SP.A teleurgesteld in aanpak Joke Schauvliege na gifgaswolk in Zevekote

In april vorig jaar kwam een grote hoeveelheid salpeterzuur vrij uit de mestverwerkingsinstallatie bij een groot varkensbedrijf in Zevekote. © a-DJ
Redactie KW

Vlaams parlementslid Tine Soens (SP.A) is ontgoocheld dat er nog geen sluitende regelgeving is opgemaakt rond de bovengrondse opslag van gevaarlijke vloeistoffen.

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) antwoordde op Soens’ vraag dat er bijkomend onderzoek nodig is naar mogelijke lacunes in de huidige regelgeving.

In april vorig jaar kwam een grote hoeveelheid salpeterzuur vrij uit de mestverwerkingsinstallatie bij een groot varkensbedrijf in Zevekote. Slachtoffers vielen er niet, vooral omdat het incident overdag gebeurde.

Minister Schauvliege liet het gebeuren onderzoeken. Uit de eerste resultaten blijkt dat er zeer nonchalant is omgesprongen met gevaarlijke mestverwerkingsinstallaties.

Verder onderzoek noodzakelijk

“Om de regelgeving van de Vlaamse Milieumaatschappij te verduidelijken, met het oog op het vermijden van incidenten zoals in Zevekote, is verder onderzoek noodzakelijk naar de mogelijke lacunes in de huidige bepalingen”, stelt Schauvliege, die meent dat er al heel wat initiatieven zijn genomen om de regelgeving te verbeteren en verduidelijken.

Daar is Soens het niet mee eens. “De minister werpt het ene onderzoek na het andere op, maar in de praktijk verandert er niets”, meent ze. “De inschrijving van verplichte controle bij plaatsing van dergelijke tweedehandse installaties kan toch echt niet zo moeilijk zijn. Waar wacht de minister op? Het incident in Zevekote was ernstig en de buurt ontsnapte aan erger. Mag het duidelijk zijn dat een zelfde ongeluk op een ander tijdstip wel zware gevolgen kan hebben voor de omwonenden?”

Onverantwoord en onbegrijpelijk

Volgens Soens mag er dan ook echt niet meer gewacht worden met bijkomende maatregelen. “Als de minister geen gevolgen geeft aan het incident in Zevekote, kan dit gewoon opnieuw gebeuren. Ik vind dat niet alleen onverantwoord, maar ook onbegrijpelijk.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier