Simon Bekaert over de coalitie in Tielt: “Onbegrijpelijk dat Groen niet mee wou”

Simon Bekaert : "Misschien ben ik te veel centrum en te weinig klassieke socialist." © Foto WME
Jos Remaut

Eerste schepen Simon Bekaert is ontgoocheld. Niet alleen in de uitslag van zijn partij – de SP.A houdt amper nog twee zetels over – maar ook in de gemiste kans voor een coalitieakkoord met CD&V en Groen op verkiezingszondag. “Ik kan er echt niet bij dat Groen liever in zee gaat met een partij als Iedereen Tielt, en dat terwijl ze in een constructie met ons een schepenzetel hadden kunnen krijgen.”

“We wisten natuurlijk ergens wel dat het zondag minder zou zijn nu er geen kartel meer was met Groen, iets wat ik nog altijd spijtig en onbegrijpelijk vind overigens”, aldus Simon Bekaert. “Maar dat we zo’n klap zouden krijgen, nee dat had ik niet verwacht. Nationaal zat de wind natuurlijk wat tegen, maar het is voor mij ook duidelijk dat we ook nog de gevolgen hebben gedragen van de zaak rond Birger De Coninck. Ook al is achteraf gebleken dat de man niets te verwijten viel, zoiets blijft je blijkbaar achtervolgen in een stadje als Tielt.”

Rond de tafel gezeten

Had Simon zich dan niet vooraf beter gewapend door een voorakkoord te zoeken met bijvoorbeeld CD&V? “Ik geloof niet dat CD&V een voorakkoord had met Iedereen Tielt, zoals gefluisterd werd. Wij hadden ook contact met CD&V en hebben met hen zondagnamiddag rond de tafel gezeten. Er was een comfortabele meerderheid mogelijk met Groen erbij, maar die mensen hebben niet toegehapt en zich liever aangesloten bij de combinatie CD&V-Iedereen Tielt. En dat terwijl iedereen weet dat Iedereen Tielt een rechtse partij is, die nauw aansluit bij de immobiliënlobby en per se het collegeproject wil duwen in de richting van Vlaemynck. Terwijl ze ook met lege handen blijven zitten als het op een schepenmandaat aankomt.”

“Ik kan alleen maar concluderen dat de mensen niet echt iets tegen mij hebben, maar voor de Tieltse gemeenteraad een andere keuze hebben gemaakt”

Is de Tieltse SP.A nu aan een gewetensonderzoek toe? “We laten eerst even het stof neerdwarrelen en daarna gaan we ons in alle rust bezinnen. Misschien heb ik wel een te uitgesproken centrumprofiel en ben ik te weinig die echte klassieke socialist… Ook ikzelf neem even de tijd om na te denken over mijn politieke toekomst. Wat me wél verheugt, zijn de prima cijfers die ik haal voor de provincieraad. Weliswaar als kopman van de grootste kieskring, dat klopt, maar als je de in Tielt uitgebrachte stemmen daarvan afsplitst, dan is het ook heel goed. Ik kan daar alleen maar uit concluderen dat de mensen niet echt iets tegen mij hebben, maar voor de Tieltse gemeenteraad, gezien de omstandigheden, nu eenmaal een andere keuze hebben gemaakt”, besluit Simon.

En hij wil nog één iets kwijt: “Ik wil Luc Vannieuwenhuyze en zijn ploeg uitdrukkelijk feliciteren met zijn zege, maar vind het spijtig dat we geen kans kregen om met hem mee te doen. Want laat één ding duidelijk zijn: in 2012hadden we helemaal geen voorakkoord tegen hem, wat men ook beweert.