zijn op alle fuiven, ook private feesten?"

  Ook Matti Vandemaele (Groen) heeft vragen hieromtrent: "Vele aanwezigen voelen zich onheus behandeld bij dit politie-optreden. Hoe kunnen we als raadsleden zeker zijn dat er correct gehandeld is? Op basis van welke argumenten is de fuif stilgelegd?"

 • Lieven Mathys

  Lange discussie heeft zo haar gevolgen...

 • Lieven Mathys

  "Geen toegang tot garages uit veiligheid"

  Reactie schepen Axel Weydts: De afspraken met aannemers zijn volop bezig omtrent fasering van de werken. En er zijn inderdaad abonnementen voorzien.

  De termijn van 14 maanden klopt. Hoe komt dat? 1/ Door de rioleringswerken waarbij er 3 meter diep gegraven wordt; 2/ de techniciteit van de werken: de locatie voor de beschoeiing van de kuip van de ondergrondse parking ligt zodanig dat de garages niet toegankelijk zijn, uit veiligheidsoverwegingen.

  Dit is worst case scenario (14 maanden).

 • Lieven Mathys

  Buurtbewoners Houtmarkt 14 maanden geen toegang tot garage

  Interpellatie van Carol Leleu over de toegankelijkheid van de garages tijdens de werken aan de Houtmarkt: "Omwonenden zullen 14 maanden geen toegang hebben tot hun garage. Kan de stad een gratis oplossing bieden? Gratis abonnement voor stadsparking?"

 • Lieven Mathys

  Het woord is gevallen... 'Coach'

 • Lieven Mathys

  "40 jaar verwaarlozing aanpakken"

  Reactie Marc Lemaitre (sp.a): "We gaan met deze coalitie 40 jaar verwaarlozing aanpakken: de verkrotte woningen in de diverse stadswijken moeten tot het verleden horen. Op de Lange Munte bijvoorbeeld gaan we het schrijnwerk vervangen en dubbel glas voorzien. Daarna alle oude wijken een voor een aanpakken in de komende jaren."

 • Lieven Mathys

  "Ik zal je coachen om lofzang over Kortrijk te zingen"

  Besluit schepen Wout Maddens, gericht aan oppositielid Filiep Santy (CD&V): "Ik zal je coachen om je pessimisme om te turnen naar positivisme. Ik zal je coachen zodat je kan zien dat het aangenaam wonen is in Kortrijk. Ik wil je vanaf vandaag coachen om niet de klaagzang maar de lofzang te zingen van onze stad en u een van onze ambassadeurs te maken van Kortrijk als een mooie stad om in te wonen."

  Einde toelichting woonbeleid.

 • Lieven Mathys

  Geen arrangementen rond vergunningen

  9. Iedereen renoveert

  10. Belang van goed architectuur

  11. Correct Vergunningenbeleid: het artikel in De Morgen rond 'arrangeren van vergunningen' is niet van toepassing voor de stad Kortrijk

  12. Blik op toekomst.

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!