Sofie Cloet: “Kerstboomverbranding in Oostende is milieuvervuilend”

Groen-gemeenteraadslid Sofie Cloet wil een milieuvriendelijk alternatief voor de kerstboomverbranding op het strand. © JRO
Redactie KW

De feestdagen zitten er op. Traditioneel wordt in veel steden en gemeenten een kerstboomverbranding georganiseerd. Groen-gemeenteraadslid, Sofie Cloet, ijvert voor een milieuvriendelijk alternatief voor de kerstboomverbranding.

In Oostende wordt het Klein Strand op zaterdag 13 januari ondergedompeld in een gezellige warme sfeer met traditioneel de kerstboomverbranding die elk jaar opnieuw een massa volk lokt. “De strijd tegen de klimaatopwarming is een gezamenlijke strijd, van alle overheden”, zegt Groen-gemeenteraadslid Sofie Cloet.

Gezellig

“Heel veel mensen doen al hun best voor een gezonder leefmilieu. Dan moet ook de lokale overheid volgen, zeker in een stad als Oostende die bedreigd wordt door de stijging van de zeespiegel. Daarom wil Groen een milieuvriendelijk alternatief voor de jaarlijkse kerstboomverbranding. Bij zo’n verbranding komen immers heel wat schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, stikstofdioxide en dioxines. Het is niet zonder reden dat kerstbomen aan huis opgehaald worden en op een speciale manier verwerkt worden in plaats van ze gewoon te verbranden. Belangrijk is dat het gezellig samenzijn op het strand behouden blijft, maar dan zonder de milieubelastende verbranding van de kerstbomen.”

Steeds meer gemeenten gaan op zoek naar een duurzaam alternatief. In Nieuwpoort is men afgestapt van de kerstboomverbranding en in Beerse komen de mensen nog steeds samen, maar dan rond kleinere vuurkorven met zuiver hout. “Dat is wat we ook in Oostende voorstellen: een gezellig samenzijn op het strand, met enkele vuurkorven, muziek, jenever en sprotje”, gaat Sofie Cloet verder.

“Wat wil een mens meer? Als het even gezellig kan zonder het verbranden van de kerstbomen, waarom zouden we dat dan niet doen? Een milieuvriendelijk, maar even gezellig feest is toch mooi meegenomen?”

“De stad heeft toestemming gegeven aan de organisatoren om een kerstboomverbranding of Sylvestervuur te organiseren”, reageert schepen Tom Germonpré.

Kampvuur

“Een Sylvestervuur is een eeuwenoude traditie en is een belangrijke gebeurtenis die we willen behouden. Het oogt spectaculair maar de impact ervan op het milieu is heel erg beperkt. Gezellige evenementen als kampvuurtjes verbieden, geeft de indruk dat de strijd tegen de klimaatopwarming betekent dat we geen leuke dingen meer kunnen doen en dat beeld klopt niet. Er zijn maatregelen die veel meer impact hebben en wij focussen ons daar op. Wat we wel doen is vragen aan de organisator om herbruikbare bekers in te zetten zodat het strand proper blijft”, geeft schepen Tom Germonpré nog mee.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier