SP.A Harelbeke rekent op nieuwkomers

Burgemeester Alain Top. © LOO
Redactie KW

Nog 150 dagen voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Harelbeke zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

Met nog drie gemeenteraadszittingen voor de verkiezingen en nog drie daarna tot het einde van de legislatuur, gaat alles zijn politieke gangetje. De ene partij is al wat sneller dan de andere om al dan niet nieuwe namen bekend te maken: van volledige lijsten tot slechts enkele namen of één enkele naam.

CD&V

CD&V maakte eerder al enkele namen bekend. Zo is fractieleider Francis Pattyn lijsttrekker, gesteund door Lynn Callewaert op de tweede plaats en Kathleen Duchi op de derde plaats. Lijstduwer is Rita Beyaert. Wat zeker is, is dat Donald Langedock en Rik Pattyn niet meer opkomen. “De volledige lijst maken we op 21 mei bekend”, aldus voorzitter Luc Vandeputte.

N-VA

Bij N-VA is huidig schepen Patrick Claerhout lijsttrekker. Hij krijgt een zetje in de rug van gemeenteraadslid Fleur De Buck op de tweede plaats. “Voor een volledige lijst is het nog een beetje te vroeg. Iedereen blijft aan boord”, aldus voorzitter Filip Vandeputte.

Open VLD

Bij Open VLD is het voorlopig stil, maar dat heeft een reden. Lijsttrekker en huidig schepen Michaël Vannieuwenhuyze focuste zich de voorbije maanden op zijn 1.000 kilometer fietsen voor Kom op tegen Kanker. “Op 23 mei maken we normaal gezien meer namen en plaatsen bekend”, aldus voorzitter André Vanassche.

SP.A/Groen

Het kartel SP.A/Groen trekt opnieuw samen naar de verkiezingen: Groen met acht kandidaten, SP.A met 21. Bij Groen zijn gemeenteraadslid Tijs Naert, schepen David Vandekerckhove en Lisa Bouttelgier opnieuw kandidaat. Ze krijgen het gezelschap van nieuwkomers Stef Boone en Louis Byttebier. “De andere drie namen maken we later bekend”, aldus David Vandekerckhove. Bij SP.A zijn de vaste waarden burgemeester Alain Top, schepenen Inge Bossuyt en Dominique Windels, voorzitter Filip Lainez, fractievoorzitter Stijn Derammelaere, gemeenteraadslid Ludo Depuydt en Melissa Depraetere. De jongste nieuwe kandidaten zijn de 22-jarige Youstra Dewaele en de 24-jarige Brecht Berth. Andere nieuwkomers zijn Bianca Bruyneel, Daphne De Deken, Ginny Dupont, Lies Feys, Seabelle Deltour, Delphine Noppe, Elke Vlaeminck, Steven Decaluwé en Kevin Declercq. Het enige wat bekend is, is dat Alain Top lijsttrekker is en dat gemeenteraadsleden Daphne Maelfait en Marleen Rogiers niet meer opkomen. Ook is bekend dat Ershad Yaftali kandidaat is voor de provincieraad. “De overige plaatsen maken we op 9 juni bekend”, aldus voorzitter Filip Lainez.

Harelbeke Vooruit en Vlaams Belang

Bij Harelbeke Vooruit en Vlaams Belang valt weinig of geen nieuws te rapen. Onafhankelijke schepen Jacques Maelfait is sowieso kandidaat voor Harelbeke Vooruit. Bij de PVDA is het oorverdovend stil.

(PVH)