SP.A-Stadsmakers betreurt sloop Gratia Quies in Oostende, volgens schepen “uitwas van slecht beleid”

© JR
Redactie KW

De SP.A-Stadsmakers hebben hun allereerste persbericht als oppositiepartij uitgestuurd. Ze nemen het erfgoedbeleid onder de loep – terwijl er onder het bewind van het vorig bestuur veel panden werden afgebroken – en klagen de afgeleverde sloopvergunning van villa Gratia Quies aan. Maar, zo laat schepen Natacha Waldmann (Groen) weten: “Wij vinden dit onvoorstelbaar spijtig. Het is de uitwas van een slecht beleid.”

Het pand Villa Gratia Quies in de Rogierlaan 24 staat al een aantal jaar leeg. “Op 28 september 2015 keurde het toenmalige schepencollege al een eerste keer een sloop- en bouwvergunning goed”, klinkt het bij de SP.A-Stadsmakers. “Het advies van de Erfgoedcommissie A.be was toen gunstig, net omdat het dossier getuigde van een kwaliteitsvolle vervanging. Na de goedkeuring van deze sloop- en bouwvergunningen werd niet met de werken gestart. Integendeel: het gebouw werd ‘te koop’ gesteld. Het was dus duidelijk dat deze vergunning een manier was om te speculeren op de mogelijke verkoopwaarde van het gebouw.”

Belangrijke bezwaren

In het najaar van 2018 werd een nieuwe sloop- en bouwaanvraag ingediend, wat toen ook door erfgoedvereniging Dement aan de kaak werd gesteld. “Het dossier werd door de bevoegde schepen geagendeerd op de laatste collegezitting van 2018. Het dossier werd toen niet goedgekeurd om de eenvoudige reden dat wij, de SP.A-schepenen, deze sloop- en bouwaanvraag niet wensten goed te keuren. In het dossier werd immers ook duidelijk gesteld dat de commissie A.be deze keer wel degelijk belangrijke bezwaren had.”

“In de ontwerpbeslissing die op 31 december 2018 aan het toenmalige schepencollege werd voorgelegd werden een aantal voorwaarden voorzien. Deze voorwaarden werden toen naar het oordeel van de schepenen – en naar het oordeel van de commissie – niet realistisch bevonden. Dit heeft de nieuwe bestuursploeg niet belet om toch de sloopvergunning en de bouwvergunning unaniem goed te keuren. Als allereerste beslissing in een nieuw stadsbestuur kan dit alvast tellen“, klinkt het bij de oppositiepartij. Schepen Natacha Waldmann (Groen) protesteerde in het verleden met haar partij tegen de sloop van het pand, maar keurde het nu dus mee goed. “Wij vinden het nog altijd onvoorstelbaar spijtig dat dit pand gesloopt wordt“, zegt ze. “Maar dit dossier is een miskleun van het vorige bestuur waar wij het mee moesten doen.”

Erfgoedbeleid

“De eerste bouw- en sloopvergunning werd verleend aan een privépartner die het weer heeft doorverkocht. Die zag niet veel heil in het project dat daar gepland stond, dus heeft die met het stadsbestuur gekeken waar ze elkaar konden vinden. Maar ondertussen was de sloopvergunning verlopen. Uiteindelijk zaten we juridisch zodanig vast dat we niet anders konden. Ik vind dit dan ook een beetje klein en triestig van het vorige bestuur.”

“Wij zijn hard aan het werken aan een erfgoedbeleid”, gaat Natacha Waldmann verder. “Op die manier zullen we dergelijke miskleunen, een uitwas van het slechte beleid, kunnen vermijden.”

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier