Schepen Matthias Vanneste uit Deerlijk: “Degelijk beleid gaat uit van een langetermijnvisie”

Matthias Vanneste (in het gezelschap van echtgenote Deborah Godefroidt en hondje Bino) is tijdens deze legislatuur vierde schepen van de gemeente Deerlijk. (foto DRD)
Redactie KW

Matthias Vanneste (32) is de komende zes jaar vierde schepen van de gemeente Deerlijk. Hij was tijdens de vorige legislatuur gemeenteraadslid voor Open VLD en is nu als schepen bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, Leefmilieu, Sport, ICT-digitalisering en Informatieveiligheid. Zijn stokpaardjes zijn uitgaan van visie en de kwaliteit verhogen.

Matthias Vanneste groeide op bij zijn ouders in de Pikkelstraat en spendeerde in zijn jonge jaren alle vrije tijd aan motorcross. Later waagde de sportieveling ook zijn geluk bij de beloften en elite zonder contract in het mountainbiken, maar dat was -naar eigen zeggen- iets minder succesvol. Hij was ook enkele jaren hulpleider van KSA Deerlijk en ontfermde zich onder meer over het jaarlijkse carnavalbal.

Liberale jongeren

“Ik ben altijd getriggerd geweest door politiek“, start Matthias zijn verhaal. “Een artikel van algemeen directeur van de West-Vlaamse Hogeschool Howest, Lode De Geyter, waarin hij een lans brak voor meer ingenieurs in de politiek, heeft mij uiteindelijk aangespoord om mij te engageren. Ik heb de programma’s van de jongerenafdelingen van alle politieke partijen doorgenomen en kwam bij Open VLD terecht. De dichtst gelegen afdeling bleek Jong VLD Kortrijk en daar ben ik lid geworden.”

De verkiezingen duren niet één dag maar zes jaar

“Een zekere Bert Schelfhout (huidig eerste schepen, red.) had ondertussen vernomen dat ik actief was bij de liberale jongeren van Kortrijk en van het een kwam het ander… We hebben samen Jong VLD Deerlijk boven de doopvont gehouden en lieten ons niet onbetuigd. Talrijke initiatieven werden opgestart met de modeshow D-Luxe als grootste evenement.”

“In oktober 2012 was ik voor de eerste keer kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het werd een groot succes want Open VLD steeg van één naar drie verkozenen en het waren drie Jong VLD’ers. Van op de vijfde plaats haalde ik 309 stemmen en dat was voldoende voor een zitje in de gemeenteraad.”

“Mijn mentaliteit is dat de verkiezingen niet één dag maar zes jaar duren. Vandaar dat we tijdens de vorige legislatuur hard hebben gewerkt met onze fractie: inhoudelijk maar ook met initiatieven zoals Speakers Corner, D-Luxe en aanwezigheid op tal van manifestaties in de gemeente. Een strategie die ons, zo zou op die memorabele 14 oktober 2018 blijken, geen windeieren gelegd heeft.”

“Als rationeel ingesteld iemand is speculeren niet mijn dada maar in mijn stoutste dromen had ik toch eens vijf Open VLD-verkozenen geopperd. Het werden er uiteindelijk zes. De euforie na de ‘Deerlijkse aardschok’ was enorm. Persoonlijk mocht ik ook fier zijn op mijn 588 voorkeurstemmen.”

Doordachte Visie

“Het kwam al snel tot een akkoord met de CD&V om samen de beleidslijnen uit te zetten in de periode 2019-2024. Met 16 van de 21 verkozenen hebben we een breed draagvlak. Wij zijn altijd tegen een absolute meerderheid geweest en zullen dat blijven. Uitgaan van een wel doordachte visie, en liefst op middellange en lange termijn, is voor mij heel belangrijk. Met het schepencollege wil ik dat we meer naar elkaar toe groeien en elkaar echt vinden. We moeten duidelijk weten waar we met Deerlijk naar toe willen, niet alleen als gemeente maar ook in de brede regio.” (Rik Devos)

We willen een digitaal loket uitbouwen”

Dat Matthias Vanneste ICT als bevoegdheid heeft, zal door zijn professionele bezigheden wel niet toevallig zijn. “De vraag naar digitalisering vanuit de eigen diensten is groot. Wij voorzien de aanwerving van een volwaardige IT-verantwoordelijke. De huidige bezetting is te krap om optimaal te functioneren. Een extra kracht zal een aanzienlijke vooruitgang met zich meebrengen op het vlak van flexibiliteit en rendabiliteit. Naar de burger toe willen we, een beetje naar het voorbeeld van Kortrijk, een volwaardig digitaal loket uitbouwen. We pleiten er ook voor dat de verschillende gemeentediensten meer op afspraak kunnen gecontacteerd worden. Het kan allemaal een stuk sneller en efficiënter verlopen.”

“Ruimtelijke ordening en leefmilieu behoren ook tot mijn bevoegdheden. Ruimtelijke ordening is geen sexy aangelegenheid maar wel heel belangrijk. Het ordenen van wonen, bedrijvigheid en ontspanning heeft een langetermijnimpact op mobiliteit, economische activiteit, levendigheid… Het moet in zijn totaliteit bekeken worden.”

“Deerlijk kende een enorme toename van appartementen. Wij zweren bij een gezonde mix van jongeren, gezinnen en senioren zodat het centrum levendig en aantrekkelijk blijft. Met voldoende parkeergelegenheid, groenelementen en voorzieningen zoals winkels en diensten. Diversiteit blijft belangrijk. We moeten de beschikbare ruimte maximaal benutten. Kwaliteitscontrole op de ruimtelijke ordening is noodzakelijk.”

“Projectontwikkelaars moeten meerwaarde bieden”

“Het kan niet dat de projectontwikkelaars de lijnen uittekenen… We moeten willekeur vermijden met een duidelijke totaalvisie op de ontwikkeling van het centrum en de landelijke dorpskernen. We onderstrepen het landelijke en groene karakter van onze gemeente en nemen alles op in een update van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Wie een bouwproject wil realiseren, moet vlot geïnformeerd worden en snel zekerheid krijgen over wat kan en niet kan. Nieuwe projecten moeten een echte meerwaarde voor Deerlijk zijn. Het moet een win-win zijn voor de gemeente en de projectontwikkelaars.”

“Op het vlak van leefmilieu willen we bijkomende inspanningen leveren om het sluikstorten tegen te gaan. We kiezen voor een aanpak met preventie en sancties. We blijven ook inzetten op een vlotte bereikbaarheid van het containerpark op verschillende tijdstippen en locaties.”

Sportinfrastructuur opwaarderen

“De gemeentelijke sportinfrastructuur is aan een ingrijpende opwaardering toe”, stelt Matthias, die ook ‘sport’ tot zijn bevoegdheden heeft. “De vergelijking met de accommodatie in veel andere gemeenten is pijnlijk. Op korte termijn moet er een nieuwe sportvloer komen in de Sportbeuk en we moeten nu analyseren en vastleggen wat er op termijn nodig is (een nieuwe sporthal, red.). De bouw van het zwembad is volop bezig.”

“Zowel op recreatief als op competitief vlak hebben wij in Deerlijk een fantastisch sportaanbod. Wij scoren hoog in basket, badminton, wielrennen en voetbal. Ook wie op meer recreatief niveau aan sport wil doen, vindt zijn of haar gading. Ik wil de besturen van de clubs daarvoor uitdrukkelijk feliciteren. De lidgelden democratisch houden, de kwaliteit behouden en toch financieel rondkomen, is niet gemakkelijk. Vandaar dat wij het als gemeente aantrekkelijk moeten maken voor bedrijven, die voor belangrijke sponsorgelden zorgen.”

BIO

Privé

Geboren op 7 mei 1986. Met echtgenote Deborah Godefroidt woont hij aan de Oliebergstraat in Sint-Lodewijk. Ze zijn samen in blijde verwachting van een lentebaby.

Opleiding en loopbaan

Matthias behaalde eerst een bachelor in multimedia en communicatietechnologie aan de toenmalige PIH (nu Howest) in Kortrijk, schakelde over naar industrieel ingenieur en ging wiskundige ingenieurswetenschappen studeren aan de universiteit van Amsterdam (UvA). Daarna specialiseerde hij zich als software ingenieur aan het centrum voor wiskunde en informatica in Amsterdam. Hij heeft een eigen IT-bedrijf Cloudware en is vierde schepen van Deerlijk.

Vrije tijd

Lopen, mountainbiken en uit eten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier