Sherley Beernaert wil als eerste schepen van Moorslede altijd positief blijven

Sherley Beernaert is eerste schepen in de nieuwe coalitie. Op de foto wordt ze omringd door haar echtgenoot Peter Crabbe en hun kinderen Alexander en Ann-Sophie. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Sherley Beernaert was lijsttrekker voor het nieuwe STERK, haalde meer voorkeurstemmen dan burgemeester Ward Vergote (Visie) en werd in de nieuwe coalitie eerste schepen. Haar bevoegdheden zijn alvast niet niks: Financiën, Ruimtelijke Ordening, Wonen en Huisvesting, Natuur-, Milieu- en Energiebeleid, Ambtenaar Burgerlijke Stand.

De eerste schepen heeft haar eigen bureel in het gemeentehuis. Geen enkele schepen deed haar dit voor. “Ik heb nu mijn bureel schuin tegenover mijn ouderlijk huis in de Breulstraat”, vertelt Sherley Beernaert. “Toen ik zeven jaar was, verhuisden mijn ouders naar de Roeselarestraat. Mijn vader Luc had een tabakshandel met een winkel. Nu wonen mijn ouders op de Zilverberg in Rumbeke. Mijn vader werkte destijds achter de schermen voor Groep a. Hij ging naar de vergaderingen maar stond nooit op de lijst voor de verkiezingen Het was de periode dat Groep a één legislatuur in de oppositie belandde en Lode Van Biervliet de nieuwe burgemeester werd. Die periode herinner ik me nog levendig.”

Bij Groep a

“Op een bepaalde dag kwam mijn echtgenoot enkele mensen van Groep a tegen en een week later stonden ze aan mijn deur met de vraag om op hun lijst te staan. Ik had wel linken met Groep a toen ik in het Dadipark werkte. In 2012 stond ik voor de eerste keer op de lijst. Als voorlaatste, Jürgen Deceuninck was lijstduwer. Marnik Vanackere en Andries Sioen stonden toen ook de eerste keer op de lijst.”

Na de voorlaatste verkiezingen in 2012 belandde Groep a in de oppositie en namen boegbeelden als lijsttrekker Christiane Vandenbussche, uittredend burgemeester Marc Vermont en Denis Vantomme hun mandaat niet meer op. “We stonden alleen, de bleutjes“, vertelt Sherley. “Toen leerden we het meest.”

In de loop van de vorige legislatuur kwam het binnen Groep a tot een breuk en stapten Sherley Beernaert, Jürgen Deceuninck, Marnik Vanackere en Andries Sioen op. “Meningen kunnen verschillen”, aldus de eerste schepen over die breuk. “Bij ons vieren stond het belang van de burger voorop. Ik zal over die breuk niet in detail spreken. Het is passé. Misschien hadden die anderen problemen met onze manier van werken.”

Het viertal nam tijdens de gemeenteraad plaats aan de overkant van de tafel en zetelde tot eind december onafhankelijk. Ondertussen was met STERK wel een nieuwe partij geboren. “Dat ging relatief vlot”, vertelt Sherley. “We zaten op dezelfde golflengte. De naam is een idee van Jürgen. We zochten een sterke naam en kwamen uit op STERK.”

De verkiezingen werden met vijf zetels een succesverhaal. “Daarvoor zijn er volgens mij diverse redenen: onze positieve en directe benadering, onze aanwezigheid en een sterke uitstraling”, oordeelt Sherley Beernaert. “Het was iets dat aansloeg bij de mensen. De boodschap was ‘in alles steeds positief blijven’, hoe moeilijk het soms ook is.”

Grote verrassing

Uit het niets naar vijf zetels, was meteen een heel knap resultaat. “Zo’n succes was een grote verrassing”, zegt Sherley. “Ik had bewust geen cijfer vooropgesteld. Vanaf september bezochten we alle huizen. De mensen waren zeer positief. We gaven een flyer af en legden uit waarvoor we stonden en wat we deden. We stelden onze kandidaten voor. Het was dus niet zomaar aan de deur een briefje afgeven. We staken er tijd, geld en energie in.”

“Open en eerlijke communicatie”

“Financiën en Ruimtelijke Ordening zijn twee zware pakketten maar alles moet worden geleerd en er staan goede ambtenaren achter ons”, vertelt eerste schepen Sherley Beernaert. “Van de overdracht door mijn voorgangers kan ik niet klagen. De eerste zes maanden zijn meer een overgangsperiode om dan eigen accenten te leggen. Milieu zie ik heel breed. In de vorige legislatuur ging het meer over Trage Wegen en bomen. Er is op onze gemeente een zware problematiek van zwerfvuil. Dat moet worden aangepakt. Ik wil starten aan de basis, in de scholen.”

“Als ambtenaar Burgerlijke Stand krijg ik te maken met gelukkige en minder gelukkige momenten in het leven van de mens. Ik heb redelijk rap de keuze gemaakt om die bevoegdheden op mij te nemen. Men had me meer als schepen van Cultuur of Zorgbeleid gezien. Maar collega Benedikt Vallaey heeft meer voeling met zorg en welzijn.”

“Ik sta voor een grote uitdaging en zie het volop zitten. Op maandag van 17 tot 19 uur houd ik in mijn bureel in het gemeentehuis een zitdag. Bij deze ook een oproep naar de inwoners: als er iets is, kom dan af en laat het niet escaleren. We zijn er en zijn aanspreekbaar. We staan voor een open een eerlijke communicatie.”

“Avond- en weekendactiviteiten zaten al in ons programma”, vertelt Sherley. “Het zal vooral tijdens de week drukker worden. Onze dochter volgt aan UGent het eerste jaar Politieke en Sociale Wetenschappen. Op zondagavond brengen we haar naar haar kot in Gent, gaan samen iets eten, een echt familiemoment.”

Echtgenoot Peter Crabbe is sedert april vorig jaar zaakvoerder van Las Rent in Ieper. “Mijn man verhuurt en verkoopt opleggers en trekkers”, zegt de schepen. “Na 25 jaar in dienstverband bij Turbo’s Hoet heeft hij nu zijn eigen onderneming. Het was bij ons echt het jaar van de verandering.” (lacht) (EDB)

“Ik deed het niet alleen”

Sherley Beernaert heeft haar kantoor in het gewezen bureau van de politiecommissaris. “Ik wilde een plaats in het gemeentehuis”, vertelt ze. “En dat wordt positief onthaald door de ambtenaren.”

Eigenlijk had ze zelf in het kabinet van de burgemeester kunnen zitten want andere partijen stelden een coalitie met STERK voor en dan mocht Sherley Beernaert burgemeester worden. “We gingen een krappe meerderheid van 11 van de 21 zetels hebben”, vertelt de eerste schepen. “Zo’n coalitie enkel om de titel van burgemeester te hebben, daar bedank ik voor. Met STERK keken we op welke manier we voor de mensen het best konden werken. We bestaan nog maar een jaar. Geef ons de kans om veel bij te leren.”

“Dat ik meer voorkeurstemmen dan de burgemeester had, was voor mij de grootste verrassing. Ik deed het niet alleen maar met de groep en mijn gezin. We hebben dat thuis eens goed beklapt. Dat zijn mijn grootste supporters, heel mijn familie. Op de installatievergadering waren al mijn neven en nichten daar. Dat was verschieten.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier