Schepen Natacha Waldmann uit Oostende: “Niet het gevoel dat ik werk”

Natacha Waldmann met haar kinderen Titus, Pixie en Len Vandenberghe. © Davy Coghe
Hannes Hosten

Natacha Waldmann (39, Groen) is de nieuwe schepen van Welzijn, Zorg en Onderwijs. Ze wil enorm inzetten op het bestrijden van de armoede in de stad. “We willen echt onze stempel drukken op de kwaliteit van het leven van de meest kwetsbaren en daar een trendbreuk realiseren. Dat wordt mijn persoonlijke kruistocht.”

Natacha Waldmann groeide op in Leffinge. Ze is getrouwd met Youri Vandenberghe en de mama van Titus (12), Len (9) en Pixie (6). Ze studeerde orthopedagagogiek en komt uit de zorgsector. Haar bevoegdheden zitten haar dan ook als gegoten. “Onderwijs en zorg zijn bekend terrein. Het seniorenbeleid is nieuw voor mij. Ik trek grote ogen, maar ik weet nu al dat ik mij er goed mee zal amuseren. Ik merk de enorme gedrevenheid van wie er werkt. En de senioren kunnen feestjes bouwen, hoor, dat heb ik al gezien!”

Wat is je opgevallen in je eerste zeven weken als schepen?

“Toch wel de kennis die aanwezig is bij de verschillende diensten. De clichés over ambtenaren gaan niet op. Het zijn gedreven mensen van wie ik enorm veel bij leer. Wat me ook opviel: er ligt super veel werk te wachten. Er is veel gebeurd in de afgelopen jaren, maar het was niet altijd even doordacht. In bepaalde beleidsdomeinen ontbrak het echt aan visie of een groter kader. Wij krijgen nu de kans om af te stappen van het beleid van losse projectjes.”

Jullie gaan dingen veranderen.

“Al mijn hele leven wil ik dingen in beweging brengen. Mensen verbinden rond een project of een idee, daar haalde ik altijd veel voldoening uit. Wat is er mooier dan dat te kunnen doen in je eigen stad? Maar ook in mijn job heb ik me enorm gesmeten en vroeger op school en bij de Scouts Sint-Jan, waar ik in de leiding zat en waar mijn kinderen nu lid van zijn. Het is de scoutsgroep waar ook de burgemeester in gezeten heeft. Na al die jaren blijven de scouts iets wat me mee gevormd heeft.”

Hoe rolde je in de politiek?

“Ik was al langer lid van Groen. Ik vind dat de partij voor duurzaamheid staat, verder dan de waan van de dag. Duurzaam dingen opbouwen, niet op los zand, dat vind ik nu nog altijd belangrijk. In 2012 werd ik gevraagd om op de lijst te staan en hoewel ik hoogzwanger was en kort voor de verkiezingen bevallen ben, haalde ik toch veel stemmen. In 2014 kwam ik als opvolger in de gemeenteraad.”

De bestrijding van de armoede in onze stad, dat wordt mijn persoonlijke kruistocht

Vandaag zitten jullie in de meerderheid, maar dat had bij Groen het meest voeten in de aarde.

“Dat vind ik een meerwaarde van Groen. Onze mensen blijven kritisch. Met de beslissing om in de meerderheid te stappen, toonden we aan dat we een heel open en transparante partij zijn. Er was veel ledenoverleg en we beslisten bij stemming. Dat is het dna van Groen. Het kan luid gaan, maar discussies worden bij ons uiteindelijk democratisch beslecht.”

Hoe loopt de coalitie nu?

“Het is een voordeel geweest dat we lang onderhandeld hebben. We hebben heel veel uitgepraat. Er is veel vertrouwen en een sterke wil om een goed project voor Oostende neer te zetten.”

De oppositie probeert jullie wel te testen, bijvoorbeeld met de toetreding tot de Statiegeldalliantie. Groen kon niet voor stemmen. Genant?

“Eigenlijk niet, want we wisten dat daarover geen overeenstemming was en dat we het punt dus niet zouden behandelen. We willen het spel met de oppositie wel heel correct spelen. Een meerderheid die op de oppositie neerkijkt: we weten wat het is. Dat gaan wij echt niet doen. Oppositieleden mogen alle diensten opbellen om informatie te krijgen, we hebben niets te verbergen.”

De bevoegdheden onderwijs en zorg zitten voor het eerst bij één schepen. Een goede zaak?

“Ik vind van wel. Zorg is een basisvoorwaarde om aan het onderwijs te kunnen participeren, maar omgekeerd is onderwijs een hefboom om uit de generatiearmoede te geraken. De voorbije jaren is er al mooi werk verricht op het vlak van welzijn en zorg. Maar de integratie van het OCMW in de stad wordt een grote uitdaging.”

Veel Oostendse jongeren lopen school buiten Oostende. Hoe komt dat?

“Oostende is veel te weinig op de kaart gezet als onderwijsstad. Onze scholen hebben een heel kwalitatief en breed aanbod, maar dat is nog nooit gezegd. Onbekend is onbemind. We mogen trots zijn op onze scholen.”

Wat heeft het schepenambt veranderd voor jou persoonlijk?

“Het is erg druk, maar heel boeiend. Ik loop van het een naar het ander om mensen te ontmoeten. Ik leer elke dag bij. Vroeger werkte ik in Brugge. Ik merk nu de voordelen van in de eigen stad te werken. Ik breng de kinderen nu elke morgen met de fiets naar school. En zelf ben ik veel meer uren bezig, maar ik heb niet het gevoel dat ik werk.”

Vijf vragen aan Natacha Waldmann

1. Wat is jouw favoriete plekje in Oostende?

“De omgeving van het Leopoldpark en De Grote Post.. Een heel stedelijk en levend stukje Oostende, en 100 meter verder ben je aan zee. Dat vind ik een enorme troef, die je nergens anders aan de kust vindt. Ik vind het leuk om daar te zijn, al ben ik ook heel graag in mijn eigen huis. Dat is voor mij misschien wel de mooiste plek.”

2. Wat mis je nog in Oostende?

“Een aanbod aan leuke, kleinschalige restaurantjes die niet super duur zijn. Die heb je natuurlijk al in Oostende, maar in andere steden is er veel meer variatie in. Het mag dus nog meer zijn. Ik denk aan Belle De Jour, maar ook aan ‘t Groote Huys, dat onlangs is gestopt.Zo’n plekken versterken het sociale weefsel. En er mogen ook nog meer cafés zijn.”

3. Welke ster zou je graag eens in de Kursaal zien?

“Het aanbod van de Kursaal mag voor mij nog eigentijdser. We kunnen een voortrekker zijn om jonge, Belgische artiesten een kans te geven. Artiesten waar je nu voor naar Brugge, Gent of Antwerpen gaat. Ik denk aan Angèle of rapper Roméo Elvis. Als ik er zelf iemand mag uitkiezen, dan zou ik voor Angèle gaan.”

4. Wie is jou grote voorbeeld?

“Ik kijk op naar historisch belangrijke vrouwen, mensen die dingen bereikten die in hun tijd niet evident waren om te bereiken als vrouw. Schrijfster Virginia Woolf, wetenschapster Marie Curie, burgerrechtenactiviste Rosa Parks,… Dit stadsbestuur zet enorm in op gendergelijkheid. De kans om schepen te worden zou ik vroeger niet hebben gekregen.”

5. Wat is je favoriete café of restaurant?

“Ik ga heel vaak naar horecazaken. De Passe-Vite, koffiebar Oode, het cultuurcafé De Grote Post,… Ik vind het goed dat er geïnvesteerd wordt in nieuwe restaurants, zoals Storm en de nieuwe Marina. En ik ga ook graag op café: de Copador, het Manuscript, de Crayon,… Zo mogen er nog meer zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier