Stadense N-VA-schepenen doen boekje open: “Op laffe, sluikse manier opzij gezet”

© JCR
Redactie KW

Nikolaas Bourgeois en Marie-Paule Vancoppenolle, de Stadense N-VA schepenen die geen plaats op de N-VA-lijst krijgen bij de komende verkiezingen, gaven zaterdag tekst en uitleg bij hun niet-selectie.

Hun verwijdering is volgens hen het gevolg van een situatie die al jarenlang aansleept. De poppen gingen volgens hen evenwel pas goed aan het dansen toen Nikolaas Bourgeois in december vorig jaar als lijsttrekker werd aangeduid. Er volgde zelfs een verzoeningsvergadering met twee nationale N-VA vertegenwoordigers, die evenwel niets opleverde. Volgens beide schepenen heeft schepen Marc Bogaert, de nieuwe lijsttrekker, een flinke hand in hun niet-selectie voor de N-VA-lijst.

“De niet zo bijster goede verstandhouding binnen N-VA is al een goeie vier jaar aan de gang”, vertelt Nikolaas Bourgeois. “De toestanden met Koen Demonie waren slechts het topje van de ijsberg.” Demonie verliet N-VA tijdens deze legislatuur omdat hij zich niet aanvaard voelde binnen de partij.

“Op de bestuursvergadering van december 2017 werd Nikolaas aangeduid als lijsttrekker”, weet Marie-Paule Vancoppenolle. “Vanaf dat moment gingen de poppen pas goed aan het dansen. De situatie werd zo hopeloos dat op 20 augustus op initiatief van en onder begeleiding van twee nationale N-VA vertegenwoordigers een verzoeningsvergadering plaatsvond.”

“Daar werd opgeroepen tot eenheid in de afdeling om eensgezind naar de verkiezingen te trekken”, pikt Nikolaas Bourgeois in. “Er werd aan die oproep op dat moment vreemd genoeg geen gevolg gegeven. Op de vraag van de nationale vertegenwoordigers wie nog op de lijst wilde staan, antwoordden initieel zes mensen, waaronder ikzelf en Marie-Paule, positief. Huidig lijsttrekker Marc Bogaert en huidig lijstduwer Bart Vynckier gaven respectievelijk geen en een negatief antwoord. In het geval van de heer Bogaert was dat geen verrassing aangezien hij al een achttal maanden eerder aan de lijstwerkgroep tot twee keer toe had bevestigd met politiek te willen stoppen. Niets bleek echter minder waar. De bestuursvergadering waarin de heer Bogaert – conform zijn verklaringen – gevraagd zou zijn om het lijsttrekkerschap op zich te nemen, heeft bij ons weten niet plaatsgevonden. Als die al plaatsgevonden heeft, werden wij en N-VA-nationaal simpelweg niet uitgenodigd.”

“De bewering van de heer Bogaert dat de coalitiepartners zenuwachtig werden over de lijstvorming van N-VA raakt kant noch wal”, stelt Marie-Paule Vancoppenolle. “De heer Bogaert meent blijkbaar dat hij in andere groepen hun plaats mag spreken. Wij kregen van coalitiepartners Open Vld en sp.a iets anders te horen.”

Zowel Marie-Paule Vancoppenolle als Nikolaas Bourgeois zien in kersvers lijsttrekker Marc Bogaert de spin in het web die er via manipulaties in slaagde om hen van de lijst te houden. “Lokaal voorzitter Johan Bouckaert, die in juli ontslag nam, wentelde zich in ‘de waarheid’ die hem vanuit bepaalde hoek toegefluisterd werd”, meent Nikolaas Bourgeois. “Ondanks aandringen van N-VA nationaal, met wie wij nog steeds een goede band hebben, wensen wij geen verdere pogingen te ondernemen om op de Stadense N-VA-lijst naar de verkiezingen te gaan. We gaan ook niet met een eigen lijst naar de kiezer en blijven lid van N-VA. Een lijst met Marc Bogaert als lijsttrekker voldoet voor ons immers niet aan de norm van wat wij zien als N-VA-lijst en dit niet alleen omdat Marc Bogaert al alle politieke kleuren van de regenboog vertegenwoordigd heeft. Wij kunnen hier bijgevolg ons engagement en vertrouwen niet aan geven.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier