Stadens burgemeester Francesco Vanderjeugd gaat voor tweede termijn, ondanks burn-out

Francesco Vanderjeugd. © JCR
Philippe Verhaest

Met een emotionele videoboodschap op Facebook liet Francesco Vanderjeugd weten dat hij tot eind 2018 wat naar de achtergrond zal verdwijnen. “Mijn gezondheid gaat nu voor”, zegt hij. De 30-jarige kapper doet straks wél een gooi naar een tweede termijn als burgemeester van Staden. Ondertussen treedt schepen Geert Moerkerke op als waarnemend burgemeester.

“Nooit verloor ik de kracht om mijn rug te rechten en weer verder te gaan. En toch, net zoals elke broze tak aan een boom ben ik ook wel eens kwetsbaar en breekbaar. Mijn veerkracht heeft haar grenzen bereikt. De voorbije jaren schonk ik te weinig aandacht aan de signalen die mijn lichaam me gaf. Dat laat nu duidelijk zijn sporen na.”

Met niet mis te begrijpen woorden biecht Francesco Vanderjeugd (30) de wereld op dat hij op is. Het nieuws kwam voor velen als een verrassing. Ook voor Ward Vergote, burgemeester van buurgemeente Moorslede en net als Francesco lid van Open VLD. “Ik was geschrokken toen ik het filmpje zag”, geeft hij toe. “Ik ken Francesco ondertussen goed en weet hoe hij in elkaar zit. Net als ik leeft hij aan een erg hoog tempo en wil hij zoveel mogelijk aanwezig zijn in zijn gemeente. Dat vergt veel energie en stress en op de duur verwachten de mensen dat je je gezicht overal toont. We doen dit met plezier, maar als burgemeester ben je zo vaak een weekend lang van hot naar her aan het rennen.”

Francesco Vanderjeugd staat ook bekend als een gevoelsmens. “Hij heeft het hart op de juiste plaats. Maar als burgemeester moet je een dik vel kweken. Je kan gewoon niet voor iedereen goed doen. Misschien dat hij zich alles te veel aantrok? Ik weet het niet. Maar ik heb in elk geval alle begrip voor zijn beslissing. Francesco moet nu eerst zichzelf verzorgen. Bovendien heeft hij de afgelopen zes jaar voldoende bewezen dat hij op zijn jonge leeftijd een heel goeie burgemeester is.”

“Francesco is een gevoelsmens, maar als burgemeester moet je een dik vel kweken”

Tot nader order zal Open VLD-schepen Geert Moerkerke optreden als waarnemend burgemeester. “Zo blijft de continuïteit binnen de gemeente verzekerd”, aldus Chris Dumoulin, medewerker van Francesco Vanderjeugd. “In de toekomst zal Francesco zeker niet langer elke mogelijke kaarting of braderie in Staden bijwonen, want zijn gezondheid gaat nu voor alles.”

Of hij opnieuw paraat zal zijn voor de gemeenteraad van eind september, laat Chris nog in het midden. “We wachten af en willen geen overhaaste beslissingen nemen. Maar zijn politieke taken zal Francesco op termijn zeker weer opnemen. Ook zijn mandaat als Vlaams parlementslid.”

Binnen anderhalve maand trekken we massaal naar de stembus, maar aan campagne voeren denkt de Stadense burgemeester momenteel niet. “Dat is even niet aan de orde”, benadrukt Chris Dumoulin. “Trouwens, Francesco heeft de afgelopen zes jaar al campagne gevoerd, dankzij zijn vele publieke optredens en de vele realisaties in Staden. Maar het is wel de bedoeling om de nieuwe bestuursperiode weer als burgemeester te kunnen starten. Al zullen we er dan over waken dat Francesco zichzelf niet voorbijholt. Af en toe op de rem staan, kan wonderen doen.”

Eerste schepen Nikolaas Bourgeois (N-VA) heeft dagelijks contact met Francesco Vanderjeugd. “We zijn niet alleen politieke collega’s, de voorbije zes jaar zijn we ook vrienden geworden”, zegt hij. “We kunnen zijn beslissing enkel maar steunen en gunnen hem de eerste dagen en weken de broodnodige rust. Nu zijn partijgrenzen even niet van tel.”

“Twee weken geleden gaf Francesco me de eerste signalen dat het niet zo goed ging. Ik heb toen veel geluisterd en hem wat raad gegeven, maar Francesco is nu eenmaal iemand met veel emoties. Hij wil iederéén helpen, maar dat gaat gewoon niet. En dat weegt op hem. Hij heeft zichzelf de afgelopen zes jaar enorm veel druk opgelegd en daar ondervindt hij nu de gevolgen van, denk ik. Ik hoop uiteraard dat hij er zo snel mogelijk weer bovenop geraakt en zijn ambt weer kan opnemen. Ondertussen zullen we met het schepencollege, onder leiding van waarnemend burgemeester Geert Moerkerke, de gemeente als een goeie huisvader ‘bewaken’. Gelukkig bevinden we ons op het einde van de bestuursperiode en is ons strategisch zo goed als afgewerkt.”

Blitzcarrière

De voorbije zes jaar waren voor Francesco Vanderjeugd van tijd tot tijd echt wel hectisch. De kapper werd bijna out of the blue burgemeester van Staden en was zo de jongste burgervader van het land. Hij kwam aan het hoofd van een krappe anti-CD&V-coalitie, maar verloor de meerderheid toen N-VA-raadslid Koen Demonie opstapte. Uiteindelijk kon Francesco zelf de kwestie oplossen door gemeenteraadslid Gwendolyn Vandermeersch bij CD&V los te weken en bij Open VLD binnen te halen. Ondertussen was hij ook nog Vlaams Parlementslid geworden.

Van meet af aan was Francesco ook heel actief op de sociale media. Bij zoverre dat het hem na enkele maanden al te veel werd. Hij trok zich de negatieve kritiek die via dit kanaal makkelijk kan worden gegeven te persoonlijk aan. Enkele maanden na zijn start als burgemeester werd hij tijdens een gemeenteraadszitting onwel en moest hij ook een periode rust nemen. Hij kwam er toen vrij snel weer bovenop.