SP.A vindt in Kelly Boussemaere kopvrouw voor Zeebrugge

Het voorlopige SP.A-team van Noord-Brugge: schepen Mieke Hoste, schepen Dolores David, fractieleider Mathijs Goderis, gemeenteraadslid Sandra Wintein en nieuwkomer Kelly Boussemaere. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De nieuwe naam: Kelly Boussemaere. Deze 31-jarige moet de sterke vrouw voor SP.A in Zeebrugge worden. “We hebben al wortels in Zeebrugge, maar met Kelly krijgen we er een echte boom bij.”

“Met onder meer Mieke Hoste als schepen van Zeebrugge-bad, gemeenteraadslid Sandra Wintein die opgroeide in Zeebrugge en schepen Dolores David die lid is van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKVW) weten we wel wat er leeft in Zeebrugge, maar het is nog anders als je er zelf woont”, stelt fractieleider Mathijs Goderis. “We hebben al wortels in Zeebrugge, nu krijgen we met Kelly Boussemaere er een echte boom bij.”

De 31-jarige Zeebrugse zal op 14 oktober op de twaalfde plaats van de SP.A-lijst staan. Mieke Hoste krijgt de vierde plaats, Mathijs Goderis de achtste plek en Sandra Wintein de tiende. “Dat we met vier Noord-Brugse kandidaten op de eerste twaalf plaatsen staan, bewijst dat we met SP.A echt wel oog hebben voor deze regio”, zegt Sandra Wintein.

Serviceflats

Kelly Boussemaere, die als kleindochter van Hubert Dobbels uit een bekende vissersfamilie komt, moet de kopvrouw van SP.A in Zeebrugge worden. “Meer veiligheid voor de fietsers op plaatsen met tramsporen en zwaar vervoer, trager verkeer in de Isabellalaan, meer parkeermogelijkheden voor de bewoners, extra vuilnisbakken voor de vrachtwagenbestuurders en een ontmoetingsplek voor de jongeren. Het zijn maar enkele concrete voorstellen waarvoor ik me wil inzetten. Ook voor onze kwetsbare ouderen moeten we zorgen. Zo pleit ik voor serviceflats in Zeebrugge. Mensen wonen hier hun hele leven, maar als ze een dagje ouder worden, moeten ze verhuizen naar Blankenberge of Brugge. Dat moet veranderen.”

“Bij Open VLD kon ik mijn socialistisch ei niet kwijt”

“Samen pleiten we ook voor een regioregisseur”, gaat Mathijs Goderis voort. “Bij heel wat dossiers in Zeebrugge zijn verschillende partners betrokken: de stad Brugge, de Vlaamse overheid, MBZ, Elia… Die regioregisseur moet het overzicht bewaren tussen al die afzonderlijke projecten en een evenwicht vinden tussen de activiteiten van de haven en de leefbaarheid voor de bewoners.”

Een ander thema dat de groep van Noord-Brugge weer op de agenda willen plaatsen is de komst van een lightrail tussen Brugge en Zeebrugge. Mathijs Goderis: “Het stadiondossier biedt mogelijkheden, want voor de supporters zullen ze ook een goeie ontsluiting moeten vinden.”

Zwanger

Het is geen verrassing dat Kelly Boussemaere de stap richting politiek zet. Als ondervoorzitter van vzw Yacht zet ze zich in al voor de promotie van de jachthaven van Zeebrugge. Enkele jaren geleden werd ze voor haar engagement voor de regio ook al gepolst door Open VLD, waarvoor ze actief was op de achtergrond. “Maar omdat ik toen geen interesse in de politiek had, hielp ik wat mee achter de schermen. Maar bij die partij kon ik mijn socialistisch ei niet kwijt. Dat rode kantje zit er bij mij al van kinds af in. Op mijn dertiende ging ik naar het ziekenhuis om ouderen te helpen eten of rechtstaan. Dat engagement heb ik doorgetrokken. Nu werk ik als psychiatrisch verpleegkundige in Beernem. Na een gesprek met Renaat Landuyt besloot ik om op de lijst van SP.A te staan. Nu ben ik nog onafhankelijk, maar ik zal me nog lid maken van de partij.”

Haar allereerste campagne wordt speciaal, want in augustus krijgt haar 11-jarige dochtertje Caitlin er een broertje of zusje bij. “Ik zal nog wel actief en energiek zijn.” Mathijs Goderis: “En desnoods gaan we met een ziekenhuisbed op pad.” (lacht)