Simon Wemel wil strijden tegen Waregemse armoede

Simon Wemel, de nieuwe partijvoorzitter van Groen Waregem, staat naar eigen zeggen voor enkele boeiende jaren. © DJW
Redactie KW

Groen Waregem heeft een nieuwe voorzitter: Simon Wemel. Hij neemt de fakkel over van Marij Van Lauwe, die al haar tijd zal besteden aan haar mandaat als gemeenteraadslid. “Er is heel veel nodig om iets te doen aan de armoede in Waregem”, meent Simon Wemel.

Groen legde tijdens de Waregemse gemeenteraadsverkiezingen een mooi parcours af op basis van een stevig onderbouwd programma. Ook dankzij een trouwe achterban en door huidige positieve flow in het politieke landschap, heeft Groen vanaf dag één van de nieuwe legislatuur drie vertegenwoordigers in de gemeenteraad die stevige oppositie zullen voeren: Inge Vandevelde die uittredend raadslid was, Marij Van Lauwe en Hilde Malfait.

We gaan niet aan afbraakpolitiek doen, maar wel constructief meedenken

Met nog een duwtje extra in de rug hadden de drie dames er zelfs een vierde collega bijgekregen, een zetel die ze hadden kunnen afsnoepen van CD&V. Maar door drieëndertig stemmen te weinig lukte dat net niet. Deze kleine tegenslag -als je het zo wil noemen- verhindert Groen allerminst om er straks hard tegenaan te gaan en de komende zes jaar de eigen standpunten met veel bravoure te verdedigen.

Tegelijk heeft de partij in het bestuur enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd en mee nieuwe gezichten aan boord gehaald. Zo is er een nieuwe voorzitter: Simon Wemel, afkomstig uit Kortrijk en nog maar twee jaar inwoner van Waregem. Hij volgt Marij Van Lauwe op, die al haar tijd zal besteden aan haar mandaat als gemeenteraadslid. Ook de secretaris is nieuw: Gunther Heremans. Als derde nieuw gezicht is er Dirk Loosveldt, die naar het Bijzonder Comité Sociale Zaken (nieuwe naam voor OCMW, red.) wordt gestuurd. Hij is een vertrouwd gezicht en beschikt over heel wat ervaring in de sociale sector. Jaren geleden was hij negen jaar ontvanger en twaalf jaar secretaris van het OCMW. Tot en met zijn pensioen was hij twaalf jaar directeur van de Sociale Dienst in Roeselare.

“Wij hebben een dynamische groep met een goeie mix van alle leeftijden”, aldus Simon Wemel. “En met een duidelijk, welomschreven programma waarin ik mezelf helemaal kan vinden. Precies dat Waregemse verhaal spreekt mij aan en dat is ook de reden waarom ik koos voor Groen. Het zit blijkbaar in de familie, aangezien mijn broer David lijsttrekker was voor Groen in Kortrijk en verkozen werd als nieuw gemeenteraadslid. Hoewel, mijn ouders waren zelf niet actief in de politiek. Nu wil ik samen met de collega’s de partij verder uitbouwen. Wij willen nog meer nieuwe leden en Waregemnaars aanspreken die zich kunnen vinden in wat wij allemaal voorstellen. Onze grote thema’s zijn gericht op de toekomst, op de volgende generaties, op duurzaamheid. Mobiliteit, veiligheid, open ruimte, bestrijding van de lokale armoede en zeker de kinderarmoede zijn heel belangrijke thema’s voor ons.”

Docent

Momenteel is Simon docent aan de Artevelde Hogeschool in Gent voor de nieuwe richting pedagogie van het kind, die nog maar enkele jaren op het programma staat. “Een heel sociaal gerichte opleiding, met het accent op kinderen en jongeren. Die richting leidt studenten op die na het behalen van hun diploma pedagogisch ondersteunend werk kunnen bieden aan bijvoorbeeld kinderdagverblijven, kindercentra en gezinsondersteunende projecten. Een soort van sociaal werkers in functie van kinderen en jongeren van nul tot achttien jaar”, verduidelijkt Simon, die vanuit zijn engagement zelf terecht kwam in het jeugdwerk en als docent zijn kennis kan doorgeven aan de studenten. Vanuit die optiek is het duidelijk waarom bestrijding van kinderarmoede en armoede tout court een van de strijdpunten is van Groen Waregem.

Geen afbraakpolitiek

“Voor ons zijn dat heel belangrijke uitdagingen“, dixit Simon Wemel. “De cijfers over armoede in Waregem spreken voor zich. Groen wil daar zeker iets aan doen. Wat er daarvoor allemaal nodig is? Heel veel. Daar hoort bijvoorbeeld betaalbaar wonen bij. Ook ondersteunende maatregelen die deze problematiek echt aanpakken. Daarnaast pleiten wij op zijn minst voor het behoud van de open ruimte, inclusief aandacht voor de natuur. Mobiliteit en veiligheid zijn thema’s die je ook bij de andere partijen vindt, maar waarvoor wij zelf specifieke oplossingen en maatregelen willen aanreiken. Ten slotte zal Groen zich op alle niveaus constructief opstellen vanuit de oppositie. Meewerken en meedenken. Geen afbraakpolitiek. Wij putten daarvoor uit ons verkiezingsprogramma dat heel duidelijk en goed omschreven is. Ook belangrijk: wij gaan zelf voor meer participatie van de bewoners. Dat kan via de adviesraden. Groen Waregem staat voor enkele boeiende jaren.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier