Schepen Lieve Germonprez uit Meulebeke: “Van armoedebestrijding een speerpunt maken”

Lieve Germonprez in 't Berenhuisje, het initiatief voor buitenschoolse kinderopvang in Meulebeke. © Luc
Redactie KW

Met meer dan een verdubbeling van het aantal stemmen behaalde Lieve Germonprez het grootste aantal voorkeurstemmen na burgemeester Dirk Verwilst. Ondertussen is Lieve Germonprez aangesteld als vijfde schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Een beloning voor haar inzet op gemeentelijk sociaal en cultureel vlak.

Lieve Germonprez zag het levenslicht op 11 november 1963 in Avelgem. Het gezin Robert Germonprez-Helene Favere telt zes kinderen: Jan, Lieve, Piet, Koen, Hilde en Bob. “Een warm nest waarin onze ouders steeds probeerden om ons optimaal kansen aan te bieden”, opent Lieve. “Na mijn lagere school doorliep ik de humaniora in Meulebeke en in Tielt om vervolgens in Leuven een licentie lichamelijke opvoeding te behalen, versterkt door een diploma sport- en recreatiemanagement. Na mijn studies kon ik lesgeven in Brugge.”

Later werd Lieve Germonprez directiemedewerker UGent, faculteit geneeskunde. “Mijn taak bestond erin om alle stages van de studenten geneeskunde in het buitenland in goede banen te leiden. Zowel Erasmus-stages als overzeese stages kwamen aan bod.”

Privé

Lieve Germonprez werd op 11 november 1963 geboren in Avelgem. Ze was de tweede telg in een gezin met zes kinderen. Ze is de mama van Elise, Eva, Corneel (+), Leonie, Pepijn (+) en Tijl en oma van Suzan en Jules.

Loopbaan

Na haar humaniora volgde Lieve een opleiding licentiaat lichamelijke opvoeding met nog een extra jaar sport- en recreatiemanagement. Na enkele jaren leraarschap in Brugge werkte Lieve aan de faculteit geneeskunde in Gent als directiemedewerker. Nu werkt ze als manager Huisartsenwachtpost Noord West-Vlaanderen in Brugge.

Vrije tijd

Haar vrije tijd besteedt ze aan haar geesteskind: dansgroep Folle et Fou.

Momenteel is Lieve al twee jaar aan de slag als manager Huisartsenwachtdienst Noord West-Vlaanderen. “Ons werkgebied, 300.000 inwoners rijk, strekt zich uit van Blankenberge tot Knokke en omvat eveneens Oostkamp, Zedelgem en Brugge. In totaal zijn daarbij 278 artsen aangesloten. Mijn taak bestaat erin om tijdens de weekends en op feestdagen telkens zes actieve artsen van wacht op de been te hebben. Inwoners uit die zone kunnen dan het nummer 1733 bellen om assistentie te krijgen. Het is de bedoeling dat een dergelijk systeem over heel Vlaanderen wordt uitgerold. Ik vermoed dat het niet lang meer zal duren dat wij ook in onze zone, die nog steeds de enige is in Vlaanderen, de wachtposten laten fungeren tijdens de avond- en nachturen (van 19 tot 8 uur). Omdat alles gloednieuw is, is dat voor mij een enorm uitdagende job.”

Ik ben bezig met een verkenningsronde van de diensten waarover ik een bevoegdheid heb

“Eenzelfde uitdaging bekruipt me al jaren op politiek gebied. Dat heb ik met de paplepel van thuis uit meegekregen. Mijn pa was, en is nog steeds, in de ban van de gemeentepolitiek. Hij was twaalf jaar schepen in Meulebeke en hij heeft ongetwijfeld de passie voor het lokale gebeuren aan mij doorgegeven met raad en daad. Ik heb 18 jaar als lid van de partij VRIJ vanuit de oppositie politiek bedreven. De samenwerking met de leden binnen onze politieke familie was steeds een positieve ervaring en heel verrijkend.”

Verrast en enthousiast

“Verrast en enthousiast, zo kijk ik terug op de verkiezingsuitslag”, aldus Lieve Germonprez. “Verrast omdat ik van 508 voorkeurstemmen in 2012 naar 1.075 stemmen in 2018 ben gestegen en door de bevoegdheden die mij werden toegekend: voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst met eveneens bevoegdheid voor kinderopvang, Huis van het Kind, brugfigurenproject, sociale verhuring, opvang, Woonwinkel… Enthousiast omwille van de uitdaging en door de vele contacten die ik al met het personeel van de sociale dienst, de kinderopvang en het woonbeleid heb gehad. De samenwerking met al die verantwoordelijke personeelsleden zie ik echt zitten. Het is dan ook met veel plezier dat ik het werk van mijn voorganger, Luc Vullers, kan voortzetten. Van kansarmoede wil ik echt een speerpunt maken. Dat moet structureel aangepakt worden en ik besef heel goed dat intergemeentelijke samenwerking daartoe bijdraagt. Denken we daarbij aan het Huis van het Kind.”

Haar schepenambt verplicht Lieve nu om politiek te bedrijven vanuit een andere invalshoek. “Ik ben nu volop bezig met een verkenningsronde van de diensten waarover ik een bevoegdheid heb. Ik wil de structuur alsmede de basis kennen van al deze zaken, want mijn opdrachten liggen in elkaars verlengde. Ik wil echt iets betekenen voor iedereen die me nodig heeft. Van de bestrijding van armoede zal ik zeker een speerpunt maken. Daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor onze brugfiguren en voor het Huis van het Kind. Daarvoor ga ik echt op de barricades staan. Met de kleinkinderen en mijn band met dansgroep Folle et Fou heb ik dus druk gevulde dagen.”

“Vriendschap en inzet gaan hand in hand bij Folle et Fou”

Het cultureel geesteskind van Lieve Germonprez vinden we ongetwijfeld terug in de dansgroep Folle et Fou, die nu precies 15 jaar geleden werd opgericht, in het schooljaar 2004-2005. “Het was na een dansvoorstelling in oc Vondel dat Merel Vercoutere en ikzelf het idee opperden om met een dansschool in Meulebeke van start te gaan”, vertelt Lieve. “Het was Merels droom om aan kinderen dansles te geven. Binnen de Gezinsbond zijn we dan gestart met een publicampagne en van meet af aan was ons initiatief een succes: 87 kinderen het eerste jaar. We dienden een beroep te doen op extra lesgevers. Die hulp kwam er dankzij Annelies Veys. We zijn met de lessenreeksen, volgens leeftijd en dansstijl, gestart in Ter Borcht en verhuisden na enige tijd naar het VILO. Dankzij de inzet van onze bestuursleden en de schare lesgevers telt Folle et Fou momenteel 300 leden.”

Cultuurprijs

“In de voorbije jaren hebben we heel wat prijzen weten weg te kapen. Dat komt vooral omdat we het accent op de hedendaagse, creatieve dans hebben gelegd. Zo zijn we tweemaal uitgeroepen tot Ambassadeur van de Hedendaagse Dans, hebben we in samenwerking met Mivalti een prachtvoorstelling gebracht, zorgden we ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan voor een onvergetelijke voorstelling van Folle et Fou danst Folle et Fou. Naar aanleiding van het Jaar van de Vrijwilliger werd ik ontvangen door, toen nog, prinses Mathilde. We wonnen ook de Cultuurprijs van Meulebeke.”

“Dit jaar zetten we nogmaals alle zeilen bij. Met Pasen geven we vier voorstellingen van het gala-dansfeest in cc Gildhof in Tielt. Verder leggen we onszelf de uitdaging op om dansend Meulebeke een polka aan te leren en te laten dansen. Voor onze bestuursleden is er ook nog een verrassingsactiviteit en onze leden hebben elkaar uitgedaagd om per leeftijdscategorie een totaal nieuwe dans te creëren. Bij dat alles zorgen we steeds dat ons motto Plezier in kwaliteit en creativiteit nagestreefd en gehaald wordt. Folle et Fou is geen amateurdansgroep meer, we zijn nu geschoeid op een semi-professionele leest waar vriendschap en inzet hand in hand gaan.”

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier